– Vi damer må snakke mer om økonomi
Karoline Reme (26) oppfordrer damer til å ta større kontroll over egen økonomi. – Det er bare å hoppe i det. Jo mer du lærer, jo mer interessant blir det, sier hun.
Trenger vi fortsatt å markere kvinnedagen i 2023?
Selv om likestillingen har kommet langt i Norge, så finnes det fortsatt forskjeller mellom kvinner og menn innenfor en del områder, blant annet privatøkonomi. Bevisstgjøring er en viktig nøkkel for å endre på dette mener Karoline Reme (26) og privatøkonom Kenneth Sjåvåg.
Det er fortsatt store privatøkonomiske forskjeller mellom kvinner og menn. Menn eier over 60 prosent av bruttoformuen i Norge og har nesten 30 prosent mer plassert i verdipapirfond enn kvinner. Hvorfor er det slik?
– Vi damer snakker for lite om personlig økonomi og sparing, det er i hvert fall sjelden et tema blant mine venninner. Jeg tror mangel på kunnskap er grunnen til at så få damer interesserer seg for dette, sier Karoline Reme (26).
Hun opplever at menn i større grad snakker om aksjer og økonomi når de er sammen. I tillegg er det flere menn i finansbransjen, og hun mener at dette kan være noe av grunnen til at menn har mer kunnskap om temaet.
– Damer må våge mer
Karoline jobber i familieselskapet Remium AS, et utspring av Astra Nova Invest AS. Til tross for sin unge alder har hun allerede flere års arbeidserfaring fra en mannsdominert bransje. Hun har selv kjent på kroppen at det kan føles litt skummelt å stille spørsmål om ting hun opplever at menn har mer kunnskap om, for eksempel økonomi.
– Damer må tørre å våge mer. Hvis du hopper ut i ting, så ser du ofte at det ikke var så skummelt likevel. Vi må utfordre oss selv, også innenfor temaer vi oppfatter som mannsdominerte. Ved at vi deltar i større grad, kan holdningene endres, mener hun.
Oppsøker kunnskap i sosiale medier
Selv har Karoline meldt seg inn i gruppa AksjeJentene på Facebook, et forum kun for damer, hvor man kan diskutere og stille spørsmål om alt innenfor aksje- og fondssparing.
– Jeg synes det er positivt å ha et forum hvor det er rom for å stille spørsmål, men det sier seg selv at vi trenger en holdningsendring når vi må ha en egen gruppe for jenter. Jeg tror mange damer ikke tør å spørre når det er mannfolk til stede, av frykt for å virke uvitende, sier hun.
Hun mener det er viktig med brukervennlig informasjon om aksjer og fond som er tilrettelagt slik at det blir mer interessant for folk flest.
– Hvis man får servert kunnskap på en måte som gjør at man forstår det, så tror jeg flere damer vil fatte interesse. Det dukker jo stadig opp nye, fine kontoer i sosiale medier som sprer nyttig informasjon om personlig økonomi, og det er positivt, sier hun.
Lær mer om fondssparing i podkasten De voksnes rekker
Mannen er finansminister
Privatøkonom Kenneth Sjåvåg har lang erfaring med økonomisk rådgivning til par. Han forteller at han ofte ser at det er én finansminister i forholdet som har oversikt over lån, regninger, sparing og forsikring.
– Når det kommer til privatøkonomien, ser vi altfor ofte at det er mannen som er den nevnte finansministeren.
Kenneth sier at han ikke ønsker å generalisere, og poengterer at mange kvinner har stålkontroll på egen økonomi. Likevel er det ikke til å stikke under en stol at det fortsatt er menn som viser mest interesse innenfor dette feltet.
– Jeg mener det er viktig at alle voksne, menn som kvinner, har et bevisst forhold til egen økonomi. Sørg for å legge økonomiske planer og ha den sparingen og de forsikringene som skal til for å kunne leve greit økonomisk, alene og hver for seg. Alle forhold tar som kjent slutt en gang; enten går man fra hverandre eller så dør den ene. Sørg for å være rustet for begge deler.
Sørg for din egen pensjon
Et smart steg på veien for få et bevisst forhold til egen økonomi, kan være å avtale et møte med rådgiveren din i banken.
– Få hjelp av trente øyne slik at du sikrer deg løsningene som passer for deg og din økonomi. Kanskje har du jobbet deltid og hatt omsorg for barn en periode for å få familiekabalen til å gå opp, mens mannen har jobbet fullt. Prisen for dette må du betale i form av en dårligere pensjon når den tid kommer. Da er det viktig at dere prioriterer sparing til din pensjon, det er jo ingen garantier for at dere blir pensjonister sammen, sier han.
Prøv vår sparerobot og få råd om fondssparing tilpasset din økonomi
Karoline er klar på at det burde snakkes mye mer om de mulige konsekvensene av å ikke ha kontroll over egen økonomi.
– Man ser kanskje ikke konsekvensene før man har følt dem på kroppen, men vi må jo gjøre det vi kan for å unngå å oppleve det, sier hun engasjert.