Hvor havner konfirmasjonspengene?
Rådgivere i banken Karoline Dale og Martine Lohne Norbye har råd til konfirmanter og foreldre.
Konfirmasjonstiden nærmer seg slutten for nå, og mange ungdommer har fått sine første, store pengegaver. Hvordan kan foreldre hjelpe konfirmanten ta gode pengevalg, og unngå å blåse bort summen på kortvarig moro? Karoline og Martine er rådgivere i Sparebanken Sør, og har noen gode tips til deg som har en nykonfirmert ungdom i hus.
– Konfirmasjonen er ofte ungdommens første møte med større pengesummer på bok. Dette kan være en fin anledning for foreldre å lære barna å ta smarte, økonomiske valg, sier Karoline Dale. Her er hennes tips:
1. Sett opp et budsjett
Sett opp et enkelt budsjett sammen med konfirmanten for å planlegge hvordan pengene skal brukes. Dette kan bidra til å lære dem å prioritere og ta ansvar for sin egen økonomi, og ikke minst å sørge for at ikke hele beløpet ender opp på brukskontoen.
– Budsjett er en fin måte å lære unge at alt koster. Én måte å gjøre dette på er å logge inn i nettbanken sammen med ungdommen, og vise hvor mye familien bruker på mat, strøm, klær, mobil, fritidsaktiviteter og annen moro, sier Karoline.
2. Spare til langsiktig mål – som bolig
Det er aldri for tidlig å begynne å spare til langsiktige mål som egen bolig. Mange unge vet ikke at boliglån krever en betydelig sum i egenkapital – og da er BSU et supert valg av flere grunner.
– Hvis du har mulighet er det også en god idé å begynne å spare tidlig i fond til barna dine, enten det er til konfirmasjon eller bolig. Les mer om BSU i Sparebanken Sør her, eller om fondssparing her.
3. Ha en bufferkonto
Det er lurt å ha en bufferkonto som kan brukes til uforutsette utgifter. Dette kan bidra til å unngå situasjoner hvor man er tvunget til å låne penger eller bruke kredittkort med høy rente.
– Hjelp ungdommen å fordele pengegavene på flere konti, for eksempel på bufferkonto, BSU og brukskontoen, oppfordrer rådgiver Martine Lohne Norbye til alle konfirmantforeldre. I Sparebanken Sør er det gratis å opprette ny konto, og du gjør det enkelt selv i nettbanken.
4. Unn deg noe ordentlig du ønsker deg
– Konfirmasjonsdagen er en stor feiring! Unn deg en ordentlig ting som du virkelig ønsker deg med god samvittighet – og spar resten, oppfordrer Karoline. (Hun sparte pengene til drømmebilen, en Mini Cooper.)