Alt han lager er av tre

  •  

Gunnar Adolf Aanesland mener at alt går an inntil det motsatte er bevist.

Det startet med leker og flaggstenger. I dag leverer Aanesland Treindustri tre til alt fra vindmøller, klatretårn, broer, kunst og praktbygg. 

Det var slutten på andre verdenskrig som økte etterspørselen etter flaggstenger og satte fart på bedriften.

Alle gode ting er tre 

– Alt kan bygges i tre. Materialene kan gjenbrukes flere ganger. Til slutt kan det fyres med i peisen, sier Gunnar Adolf Aanesland, som på mange måter har treverk i DNA-et sitt.

Han har vokst opp i bedriften som er nedarvet fra hans oldefar.

Fabrikken vi befinner oss i ligger i Lillesand, og er selvsagt bygget i tre, inkludert spikere, toalettet og vasken. Sammenliknet med bygg i stål og betong har deres bygg 46 prosent lavere CO2-utslipp.

Vasken på toalettet

– Det er billigere med metallbygg, men de har høye utslipp av Co2, og er vanskelig å gjenbruke. Trivselen hos våre ansatte er også veldig høy på grunn av tremiljøet de omgås hele dagen. Det gir energi, sier han.

– Jo, det går an 

Ingeniørene som skulle prosjektere bygget, mente det ikke gikk an å bygge et bygg helt uten spiker.

– Jo, det gjør det, svarte jeg da, og kontaktet en tysk ingeniør jeg kjenner. Han regnet frem hvordan bygget kunne bæres av treverk, og så bygde vi det sånn. Nå står det støtt som bare det, sier Gunnar Adolf.

Som resultat har Aanesland Treindustri mellom 20 og 30 besøkende hver uke som ønsker å se på bygget og teknikken som er brukt.

Jeg liker å reise og snakke med mennesker. Jeg har blitt kjent med folk i hele verden, og med kompetansen de sitter på. Da åpner mulighetene seg for hva man kan få til.

Gunnar Adolf Aanesland

Verkstedet i Aanesland treindustrifabrikk For noen år tilbake ble det bestemt at det skulle bygges vindmøllepark på Birkeland. Gunnar-Adolf sin første tanke, var at disse bør bygges i tre.

– Det hadde jo ingen gjort før, så det går ikke an, fikk jeg beskjed om. Men da svarte jeg som jeg vanligvis gjør: Jo, det går an. Vi må bare finne ut hvordan.

Månelandingsprosjektet  

Noen år tidligere var Gunnar Adolf på hyttetur, og tilfeldighetene ville ha det til at en professor fra München var med. Professoren hadde en doktorgrad i hvordan man binder betong sammen med tre, på store tårn.

Jeg tenkte med en gang på professoren. Hvis noen har doktorgrad i dette, så burde det gå an å lage vindmølletårn i tre.

Gunnar Adolf Aanesland

Nå har Aanesland Treindustri klart å få en europeisk teknisk godkjenning tårnet, og feste det til en vindturbin laget av metall.

– Det knuser tradisjonelle vindmøller i miljøutslipp. Våre vindmøller er i tillegg prisgunstige og har fem år lengre levetid enn stål.

Vindmølletårn i tre

Fra toaletter til kunst 

Et av de større prosjektene de nylig har levert tre til er nasjonale turistveger. I Sauda er det bygget en kafé for å markere sinkgruvene som var i drift på slutten av 1800-tallet.

Krakk laget av tre

I kaféen står det krakker laget av Aanesland Treindustri, og de har også levert konstruksjonen og reisverket i tre til det tilhørende toalettet, kafeen og museet.

Toalettet i Sauda hadde en prislapp på 25 millioner kroner, og er verdens dyreste toalett. Dyrere enn den berømte gulldoen på Senja, som også har gjerder og benker av tre fra oss.

Gunnar Adolf Aanesland

Toalettene langs turistvegen kan defineres som kunstverk i seg selv, men Aanesland har også levert tre til faktiske kunstprosjekter. Roseslottet i Oslo og verk av kunstnere som Vebjørn Sand og Bjarne Melgård, for å nevne noen.

Nå lager de stolper til en ny kirke på Ringsaker som skal dekoreres med bladgull og lys.

Lysstolper i tre

Håndplukkede trær

I spesielle prosjekter som dette stiller Aanesland Treindustri høye krav til trærne som skal brukes. 

– Til krakkene i gruvekaféen trengte jeg svartor. Da går jeg ut og leter, kjenner på trærne, måler og plukker ut. Jeg må være helt sikker på at vi får det rette utgangspunktet for god kvalitet, sier Gunnar Adolf. 

– Til vindmølletårnet trengte jeg mange trær, som jeg også var med å plukke ut selv. De skjæres til plank innen de limes sammen på vår limtrefabrikk Sørlaminering i Marnardal.

Første møte betyr alt 

– Enten jeg skal kjøpe bil, TV eller underbukser, ønsker jeg å bli møtt av en løsningsorientert og positiv person. Jeg prøver alltid å møte mine egne kunder på den måten, sier Gunnar Adolf. 

Aanesland Treindustri byttet nylig bank til Sparebanken Sør. Grunnen til dette var møtet hans med rådgiveren sin i Sparebanken Sør, Torstein Andås.   

Torstein er en ener. Han møtte oss med positivitet og entusiasme, og var villig til å satse på oss. Det betyr alt. 

Gunnar Adolf Aanesland

Gunnar-Adolf synes likevel det er bra at banken stiller noen krav og ser realistiske begrensninger som han selv kan overse.  

– Da kan jeg holde fokuset mitt på mulighetene og tenke stort. Samtidig hjelper de meg å ha øynene åpne for eventuell risiko. Da lander man ofte på en gylden middelvei, sier han.

Grønt bygg, grønn drift og grønne produkter 

Bygget er miljøvennlig, produktene kan gjenvinnes og driften er grønn. Trærne er kortreiste.

Spon og avfall fra fabrikken brennes i et system som gir oppvarming til bygget – kanskje også nabobyggene etter hvert.  

– Aanesland Treindustri er en flott og spennende kunde. De tør å tenke nytt og er med på å drive utviklingen inn i det grønne skiftet, så her ville vi være med å satse, sier Torstein.

Torstein Andås

Blod, svette og tårer 

Selv om Aanesland Treindustri får til det meste de setter seg mål om, er ikke veien dit alltid en dans på roser.  

– Vi har alltid et press på at vi må selge nok, og de ansatte skal ha lønn for den gode jobben de gjør. I tillegg er det hard konkurranse på kort leveringstid.

Aanesland Treindustri merker den nåværende økonomiske situasjonen, med stigende renter og innstramminger i både privat og offentlig sektor.

– Men verden endrer seg hele tiden, så det er klart det vil gå oppover igjen. Vi beholder alltid troa på det, sier han.

Trestokk som viser hvordan den kuttes

Susanne Tollerød, profilbilde
Av: Susanne Tollerød Kommunikasjonsrådgiver
Blogg:
Ikke bare bank