Flatpakka bistand
Enkle bruksanvisninger og standardiserte løsninger er ikke alltid det beste for alle.
Verden er komplisert, og problemet med fattigdom har ikke én enkel løsning som passer alle. Her trengs noe annet enn en umbraconøkkel og en bruksanvisning.
Ikke alle møbler er fra Ikea. Du vet, disse standardiserte hyllene som skrus sammen etter at du har sett med et halvt øye på en enkel bruksanvisning.
For all del; hylla, sofaen og tv-bordet er et flott skue og gjør sin jobb når det er ferdig montert, og jeg skal ikke lyve på meg noe annet enn at mitt eget hjem er fylt med disse enkle og praktiske løsningene. Ikea har uten tvil vært i verdensklasse når det gjelder å tilpasse våre behov og ønsker om et bedre hjem, til noe vi alle kan ta i bruk.
Men hva skjer når du har skråtak og trenger å tilpasse garderobeskapet? Når ikke vår virkelighet kan tilpasses standarden som tilbys? Da er det godt at ikke alle møbler er flatpakka.
Skreddersydd og tilpasset
Da er det godt at det finnes andre som tilbyr mer skreddersydde løsninger til de litt mer kompliserte utfordringene.
De som spør: «Ja, hva trenger du, da?».
For hvor skoen trykker, hvor taket er som skråest, vet jeg jo selv. Jeg trenger bare litt hjelp til de praktiske løsningene, i og med at jeg har ti tommeltotter og en universitetsgrad i panikk for alt praktisk.
Det eneste jeg vet, er at en standardisert løsning ikke vil hjelpe meg i dette tilfellet. Skråtaket er der, og vil alltid være der. Så da får jeg heller prøve å tilpasse meg dette skråtaket.
Hvordan løse fattigdomsproblemene
Som dere kanskje skjønner, så snakker jeg egentlig om noe annet enn flatpakka møbler. Jeg snakker om fattigdom, og hvordan vi skal løse det.
Fattigdom omfatter så ufattelig mye. Og mange. Det handler om barn som ikke får en trygg oppvekst, som ikke får omsorgen de trenger eller utdanningen de har rett på. Det handler om tilgang på mat, jobb, medisin og helsetjenester og mye, mye mer.
Utfordringene varierer fra kontinent til kontinent, land til land, landsby til landsby og fra person til person.
Da sier det seg selv at enkle, standardiserte løsninger som kan fikses med ett enkelt verktøy ikke vil hjelpe stort.
Må tenke helhetlig
Vi kan ikke bruke den samme bruksanvisningen for å hjelpe gatebarnet i Bolivia, som for den kasteløse mora i Nepal. Det må skreddersys, og tenkes helhetlig. Vi må spørre de som lever med problemet, hva som er problemet og hvordan de selv ønsker å løse det. Deretter kan vi tilby vår støtte, så de kan hjelpe seg selv.
Denne helheten er selve grunnlaget for hvordan vi jobber. Vi tilbyr barn barnehageplass så de har et trygt sted å være mens mor er på jobb. Vi sørger samtidig for at storebror kan gå på gratis skole – og lære på sitt eget morsmål – i stedet for å jobbe på åkeren hele dagen. Vi hjelper mor og far med økonomien, så de ikke mister inntekt når de sender barnet på skolen. Vi tilbyr opplæring i sparing og lån, hygiene og bedriftsutvikling, så de kan stå trygt på egne ben. De lærer å lese og skrive, og også om sine rettigheter: I et samfunn der fattige ikke alltid blir hørt er det viktig at de kan stå sammen, og stå opp for seg selv foran både myndigheter og lokalsamfunn. Alt tilpasses og skreddersys av de lokale selv, og når alle disse elementene er på plass blir konstruksjonen mye sterkere.
Noen ganger funker det med en flat pakke. Andre ganger ikke.
Verden er nemlig full av skråtak.
Hilsen Siri i Strømmestiftelsen
www.strommestiftelsen.no
Strømmestiftelsen er kunde i Sparebanken Sør, og Siri vil gjennom innlegg her på bloggen fortelle om stiftelsens arbeid og om økonomi fra et litt annet perspektiv enn vi er vant til her i Norge.