Når du mister din kjære

  •  

Det å miste ektefellen sin har ofte store økonomiske konsekvenser som det kan være spesielt utfordrende å ta stilling til i en allerede vanskelig tid. 

Vi ønsker å hjelpe deg med noen punkter som kan være lurt å prioritere i denne tiden.

Økonomisk oversikt

Aller først er det viktig å skaffe seg oversikt over familiens økonomi. Det betyr oversikt på inntekter, utgifter, eiendeler og gjeld. Kanskje har avdøde vært familiens «finansminister», og gjennom det vært den av dere som har sittet med denne oversikten.

Husk at rådgiveren din i banken kan hjelpe med å skaffe oversikt over den økonomiske situasjonen og gi gode råd i en vanskelig tid. Ta kontakt, så hjelper vi deg. 

Skifte eller uskifte

Det den som faller fra etterlater seg kalles for et dødsbo. I et dødsbo inngår innbo, løsøre, formue, gjeld, rettigheter og plikter.

Som gjenlevende ektefelle dukker spørsmålet om skifte eller uskifte opp. Hadde avdøde kun felles barn med deg, står du fritt til å velge å skifte eller å sitte i uskifte. Å skifte betyr i dette tilfelle at arven etter avdøde fordeles. Da vil du som gjenlevende ektefelle få ¼ del av formuen og barna vil få resten om ikke det var opprettet et testament.

Velger du å bli sittende i uskifte betyr det at arveoppgjøret utsettes. Da vil du med noen lovfestede unntak råde over avdødes midler så lenge du sitter i uskifte, altså til din død eller til du senere velger å skifte.

Vær oppmerksom på at selv om du velger å sitte i uskiftet bo, kan du senere bli tvunget til å skifte dersom

  • du gifter deg på nytt.
  • inngår samboerskap som varer i mer enn to år.
  • du får barn.

Det er også verdt å merke seg at i en situasjon hvor avdøde hadde særkullsbarn, kan særkullsbarnet kreve skifte, dette i motsetning til felles barn. Slik kan lengstlevende bli tvunget til å foreta arveoppgjør med avdødes særkullsbarn om særkullsbarnet ønsker det.

Ønsker du å lese mer om temaet arv når avdøde etterlater seg gjenlevende ektefelle finner du mer informasjon ved å følge denne linken til domstol.no/arv.

Av: Kenneth Sjåvåg Privatøkonom
Blogg:
Ikke bare bank