"Fattig? – Din latsabb!"

  •  

21-åringen Olivia forsørger sine to små barn i slummen i Uganda.

Om Olivia (21) ikke tjener penger en dag, betyr det at de to barna hennes ikke får mat den dagen.

"Du kan bare takke deg selv. Er du fattig, er det din egen skyld."

Det gjør nesten fysisk vondt i fingrene mine når jeg skriver dette. Fordi jeg vet at det ikke er sant. Og selv om man nok ikke hører folk rope dette etter tiggerne eller uteliggerne på gata til daglig, er det likevel skremmende mange fordommer som er ute og går om fattige mennesker.

Så la meg si det, én gang for alle: Jeg har aldri truffet en eneste fattig som IKKE har jobbet hardt. De har jobbet hardere enn jeg noen gang kunne hatt mareritt om.

De må det. For å overleve.

Olivias historie

Jeg har lyst til å fortelle om Olivia. Hun er 21 år og bor i Uganda. Hennes dagsinntekt er avgjørende for hennes - og de to døtrenes- fremtid.

Olivia driver fruktsalg for å brødfø den lille familien. Frukten kuttes opp, før den videreselges i porsjonspakker.

Olivia fikk barn som 16-åring, og bor nederst i en slum i hovedstaden Kampala. Når du bor nederst i en slum, er du utsatt.

Du er rett og slett nederst på rangstigen av de som allerede er nederst på rangstigen. Du bor i bunnen, bokstavelig talt.

Du er dermed en av dem som får oppleve flommen jevnlig når det regner, og som bor i de mest falleferdige, usikrede skurene.

Må bære barna

Flomvannet er ofte forurenset av kloakk som gjør dem syke. Olivia må derfor bære barna til barnehagen, for å unngå at de blir skadet eller at sår blir infisert av vannet. Med fruktkurven i den ene hånda og barna på ryggen og i den andre armen, tar hun fatt på en ny dag i varmen. For et slit! For en mor!

Olivia er fattig, ingen tvil om det. Men hun jobber utrolig hardt. Fra tidlig – og da mener jeg grytidlig – om morgenen til sent om kvelden. Grunnen er enkel:

– Hvis jeg ikke tjener penger en dag, betyr det at barna mine ikke får mat den dagen, forteller hun.

Så brutalt er det. Hvilken mor hadde vel ikke jobbet hardt når man har den trusselen hengende over seg?

Tjener 23 kroner daglig

Olivia har gjort markedsundersøkelser og hun kjenner sin kundegruppe. I løpet av få måneder har hun skaffet seg flere faste fruktkunder. Mannen i dress. Portvakten og han som selger motorsykler.

– Det er ikke marked for å selge fruktporsjoner i mitt nabolag, men her i sentrum er det mange som har råd til å betale for ferdigskrellet frukt.  På en god arbeidsdag tjener jeg 10.000 shilling (23 kroner), forteller Olivia.

Har ikke råd til kjøtt

– Jeg tjener nok til å fylle barnas mager, men inntekten rekker ikke til kjøtt, forteller hun.

Kun til jul spanderer hun på seg og jentene en kylling.

Den største utfordringen for dagarbeidere som Olivia er at inntekten varierer fra dag til dag. Gatesalget er avhengig av været, fruktsesongen, klokka og andre omstendigheter. Olivia har lært seg å leve med usikkerheten.

Derfor er hun også klesvasker og perlemaker. Hver dag vurderes dagens strategi for å lappe økonomien sammen.

Jobbe seg ut av slummen

Som de fleste andre dagarbeidere, har ikke Olivia bankkonto. Månedlige bankgebyrer som strekker seg opp mot 20.000 shilling (46 kroner) ekskluderer de fattigste fra å være bankkunder. Derfor består Olivias økonomi av fysiske sedler som hun oppbevarer på ulike steder, blant annet i lommer til mennesker hun kjenner.

Pengene er tryggere hos andre enn hjemme hos henne. Døra av sprikende planker gir lite motstand dersom noen vil inn.

Uten trygge steder å oppbevare verdisaker, er det vanskelig å planlegge langsiktig.

– Jeg liker å jobbe og klare meg selv. Jeg skal jobbe hardt for å flytte oss ut av slummen, forteller den sterke dama.

Olivia er "heldig"

Olivia er en av de "heldige", hvis man kan kalle det det. Hun har flere ben å stå på, en inntekt og stolthet i det hun gjør. Olivias utrettelige arbeid støttes og hjelpes av spare- og lånegruppa hun er med i gjennom Strømmestiftelsen.

Her har hun spart, og her har hun lånt penger til en fruktkniv, en kurv og et forkle. Notatene bak Olivias navn i gruppas kontobok forteller historier om flom, økonomisk tap, en ny idé, hard jobbing og økt sparing.

Og om en fattig kvinne som aldri gir opp.

Hilsen Siri i Strømmestiftelsen
www.strommestiftelsen.no

Strømmestiftelsen er kunde i Sparebanken Sør, og Siri vil gjennom innlegg her på bloggen fortelle om stiftelsens arbeid og om økonomi fra et litt annet perspektiv enn vi er vant til her i Norge.

FAKTA

I spare- og lånegrupper møtes grupper jevnlig for å spare et fast beløp. Etter hvert som pengene akkumuleres, lånes de ut til medlemmene.

I tillegg er det vanlig med en sosialkasse hvor medlemmer kan søke om å få penger i nødsituasjoner. Gruppen råder selv over pengene sine og betaler tilbake lån med renter.

1,2 mrd. mennesker lever i ekstrem fattigdom, og må klare seg for under 8 kroner dagen.

I fjor var det 201 millioner arbeidsledige i verden. I år er det ventet at tre millioner til stiller seg i rekken, ifølge International Labour Organization (ILO).

Regner vi med dem som har en liten jobb som ikke er nok til å brødfø familien, er vi oppe i 1,44 milliarder mennesker som regnes som arbeidsløse. 

Av: Siri Landstad Thorkildsen Redaktør for sosiale medier i Strømmestiftelsen.
Blogg:
Ikke bare bank