Unngå tidsklemma med disse tipsene
Når du lager middag, er det kjapt å lage dobbel porsjon - og litt ekstra gulrøtter til nisteboksen.
Når du får barn, blir ikke alltid hverdagen like lett å planlegge. Her er noen tips for å håndtere tidsklemma.
Er hverdagene travle? Det skjønner jeg godt, og det blir ikke lettere om du har småbarn i hus. Men med god planlegging, riktige verktøy og en porsjon sunn fornuft, så skal dere kunne få bedre hverdager.
Nøkkelen til hverdagssuksess er planlegging
Det meste går raskere når du har oversikt over oppgavene dine og vet hvor du finner alt du trenger. Det gjelder enten du skal bytte dekk på bilen, gjennomføre et prosjekt på jobben eller få familien ut av døra om morgenen.
Legg frem både egne og barnets klær på kvelden. Nistepakka kan den ene voksne lage, mens den andre hjelper med påkledning og slikt. Den ene kan hente i barnehagen mens den andre handler mat. Sånn får vi dagen til å flyte så godt det lar seg gjøre.
For hver oppgave vi gjør hver for oss, skaper det rom for avslappede stunder sammen. Og de er gull verdt.
Få inn gode rutiner. Jeg syntes det var lettere å holde det ryddig dersom jeg alltid sjekket om jeg kunne ta noe med meg når jeg skulle gå fra et rom til et annet, eller fra en etasje til en annen. Før jeg kom på dette, så hadde vi en fast ryddedag i uka – like før helga. Det gjorde fredag ettermiddag og kveld til en koselig stund for alle. Det funket også fint.
Men selv om mye kan planlegges, så vet vi jo også at alt kan gå på tverke. Sånn er det av og til, bedre lykke neste gang. Du skal få en dag i morra, som sangen sier.
Hverdagstips
- Planlegg så godt du kan.
- Spør om hjelp.
- Fokuser tidlig på rutinene.
- Bruk tid sammen.
- Nyt og utnytt tid alene.
Nei, matpakka må ikke være forskjellig hver dag
Det er ikke nødvendig å lage forskjellig matpakke hver dag. Det er faktisk ikke nødvendig å lage smilende pannekaker og omelettmuffins heller. Har du god tid til slikt, så gjør det gjerne – særlig om det gir deg glede og overskudd. Hvis ikke, så er det lov å lage de samme brødskivene hver dag i nisteboksen.
Nistetips - spar tid og penger
- Lag nista kvelden før.
- Bruk opp ingredienser du vet snart går ut på dato først.
- Har du middagsrester som du vet barnet spiser, er det gull som niste.
- Kutt grønnsaker for noen dager av gangen og oppbevar i boks, så er det kjapt å bruke i middag eller legge i nisteboksen.
- Lag klar noen ferdignister i frysa som kan tas ut og tiner i sekken i løpet av formiddagen – til de dagene der all planlegging røyk ut vinduet.
Unngå stress med middagen
Er det stress med middag? Selv er jeg veldig sulten etter jobb, og dermed vil jeg gjerne at matlagingen skal gå fort. Kanskje har dere mye å rekke og liten tid til hver ting? Jeg liker å forberede grønnsakskutting i litt større porsjoner. Og om jeg har god tid en søndag, lager jeg en stor gryterett eller suppe, og da kan vi varme opp restene på tirsdagen, for eksempel.
Om jeg har ledig tid på kvelden, gjør jeg klar så mye som mulig av forberedelser til neste dags middag. Og om du lager mye mat, så er matrester enkelt å gjøre om til nye retter neste dag: poteter og koteletter kan fint bli pytt i panne med egg, for eksempel. Kyllingfilet-rester kan lett brukes til kyllingtaco neste dag. Restemat er digg – og med unger kan du bare åpne en boks mais og skrelle litt gulrot, så har du som oftest grønnsaker de liker også.
Og begynner grønnsakene å bli gamle, er det kjapt og greit å kutte dem opp i biter og fryse dem. Så kan du lage en minestrone, en bønnegryte eller liknende med dem en dag det passer.
Middagstips - rask mat i hverdagen
- Lag doble porsjoner av gryter og supper, så har du til en dag senere i uka.
- Kjøtt- og grønnsaksrester går som regel enten i en omelett eller en suppe.
- Finkutt kål eller salat, åpne en maisboks og server taco i lefser med valgfritt kjøtt eller fisk til.
- Test hva dere liker å spise rester av dagen etterpå – kalde poteter, pølser og rå grønnsaker funker som bare det om dere skal rekke et ettermiddagstreff.
- Nødløsning siden ungdommen funker enda: karbonade og rundstykke. Mmm.
Vær raus med deg selv
Når du klarer å skryte av barnet som finner roen med en leke. Og du skjønner at kollegaen din ikke rekker alle oppgavene fordi han har vært syk denne uka. Hvorfor har vi da så vanskelig for å si til oss selv at det er ok om jeg ikke fikk gjort alt jeg ville på jobb før fredagskvelden kom? Her kunne vi alle blitt litt rausere med oss selv – og jobbe videre neste uke.
Dersom du har barn i hus, er det ofte foreldremøter og avslutninger, barnehagefrokoster og bursdager som alt skal passe inn i livet deres. Da er det ikke sikkert at hjemmelaget middag er gjennomførbart hver dag, eller at det alltid er brød i skuffen. Ha noen plan B-løsninger liggende til slike stunder, så går det meste bra.
Havregryn med melk eller yoghurt. Knekkebrød med ost. Tortillalefser holder lenge og kan fint lages med ost og skinke, de også. Du kan til og med lure inn salat og paprika i dem, og det blir som regel godt mottatt av de små.
Du trenger ikke lage cupcakes når det er bursdagsfeiring på gang. Det holder med kjøpte boller og iskrem. Og når barna er små, kommer gjerne foreldre med inn i bursdagen. Spør dem om å hjelpe, du trenger ikke servere dobbelt sett med bursdagsgjester alene.
Kjenn etter hva du synes er ok, og pass på både deg selv og familien. Det er balansen som er nøkkelen. Og av og til er det lov å støtte seg på naboen. Har du ikke tid til å kjøre barna en dag, så kan du spørre om de kan sitte på med andre. En annen gang er det du som kan hjelpe dem.
Banktriks – dette kan forenkle hverdagen din
Når hverdagene er travle, så er det lett å utsette det som er litt kjedelig eller vanskelig. Det er også lett å glemme ting som bør gjøres, men som ikke er like krevende som en sliten barnehagegutt eller -jente utpå ettermiddagen. Da kan det kanskje være greit å la de nødvendige bankoppgavene flyte så godt det er mulig på egenhånd?
Her er banktriksene som kan hjelpe deg i hverdagen
- AvtaleGiro – så slipper du logge inn og godkjenne regninger hele tiden.
- Automatisk varsling dersom kontoen kommer under en grense du setter selv.
- SmåSpar – spar hver gang du bruker kortet.
- Sett opp betaling med mobilen eller klokka.
- Få hjelp av rådgiver om du ikke har helt kontroll på økonomien.
Du kan alltid få et møte med rådgiveren din i banken dersom økonomien plutselig har blitt vanskelig å få til å gå rundt. Rådgiveren din kan gå gjennom utgifter og inntekter sammen med deg, og hjelpe deg med råd om hvordan du kan få orden på økonomien på en grei måte.
Møtebooking online
Nå kan du reservere tid med kunderådgiveren din via nett- eller mobilbanken. Logg inn og se når rådgiveren din er ledig. Dersom du ikke er kunde, kan du avtale møte med en i vårt digitale team.