Slik sjekker du brannslukningsapparatet
DYRT: Pulveret i brannslukningsapparatet kan medføre store utgifter, om det utløses innendørs.
Brannslukningsapparatet bør du kontrollere flere ganger i året, men gjør du det feil, kan det koste deg dyrt.
Du må nok snu brannslukningsapparatet oftere enn du tror.
Det er også viktig å huske å gjøre det utendørs.
Mange nordmenn er flinke til å ta vare på slukkeutstyret sitt, og snur pulverapparatet hvert kvartal. Optimalt skal det helst snus et par ganger i kvartalet for å forhindre at middelet klumper seg.
Det hender imidlertid at pulverapparat blir utløst ved et uhell, enten ved en slik rutinekontroll, eller ved barns lek. Det kan fort gi omfattende materielle skader.
Opprydning etter pulverskade krever spesialutstyr, og kan bli en ordentlig hodepine.
Dyre skader
Det er altså fordi rengjøringen kan bli veldig kostbar at vi råder deg til å ta med brannslukningsapparatet ut, når du skal kontrollere det.
Løser du ut et pulverapparat i en enebolig, har du pulver overalt. Pulveret er veldig flyktig og trykket gjør at det trenger inn i alle åpninger. Pulveret slukker ikke bare en eventuell brann, men sprer seg og forårsaker store skader.
Ved et lite branntilløp kan rengjøringen etter bruk av slukkepulver utgjøre en større kostnad enn fiksing av brannskadene.
Slukkepulveret kan også ødelegge avtrekksvifter og lignende.
Kjøp forsikring enkelt på nett
Les bruksanvisningen
I de fleste hjem står pulverapparatet i en blindsone, bortgjemt. De færreste har utløst et pulverapparat og kjenner derfor ikke konsekvensene. Mange har ikke engang lest bruksanvisningen. Om det skulle oppstå en brann, er det lite sannsynlig at du har tid til å sette deg inn i instruksjonene.
Er ulykken ute, har du ikke mange sekunder på deg, verken til å finne apparatet eller bruke det. Et seks liters pulverapparat er tømt i løpet av omtrent 17 sekunder.
Hvis det først begynner å brenne må du så klart gjøre det du kan for å slukke brannen. Et godt ivaretatt slukningsapparat kan likevel gjøre slukkingen mer effektiv og presis, så du begrenser noe av spredningen av slukningsmiddelet.
Brannvesenet arrangerer åpen dag en gang i året, hvor hele familien kan få råd om bruk av slukkeutstyr. Det kan være nyttig.
Anbefaler skum
Når det er på tide å skifte ut pulverapparatet, anbefaler vi at du bytter til et apparat med skum. Det er godt nok til husbruk.
Folk flest skal slukke små branntilløp, ikke storbrann. Frende anbefaler også en lett tilgjengelig håndslukker, en sprayboks, som et supplement til større apparater eller husbrannslange.
Til små branntilløp er en sprayboks effektiv. Dessuten er den håndterbar både for de minste og de eldste.
Les også: Færre forsikringer - bedre forsikret
Sjekkliste for pulverapparatet
- Ta pulverapparatet med ut, og snu det opp ned.
- Sjekk at pulveret risler fint, og ikke har klumpet seg.
- Sjekk om manometernålen står på grønt.
- Sjekk at plomberingen er hel og ikke borte.
- Sjekk at pulverapparatet er uten rust eller skader.
- Sørg for at apparatet er lett tilgjengelig og synlig.
- Sjekk at det ikke har fremmedlegemer i slangen og ved å bøye på slangen.
- Sjekk at slangen ikke er morken.
Kilde: Brannvesenet
Vil du lese mer? Gå inn på Sikker Hverdag sin side og les om slukningsapparater (apnes i nytt vindu).