Fra lokal bedrift til bransjepionér

  •  

Med Erik Solli i spissen er FS Mur i ferd med å sette en ny standard i byggebransjen.

– Det er menneskene i bedriften som gjør det mulig, sier han.

Han omtales som en pionér i sitt felt.

FS Mur har ansatt 67 mennesker siden han startet selskapet sammen med Steffen Fardal i 2007. Siden den gang har de opplevd en eventyrlig vekst.

Reiste verdenskjent bygg i Kristiansand

De har mange bygg i porteføljen, men det er spesielt to prosjekter Erik trekker frem som ekstra spennende.

– Å være en av flere som var med på å reise Kunstsilo i Kristiansand var utrolig gøy. Det var en helt ny opplevelse for oss. Alle som var med, måtte gjøre ting de ikke hadde gjort før.

– Og det var stort å være med på å skape et signalbygg på dette nivået, og som folk fra hele verden kommer for å oppleve.

Erik Solli inne på brakken ved byggeplassen

Det andre prosjektet han nevner, er fundamenteringen av det nye fylkesbygget i Kristiansand.

– Hva gjorde dette prosjektet så spesielt?

– Det var en fossilfri byggeplass. Det betyr at prosjektet hadde høyt fokus på å redusere co2-utslippet og benytte miljøvennlige produkter.

– Vi måtte blant annet benytte en ny type betong som bare slipper ut en tredjedel så mye CO2 som vanlig betong, og noen av varebilene vi brukte var elektriske. På innovative prosjekter som dette, får vi brynt oss litt, og vi lærer enormt mye. Det er motiverende, sier Erik.

Solceller lader opp varebiler og næringsbygg

– I den tiden vi lever i, er det utrolig viktig å ta bærekraftig drift på alvor, både med hensyn til naturen og til mennesker. Kundene og myndighetene krever det i enda større grad enn før. Dessuten er det enda gøyere å skape noe som er bra for samfunnet rundt oss.

Også Sparebanken Sør er påvirket av myndighetenes krav. Når bedrifter skal låne penger til sine næringsbygg, må banken dokumentere hvor grønt bygget er.

– Vi går inn i en tid hvor det kan bli vanskeligere og dyrere å få finansiering av bygg som ikke er grønne, sier Torstein Andås, FS Murs kundekontakt i Sparebanken Sør.

– Vi vil i stedet anbefale lån til å oppgradere bygget, slik at det blir grønt. Da vil de få de beste betingelsene for næringsbygg, sier han.

Les mer om grønt lån i Sparebanken Sør

Taket på FS Murs eget lokale på Mjåvann er dekket av solceller, som både forsyner bygget med strøm og lader selskapets elektriske biler.

Menneskene som gjør det mulig

Erik vet å verdsette sine ansatte, og forteller at det sosiale ansvaret betyr mye for ham personlig.

– Det er de ansatte her som gjør at vi klarer å levere bra, og at bedriften vokser. Da føles det ikke bare godt, men riktig å gi noe tilbake der man kan, sier han.

Mennesker på byggeplassen

FS Mur ansetter mange lærlinger, og gjennom NAVs prosjekt «Flere i arbeid», sysselsetter de folk som har falt utenfor arbeidslivet.

– Det gir meg mye å kunne hjelpe andre som har havnet i en utfordrende situasjon, sier han.

I 2024 ble han kåret til årets unge leder i Kristiansand.

Tårnkran som løfter armeringsjern og arbeidsevne

Vi besøker dem på en byggeplass på Krøgenes i Arendal. Her er det full aktivitet.

– Hva bygges her?

– Her skal det bli butikker slik du ser i området her, og parkeringsplasser på taket, sier anleggsleder Arne Glomsaker.

Arne glomsaker, anleggsleder i FS Mur

En splitter ny tårnkran står midt på byggeplassen, og er i full sving med å flytte materialer fra ett sted til et annet.

– Uten denne hadde det vært umulig å fullføre prosjektet på samme måte, sier Arne.

Over 60 tonn armeringsjern skal løftes rundt på tomta.

– Skulle vi brukt mennesker til dette, måtte vi brukt langt flere folk, og det ville tatt mye lengre tid å få prosjektet ferdig, sier Arne.

– Se for deg å bære rundt på det. Du hadde blitt ganske lang i armene etter en sånn dag, legger han til.

Armeringsjern i kasser på byggeplassen

Nå kan én mann styre det hele med en fjernkontroll.

– Denne krana passer perfekt til sånne prosjekter som dette. Den er ikke for stor, og ikke for liten. Dessuten er den enkel å sette opp og flytte rundt på.

Krana kan nemlig mer enn å løfte armeringsjern. Med ett klikk på fjernkontrollen, kan den pakke seg selv sammen, kjøres til et nytt sted, og reise seg igjen – en såkalt selvreisende tårnkran.

– En stor heisekran tar minst to dager å sette opp, og to dager å pakke ned igjen. Med denne tar det maks en dag. Så den er skikkelig praktisk, og betyr mye for arbeidsmiljøet, sier Arne.

Heisekran sett nedenfra

Tårnkranen leaser de gjennom Brage Finans, som er spesialister på leasing. Sparebanken Sør samarbeider med Brage Finans for å gjøre det enklest mulig å for lokale bedrifter å lease det som trengs.

Leaser nesten alt utstyr

– Vi har virkelig fått øynene opp for leasing. Regnskapet blir mer forutsigbart, og likviditeten vår blir bedre når vi ikke eier alt selv, eier Erik.

FS Mur leaser ikke bare tårnkranen, men også de fleste varebilene sine samt forskalingssystemer, som brukes til å forme betongkonstruksjoner.

– Det er høyere risiko ved å eie alt selv. Med Oves hjelp har vi lært hvordan vi blir mer økonomisk fleksible når vi leaser utstyret vårt i stedet.

Les mer om leasing i Brage finans

– Ove strekker seg langt for å hjelpe oss. Han er veldig løsningsorientert, sier Erik.

Ove hobbesland, portrettfoto

Ove Hobbesland er FS Murs kundekontakt i Brage. Han omtaler FS Mur som en drømmekunde.

– Den sterke veksten deres er veldig imponerende. De er ryddige og profesjonelle i alt de gjør, og vi har veldig god kommunikasjon med dem. De tar tilbakemeldinger fra oss på en god måte, og tør samtidig å utfordre oss sier Ove.

– Og så er de bevisst sitt ansvar overfor lokalsamfunnet. De støtter for eksempel fotballag og håndballag i barneidretten, sport og motorsport.

At Sparebanken Sør gjør det samme, var viktig for FS Mur da de skulle velge bank.

Hummerfiske og likviditet over en kaffekopp

– Vi fant tonen med en gang. Torstein forstår behovene våre veldig godt, og han kjenner bransjen vår. Samtidig har vi en kameratslig relasjon, og kan stikke innom hverandre for en prat og en kaffekopp, sier Erik.

Torstein nikker og er enig.

– Samtalen kan godt gli over fra likviditet til hummerfiske, sier Torstein, og tilføyer:

– Det er utrolig gøy å samarbeide med FS Mur. Det de har fått til er imponerende. De er helt i front i bransjen på å ta bærekraftige valg, og de har skapt mange arbeidsplasser.

Torstein Andås snakker med Erik Solli på byggeplassen

Hemmelighetsfull fremtid

Når vi spør hva fremtiden vil bringe, er de hemmelighetsfulle.

– Akkurat nå planlegger vi hvordan vi skal utvikle oss videre. Vi har ambisjoner om å vokse, sier Erik.

Når det kommer til nye byggeprosjekt, røper de at de er i gang med er et lite, men praktfullt bygg som skal stå ferdig før nyttår.

– Vi skal faktisk bygge en liten Kunstsilo til. Den blir omtrent 4-5 meter høy, og skal stå i den internasjonale ankomsthallen på Kjevik og ønske internasjonale gjester velkommen, sier han med et smil.

Susanne Tollerød, profilbilde
Av: Susanne Tollerød Kommunikasjonsrådgiver
Blogg:
Ikke bare bank