Barn skal alltid føle seg inkludert
Ellen Karoline Klepstad Egge har tatt et stort steg for en liten, stereotypisk bransje. Her er hun på DOGA i Oslo for å motta hederlig omtale. Foto: Theodor Henriksen.
– Da jeg lette etter gratulasjonskort til butikken, fant jeg bare stereotypiske kort, sier Ellen Karoline Klepstad Egge, gründeren av barnebutikken Rabalder i Grimstad.
Hun opplevde at kortene på markedet ikke gjenspeilte virkeligheten.
– Alle har samme hudfarge, en mamma og en pappa, og alle er funksjonsfriske. Slik er jo ikke virkeligheten. Vi vil at alle, spesielt barn, skal føle seg inkludert når de får et kort, sier hun.
Dermed tok hun saken i egne hender, eller rettere sagt ektemannens hender. Det er nemlig han som har tegnet kortene som Ellen Karoline selger i butikken.
– Grunntanken er at alle små grep som kan tas for at barn føler seg sett, kan bidra litt etter litt til et varmere samfunn. Om så bare et kort av gangen, sier Theodor Henriksen, kortillustratør og Ellen Karolines ektemann.
– Kortene skal først og fremst være gøye. De skal ikke være politisk korrekte for enhver pris. Men når et barn plutselig ser et kort med en gutt med briller, eller en jente med høreapparat, ser vi hvordan fjeset lyser opp. Det varmer.
Ellen Karoline Klepstad Egge, gründer av Rabalder i Grimstad
I dag har Rabalder nesten 140 egenproduserte gratulasjonskort. Foto: Theodor Henriksen.
Hedret for inkluderende design
Rabalder mottok nylig hederlig omtale av DOGA for arbeidet sitt med gratulasjonskortene.
DOGA står for Design og arkitektur Norge. De deler ut Innovasjonsprisen for inkluderende design, og hederlig omtale er en måte å løfte frem aktører som har brukt design i arbeidet med inkludering. Prisen deles ut på vegne av Likestillings- og inkluderingsdepartementet.
– Å bli anerkjent av DOGA inspirerer oss til å fortsette å pirke borti fordommer, og å skape rom for inkludering, sier Theodor.
Les den hederlige omtalen på DOGAs nettsider (åpnes i nytt vindu)
Kun slått av NRK
– Vi vant ikke, men vi kan kalle det en andreplass. Og når kategorivinneren innen grafisk design er selveste NRK, så kan jeg slå meg til ro med en hederlig omtale, sier Theodor.
Theodor jobber til daglig som tjenestedesigner i Sparebanken Sør, men illustrerer kortene på kveldstid og i helger. Her sammen med Ellen Karoline på DOGA. Foto: Theodor Henriksen.
I tillegg til kortene har Theodor illustrert tegnebøker til butikken. I disse finner man blant annet voksne på jobb som pirker litt i stereotypiene.
– Bøkene har bilder av kvinnelige matematikere og pirater, mannlige frisører og mange andre forskjellige og varierte yrker, sier Theodor.
Går du med en gründer i magen? Slik lykkes du med egen virksomhet
Det unike og lokale er verdifullt
Ellen Karoline har lagt mye arbeid i å bygge et sortiment med kvalitetsprodukter, og som du ikke nødvendigvis finner i de store kjedene.
En sentral del av konseptet er bærekraft og å løfte lokalsamfunnet. Det er verdier som deles av Sparebanken Sør.
– For meg har det vært helt naturlig å velge en bank med lokal tilhørighet som gjør mye for samfunnet jeg er en del av, sier hun.
Didrik Rannekleiv er banksjef for bedriftsmarkedet i Agder. Han står i spissen for å fremme næringslivet i landsdelen.
– Det er skikkelig gøy når lokale gründere gjør en forskjell. Det gjør meg stolt over å ha dem som kunde, sier han.