Personlig økonomi i en rar tid

  •  

Hjemmeskole, hjemmekontor og hjemmebarnehage har brått blitt den nye hverdagen. I tillegg opplever mange økonomiske utfordringer.

Koronakrisen har snudd hverdagen på hodet for mange av oss. Her er noen tanker og økonomiske råd for å gjøre det beste ut av situasjonen.

Torsdag 12. mars 2020 ble hverdagen snudd på hodet for familien min akkurat som alle andre familier i Norge. Som privatøkonom for Sparebanken Sør bruker jeg normalt mye av min arbeidstid på å reise rundt å snakke om personlig økonomi for ulike forsamlinger. Nå er det plutselig ingen forsamlinger å snakke til, og vi deltar alle i den nasjonale dugnaden for å begrense spredningen av covid-19.
Reisingen og foredragsvirksomheten er for min del byttet ut med en tilværelse i kontorfellesskap med kona på hjemmekontor, hvor kontorfellesskapet deler på rollen som lærer for 8-åringen på hjemmeskole og aktivitetsleder for 5-åringen i hjemmebarnehage.

Livet byr på nye utfordringer, som vi velger å sette på kontoen for livserfaring og læring!

Rar situasjon, men også positive elementer

Situasjonen er rar for oss, men vi deler skjebne med veldig mange familier i det ganske land. Vi er ikke overrasket over at denne hverdagen ikke er ideell for oss, samtidig så vet vi at denne tilværelsen er av midlertidig karakter. Derfor velger vi å fokusere på det positive i situasjonen:
  • Det er ikke krig
  • Vi får mer tid sammen som familie
  • Regjeringen og det offentlige kommer med tiltakspakker som skal lette på situasjonen for bedrifter og privatpersoner som er/blir berørt økonomisk
  • Det er fint å bo i Norge, som har økonomiske muskler til å besørge at vi kommer gjennom dette på best mulig måte
  • Det virker som om dugnadsånden i Norge fortsatt er god- sammen legger vi nå ned den innsatsen som skal til for at vi minimerer spredningen av covid-19
  • Vi ser at tiltakene funker i Kina hvor koronaen oppstod

Hygge og avkobling

I tillegg til punktene over gleder vi oss også over fint vær. Så lenge vi holder avstand til andre er fortsatt frisk luft godt for både kropp og sjel. Vi går våren i møte, og dagene blir stadig lengre. Selv om hverdagen er snudd på hodet er skogen den samme. Det er noe trygt og godt med skogen. Gå seg en tur og koble ut den litt rare hverdagen, fyre bål, grille pølser, koke kaffe på bålet og kanskje til og med unne seg en liten sjokoladebit til kaffen. Men, er det tørt eller mye vind, dropper vi bålet eller bruker primus som alternativ slik at ikke brannvesenet får unødvendig arbeid.

For vår familie er dette en super måte å hygge oss på selv om tiden er utfordrende. Hygge er viktig selv i denne rare koronatiden. Kanskje til og med ekstra viktig akkurat nå! 

Personlig økonomi- satt på prøve

Det er ikke til å stikke under en stol at koronasituasjonen byr på økonomiske utfordringer for relativt mange nordmenn. Mange taper inntekt fordi de blir permittert eller mister inntektsgrunnlaget sitt. Mange bransjer blir berørt av situasjonen. Regjeringen har kommet med en del gode tiltak allerede, blant annet mht. permittering Permittert - økonomiske tips, og det vil trolig også komme flere tiltak etter hvert. 

Forbruksreduksjon i en tøffere tid

Så er spørsmålet hva du kan gjøre selv for å få endene til å møtes i en tid med lavere inntekt enn det du er vant med. Dette kan være en tøff og krevende øvelse enten det er koronakrise eller ei. Det å venne seg til et lavere forbruk enn det man har vendt seg til krever mye av en selv.

Her er syv grep som kan hjelpe deg og din personlige økonomi i denne rare tiden:
  • Planlegg menyen for hele uka og gjør et innkjøp av mat per uke
  • Unngå å handle mat når du er sulten. Jeg tror nesten det er vitenskapelig bevist at man havner opp med mer mat i kurven om man handler når man er sulten.
  • Middagsrester er også mat. Samle rester for noen dager og diske opp med en restemiddag
  • Unngå impulskjøp
  • Unngå lommetyver- mange små beløp som over tid blir mange tusen kroner
  • Ikke fyll tomrommet vi lever i med unødvendig netthandel fra sofaen
  • Gjennomgang av alle abonnement på aviser, kanalpakker, strømmetjenester osv- kanskje betaler du for abonnementer du sjelden eller aldri bruker

Sterkere lut finnes også

Noen vil også oppleve at det å redusere forbruket ikke er nok for å holde unna de løpende utgiftene, men at det må sterkere lut til i en overgangsperiode. Her følger fire  muligheter for hjelp, utover det å redusere sitt eget forbruk:
  • Mange banker tilbyr avdragsfrihet på lån i denne ekstraordinære situasjonen. Vi nordmenn har mye gjeld, og avdragsfrihet kan bety mange tusenlapper frigjort per måned mens koronasituasjonen henger over oss. Søk om avdragsfrihet i nettbanken eller mobilbanken.
  • Har du studielån kan du søke om betalingsutsettelse hos Statens Lånekasse for utdanning
  • Har du fast månedlig langsiktig sparing i f.eks fond, kan den reduseres eller stoppes en periode. Selv om det er salg på fondsandeler nå etter at aksjemarkedet har falt markant!
  • Har du penger på bufferkonto til uforutsette hendelser, så kan korona være den uforutsette hendelsen som gjør at du nå kan bruke av bufferen din

Oppfordring: Vær føre var

I vanskeligere økonomiske tider er kommunikasjon særdeles viktig. Om du ser at koronasituasjonen gir så store økonomiske konsekvenser for deg at du ikke vil ha råd til å dekke alle de løpende utgiftene dine er det viktig å ta affære så fort som mulig. Ta kontakt med de du skylder penger for å finne løsninger; om det er banken eller andre. Avdragsfri periode, oppdelt regning eller betalingsutsettelse kan være fine løsninger om du er i forkant.
Har du et aktivt forhold til forpliktelsene dine er det mye lettere å få i stand avtaler så du unngår purregebyrer, forsinkelsesrenter osv. Ikke stikk regningene ned i skuffen og sats på at det går over, for det gjør det dessverre ikke!

Avslutningsvis; Ta vare på deg selv og dine i denne spesielle tiden, pass på å gjøre noe hyggelig sammen innimellom- enten om det er å fyre bål eller noe helt annet. Hold hodet kaldt og bidra i den nasjonale og globale dugnaden med å begrense spredningen av koronaviruset.

Dette kommer vi oss gjennom sammen og hver for oss!
Av: Kenneth Sjåvåg Privatøkonom
Blogg:
Ikke bare bank