Antisink - en airbag for båter
Det blåste kaldt og frisk nede ved sjøen den 4. mai, men det stoppet ikke Magnar og gjengen fra Antisink fra å stille opp på denne spesielle dagen.
De hadde alle møtt opp for å overvære sjøsettingen av Norges første båt med Antisink sine systemer om bord. Og Magnar Ludvigsen har fått æren av å være første mann ut.
– Som pensjonert sjømann er det klart at sikkerheten på vannet alltid vil være en prioritet. Magnar har selv jobbet for Color Line i mange år, men i dag er det en splitter ny Uttern 65 DC som ligger og dupper i sjøkanten. – Jeg er veldig fornøyd, nå blir det ny båt på vannet med et splitter nytt sikkerhetssystem om bord.
Gründervirksomhet og sikkerhet
Ideen bak Antisink ble påtenkt allerede i 1991. Grunnen var at det dette året, og i årene som fulgte, dessverre omkom mange langs sørlandskysten fordi båtene de var om bord i sank. Det var særlig et forlis på Kvåsfjorden som fikk grunnleggeren av Antisink, Geir Karlsen, til å tenke ut en måte å holde båter som tok inn vann, flytende.
I 2016 tok Karlsen igjen frem ideen om Antisink og i 2017 var selskapet allerede etablert. Flere er med på laget, og nå i 2022 kan de lansere sine første produkter. – Tanken har hele veien vært å skape teknologi som redder liv, forteller Karlsen.
Hva er Antisink?
Antisink er et system som blir installert inne i selve båten. Systemet består av puter som blåser seg opp og holder båten flytende, dersom uhellet skulle være ute.
– Begynner båten å ta inn vann, for eksempel ved forlis eller at du går på grunn, vil Antisink slå seg ut 3 sekunder etter at det kommer i kontakt med vannet. Putene vil blåse seg opp i bunnen av båten og holde deg flytende til hjelpen ankommer, forteller Karlsen ivrig. Det hele kan sammenlignes med en airbag, bare for sjøfartøy.
Bærekraftsaspektet henger høyt
Antisink sitt system er bærekraftig. – Vi har så klart hatt bærekraft i tankene da vi skapte produktet. Produktet i seg selv er laget av resirkulerbare materialer og vi satser på produkter med lang varighet.
Etter utløsning av Antisink er alt man må gjøre å vaske posene godt i ferskvann og henge dem til tørk. Etter det kan de pakkes inn i igjen, så hele systemet kan resettes.
Sparebanken Sør og Frende støtter Antisink
Sparebanken Sør heier på Antisink. – Vi i banken heier på gründervirksomhet, særlig når det gjelder nye sikkerhetstiltak på vannet, som jo er spesielt viktig for vår landsdel, sier bedriftsrådgiver Roald Bruun Ruthjersen.
Forsikringsselskapet Frende, hvor Sparebanken Sør er medeier og Magnar er kunde, var også med på sjøsettingen. Frende stilte med blomster til den nye båteieren.
– Dette er et innovativt sikkerhetssystem og et godt skadeforebyggende tiltak. Derfor gir vi sikkerhetsrabatt på båtforsikringen til alle kunder som installerer Antisink, avslutter kommunikasjonssjef i Frende, Heidi Tofterå Slettemoen.