Trøblete økonomi

  •  

Livet går ikke alltid på skinner, heller ikke økonomisk. Mange kan i løpet av livet oppleve at de sliter med å få pengene til å strekke til. En slik situasjon kan, tro det eller ei, være en gyllen anledning til å rydde opp i egen økonomi.

 Det kan være en guffen følelse når det fortsatt er ubetalte regninger og kontoen er tom.

Sjekk hva du bruker penger på

Logg inn i nettbanken eller mobilbanken og få oversikt over hva du har brukt penger på de siste tre månedene. Dette bør du se etter:

  1. Abonnementer på aviser, strømmetjenester eller tv-kanaler du ikke bruker.
  2. Impulskjøp. Shopper du mye uten å tenke gjennom om det er smart, eller om det er noe du virkelig trenger?
  3. Lommetyver. Har du vaner som over tid blir mye penger? En kaffe til 50 kroner hver dag blir over 18 000 kroner i løpet av et år.

Budsjett  

Bruk situasjonen du har kommet i til å legge økonomiske planer for tiden fremover. Dette gjør du best ved å sette opp en plan over hvilke penger du får inn hver måned og hvordan du skal bruke de.

Sørg for at budsjettet går i balanse. Kort sagt: ikke bruk mer penger enn du får inn.

I fortsettelsen blir den største utfordringen å ta budsjettet i bruk og leve etter det. Det vil for mange være krevende de første månedene, men det vil gå seg til etter hvert som du kommer inn i det.

Faste utgifter og sparing

Gjennom jobben med å sette opp budsjett skaffer du deg også oversikt over hva du har av faste utgifter. 

Jeg anbefaler å sette opp et fast trekk til en regningskonto den dagen du får lønn. De faste utgiftene betales derfra. Slik vet du at du har penger til regningene dine.

Det er også lurt å ha et fast trekk til sparing. Det er lettere å få til sparing dersom du lar sparingen bli en del av de faste utgiftene. Da bygger du deg opp en bufferkonto som gjør deg bedre rustet til å møte uforutsette utgifter senere.

Når lønna har gått inn på konto, det har gått ut et fast beløp til faste utgifter og sparing, så vet du at du kan bruke de pengene som står igjen på lønnskontoen din med god samvittighet.

Innfri dyr gjeld

Har du tatt opp dyr gjeld som forbrukslån eller kredittkortgjeld er det lurt å legge en plan på å innfri denne kjapt. Ofte har denne en årlig rente på 20-30 prosent, så det er lurt å legge en stram plan på å bli kvitt denne så fort som mulig.

Når du blir kvitt denne dyre gjelden vil du kunne øke sparingen, for å gi deg selv god økonomisk handlefrihet i fremtiden.

Lykke til, dette får du til! :)

 

Av: Kenneth Sjåvåg Privatøkonom
Blogg:
Ikke bare bank