Hva gir man en konfirmant?
Er du forelder eller besteforelder til en konfirmant, eller har en annen relasjon til en av årets konfirmanter og lurer på hva du skal gi i gave? Her får du gode tips!
Gi konfirmasjonsgave i cash?
Før du overfører beløpet du har tenkt å gi til konfirmantens konto, eller tar ut beløpet, putter det i en konvolutt og legger den på gavebordet kan det være smart å tenke på om du skulle tatt et fornuftig valg for konfirmanten før du gir pengene!
BSU-penger som gave
Boligsparing for ungdom er en veldig god spareform for unge som en gang tenker å kjøpe egen bolig. Med bankens beste innskuddsrente kommer konfirmanten i gang med sparing til den nødvendige egenkapitalen for å komme seg inn på boligmarkedet i fremtiden. BSU har også fordelen med skattefradrag om kontoeier tjener over frikortgrensen. Det er ikke så mange i konfirmasjonsalder som er i skatteposisjon, men vi ser også at mange sliter med å spare maksbeløpet på 27 500 kroner per år når de kommer i skatteposisjon senere. Dette gjør at det kan være fint med en kick-start i BSU for en konfirmant som da blir sikret en god innskuddsrente på disse pengene i mange år.
Fondsandeler som gave
Ønsker du at den unge lovende skal tenke langsiktig med pengene du gir, og ikke utsette pengene for kortsiktige fristelser, kan en gave i form av fondsandeler være et godt alternativ. Aksjefond har en forventet årlig snittavkastning på 7,50 %, noe som ligger høyt over forventningene både til vanlig sparekonto og BSU. Om forventningene slår til vil resultatet være særdeles godt etter for eksempel ti år. Elementet som kommer inn i tillegg her er risiko eller verdisvingninger.
Ser du for deg at pengene du gir bør kunne brukes i løpet av de neste 5 årene, vil sparekonto være det mest nærliggende alternativet.
Lær konfirmanten om økonomi!
Mange konfirmanter får mye penger til konfirmasjonen og det er svært ulikt hvor «holdbare» disse pengene er. Noen kommer til å bruke pengene fornuftig eller ufornuftig i løpet av få uker. Andre kommer til å bruke dem på å ta lappen om noen år, kjøpe bil eller kanskje til og med på russetida. Noen vil spare pengene til studietid og senere etablering.
Gjennom økonomisk opplæring i skolen opplever vi i Sparebanken Sør at det er ekstreme forskjeller blant elevene på hvilken økonomisk ballast de har fått med seg hjemmefra. Det virker særdeles varierende hvorvidt personlig økonomi og pengebruk er et tema rundt middagsbordet i de tusen hjem. Ferdigheter i personlig økonomi er en viktig del av generell livsmestring og jobben som gjøres hjemmefra er viktig i så henseende.
Min klare oppfordring er å snakke litt økonomi med konfirmanten som plutselig får mye penger mellom hendene.
Gratulerer så mye med konfirmanten!