Derfor engasjerer Birgitte seg i bankens forstanderskap
Birgitte Midgaard (50) fra Kragerø lever et hektisk liv med tenåringsbarn og full jobb som advokat, men hun prioriterer likevel å bidra i forstanderskapet til Sparebanken Sør. –Det føles godt å kunne være med å påvirke på denne måten, fordi det har stor betydning for lokalmiljøet og regionen, sier hun. Foto: Privat.
Les om hvorfor Birgitte Midgaard engasjerer seg i Sparebanken Sørs forstanderskap, og hvorfor det er viktig at du som kunde bruker stemmeretten din ved årets kundevalg.
Birgitte Midgaard engasjerer seg i forstanderskapet (nytt navn fra 2023 er generalforsamlingen) i Sparebanken Sør for å være en påvirkningskraft.
Les mer om generalforsamlingen i Sparebanken Sør
– Det fine med å være med i forstanderskapet er at man som privatperson får ta del i bankens økonomiske avgjørelser, forteller Birgitte.
Forstanderskapet er bankens øverste organ og skal påse at banken virker etter sitt formål i samsvar med lov, vedtekter og forstanderskapets vedtak. I perioden 15.-19. februar er det valg av kandidater til forstanderskapet, og du kan stemme på den kandidaten du ønsker.
– Forstanderskapet kan egentlig sammenlignes med en generalforsamling. Påvirkningen man har er at det er forstanderskapet som finner de personene som er best egnet og velger de inn i styret, sier Birgitte.
– Det viktigste er jo at vi opptrer som et kontrollerende organ. Slik unngår man at banken gjør noe de ikke skal. Alle har et forhold til en bank, fordi alle har en økonomi. Derfor er det viktig at alt i banken går riktig for seg, fordi det angår alle.
Birgitte Midgaard
Verdifulle erfaringer
– Jeg har vært engasjert i bankens saker siden 2012, da jeg først ble valgt inn i forstanderskapet. Deretter hadde jeg en liten pause på to år fra 2016-2018, og nå gleder jeg meg til å ta del i dette igjen.
Birgitte forteller at engasjementet hennes har ført mye positivt med seg. Det har ført til flere verv, hun er blant annet leder for valgkomiteen, noe som har gitt henne masse kunnskap og innsikt i økonomi.
– Det har gitt en del egenverdi å engasjere seg. Da jeg først ble spurt om å være med i forstanderskapet, ante jeg ikke hva det var for noe. Som en følge av engasjementet har jeg lært masse om makroøkonomi, og om styring og ledelse. Det føles godt å kunne være med å påvirke på denne måten, fordi det har stor betydning for lokalmiljøet og regionen. Så for meg har dette utelukkende vært en positiv opplevelse, og jeg vil veldig gjerne fortsette å være med å bidra, sier Birgitte, som til vanlig lever et hektisk liv med tvillinggutter på femten år, og en fulltidsjobb som advokat.
Flere kvinner engasjerer seg
Det er en overvekt av kvinner som er med i forstanderskapet.
– Det har snudd helt fra jeg først ble med i 2012. Da var det nesten utelukkende middelaldrende menn som var med. Nå er vi et flertall av kvinner, og må nesten kjønnskvotere mennene inn.
Hun mener det er en stor fordel at kvinner nå engasjerer seg mer.
– Mangfold gir uttelling, fordi økonomi er så individuelt og varierer fra person til person. Det nytter å engasjere seg, og det er noe alle kan gjøre, forteller Birgitte.
– Man får også innsyn i hvilke valg banken tar i henhold til hva som skjer i resten av verden, og det har vært interessant å følge med på, særlig nå under korona. Fusjonen mellom Sparebanken Sør og Sparebanken Pluss var også en særdeles spennende prosess å følge med på, fordi det gikk så bra, og det viste seg i ettertid å være riktig avgjørelse. Man lærer hvordan en stor bedrift som sparebanken driftes.
Fornøyd kunde
Birgitte er en fornøyd kunde i Sparebanken Sør, og peker på bankens fokus på kundeforhold som en av hovedgrunnen til at hun trives.
– Jeg liker Sparebanken Sør fordi banken prioriterer kundene sine. Og så trives jeg utrolig godt med vervet i forstanderskapet, og jeg vil gjerne fortsette å være en del av det, forteller Birgitte, som oppfordrer alle til å stemme mellom 15.–19. februar.