Slik lærer du barna om økonomi

  •  

Thea Emilie er 9 år og har eget bankkort. Silje, moren til Thea Emilie, er finansiell rådgiver i banken og mener det er viktig at barn lærer om økonomi fra tidlig alder.

– Vi har begynt i det små. Det er viktig å lære barna om hvor penger kommer fra og at de må jobbes for. Foreldre må være åpne og forklare, for barna vil nok gjerne lære. Hun gir deg her 4 tips til hvordan du kan lære dine barn om økonomi, selv fra en tidlig alder:

Ta handleturen sammen

Et lurt grep for å lære barn om penger er rett og slett å ta dem med på den daglige turen til matbutikken. La barna være med på handelen og la dem sjekke priser. Vis dem at tilnærmet like varer kan ha ulik pris, og at det kan være billigere å kjøpe stort enn lite. Hvis barna for eksempel spør om is, kan du vise dem at det er mer økonomisk å kjøpe en stor pakke saftis, enn en enkel is fra isdisken.
Ønsker barna godteri, kan det være lurt å la dem betale for dette selv.

Gi barna ukepenger

Det kan være lurt å tidlig lære barna at man må jobbe for penger. For å forklare barna nettopp dette kan det være lurt å sette opp enkle arbeidsoppgaver barna kan hjelpe til med i huset i løpet av en uka.

Eksempler på oppgaver kan være å gå ut med søppelet, brette egne klær eller sette inn i oppvaskmaskinen etter middag.

– Vi har hengt en lapp på kjøleskapet med Thea Emilie sine oppgaver i løpet av en uke. Normalt får hun 50 kroner hver uke, men gjør hun oppgaver utover sitt eget skjema, får hun mer, forklarer Silje.

Thea Emilie sine oppgaver for ukepenger

Lommepengekort fra tidlig alder

Sparebanken Sør har et eget bankkort beregnet for de under 13 år, nemlig lommepengekortet.

– Thea Emilie fikk lommepengekortet da hun fylte ni år. Kortet ble veldig aktuelt da hun begynte å få ukelønn. Siden vi foreldre sjeldent går rundt med kontanter, var det enklere for oss å sette ukelønna hennes inn på lommepengekortet, fremfor å skylde henne en femtilapp her og der.

Tanken bak bankkortet er at datteren vår skal lære mer om verdien av egne penger, og at hun ikke bare kan få alt hun peker på.

Videre forteller Silje at pengene som settes inn på kortet, er penger datteren kan bruke som hun selv ønsker. – Likevel har vi satt en regel at det maks skal stå 400 kroner på kortet. Får hun mer enn det beløpet, settes det inn på hennes egen sparekonto, opplyser Silje.

Med appen Kortkompis kan barna enkelt gå inn og sjekke saldo. De kan dermed se hva de har igjen å bruke, og hva de har brukt penger på.

Om Thea Emilie ønsker å kjøpe seg noe, må hun selv finne ut av om hun har råd. Har hun ikke det, må hun velge å kjøpe noe annet eller vente til hun har spart mer, forteller Silje.

Når det er egne penger, opplever vi at hun også tenker mer på om hun virkelig trenger og ønsker seg dette. Hun kjøper ikke bare for å kjøpe, og har på kort tid lært seg en mer fornuftig pengebruk.

Silje Gullbrandsen, mor til Thea Emilie

Til slutt oppfordrer Silje alle foreldre til å lære barna om fornuftig kortbruk.

– Barna ser jo at vi bruker bankkort hele veien, derfor er det fint å la dem få sitt eget, men under kontrollerte omstendigheter. Hjelp barna med kortet slik at de blir trygge på bruken. Vis dem hvordan de kan følge med på eget forbruk i appen og hvor de kan følge med på saldo som står igjen på kortet. Lær dem også at kortene ikke automatisk fylles på når det er tomt. Da må man vente til neste ukelønn, avslutter Silje.

Tannfeen setter pengene rett inn på lommepengekortet

Lær barna om sparing

Thea Emilie har også en egen sparekonto i Gulleklubben. – Her setter vi inn de større beløpene, som for eksempel penger fra bursdager og lignende. Disse pengene skal brukes til mer fornuftige ting enn pengene på lommepengekortet.

Videre forklarer Silje at det har hjulpet å sette opp egne eller felles sparemål med familien.

– Det er viktig å lære barn at sparing er gøy. Finn sparemål som motiverer barna og lær dem om viktigheten av å spare. Dette vil hjelpe dem videre i livet.

Karuna Fagerstrøm er ansvarlig for bloggen vår en periode
Av: Karuna Fagerstrøm Tidligere sosiale medier-ansvarlig og innholdsprodusent (vikar)
Blogg:
Ikke bare bank