Ny teknologi endrer landbruket
Svein Arild Frøshaug, gründer og salgsansvarlig og Andrè Skoog Bondevik, gründer og daglig leder i Agdir AS.
Et tilfeldig møte med en lokal bonde i Arendal resulterte i den første spiren i dagens sensorteknologi innen jordbruk.
— Med sensorteknologi kan en finne sammenheng mellom vekstvilkår og kritiske faktorer som lufttemperatur, luftfuktighet, jordtemperatur og jordfuktighet, forklarer Andrè Skoog Bondevik, gründer og daglig leder i Agdir AS.
Jordbruk har svært variable vekstvilkår på grunn av skiftende klimatiske forhold. Agdirs sensor gir bønder muligheten til å få full kontroll over sin daglige gårdsdrift.
«Jordnære» råd
Utover å tilby «jordnær» teknologi, er Agdir en digital rådgiverplattform for alle som dyrker eller bearbeider jord. Agdir gir uavhengig rådgivning basert på data hentet direkte fra jorda. Med utgangspunkt i dataene, kunnskaper og værdata, får en «jordnære» råd og støtte til beslutninger.
— Den norske bonden etterlyser mer innsikt. Ved hjelp av våre løsninger er det mulig på en helt ny, enkel og effektiv måte, forklarer Hanne Fyrde, markedsansvarlig i Agdir AS.
Med Agdirs sensor blir ikke bonden lenger overrasket av uventet nattefrost. Sensoren henter informasjon i jord og luft, og sender informasjonen direkte til mobil eller web hvert 15. minutt.
Store klimatiske svingninger og omfattende krav til rapportering gjør at digitalisering av primærnæringene er i sterk vekst. Et digitalisert landbruk gir økt lønnsomhet for bønder i form av en mer bærekraftig produksjon. Teknologisk utvikling kan sikre fremtidig matproduksjon, samt en trygg og god folkehelse.
— Et mer datadrevet landbruk er en samfunnstrend. Det er et segment vi ønsker å være ledende i, sier Svein Arild Frøshaug, gründer og salgsansvarlig i Agdir AS.
Agdir AS, fra venstre: Hanne Fyrde, markedsansvarlig; Svein Arild Frøshaug, gründer og salgsansvarlig; Andrè Skoog Bondevik, gründer og daglig leder; Bjørn Holen, senior full stack utvikler; Per Øyvind Pedersen, salg og support; Edgar Zagorskis, team lead developer; Simon Rugland, intern teknisk.
Internasjonale ambisjoner
Agdir konsentrerer seg foreløpig om primærkundene; bøndene, men har merket seg at deres tjenester har høy aktualitet i andre markeder som golf og idrett, landskap, park og anlegg.
— Sensorteknologi gir sanntidsinnsikt i «tingenes tilstand» og kan være til hjelp for flere markeder, men før den tid må vi videreutvikle Agdir for å kunne møte disse markedene, forklarer Skoog Bondevik.
— En lokal samarbeidspartner med god forretningsforståelse
— I valg av bank er det viktig med en lokal samarbeidspartner som har en god forretningsforståelse. En bank bør fremme lokalt næringsliv og ha en transparent og tydelig bærekraftssatsing. Ikke minst er det viktig med en god relasjon og gjensidig tillit. Det opplever vi hos Sparebanken Sør, forteller Fyrde.
— Vi opplever Sparebanken Sør som fremoverlente og personlige i sin oppfølging av oss. Det hjelper også at banken er opptatt av godt samarbeid og inkluderer oss i sitt nettverk, legger hun til.
Agdir har lån med vekstgaranti fra Innovasjon Norge. Vekstgarantiordningen er et finansielt verktøy for banker, rettet mot innovasjons- og vekstbedrifter.
Vekstgaranti har som formål å styrke tilgangen til bankfinansiering for innovative eller raskt voksende små og mellomstore bedrifter.
Innovasjon Norge
Mer om vekstgarantiordningen (åpnes i nytt vindu)
— Lånet med Vekstgaranti har vært særlig viktig for oss. Videre er vi godt fornøyd med en trygg og stabil kundeveiledning, sier Fyrde.
Agdirs nyskapning ble nylig fremhevet da de vant Sparebanken Sør og Digins Innovasjonspris for 2021. Prisen mottok de på grunn av sin innovative teknologi for landbruket. Et utstrakt samarbeid med en rekke lokale aktører har resultert i flere produkter som bidrar til en mer kostnadseffektiv og bærekraftig landbrukssektor.
Fakta om Agdir AS
Oppstart: 2017
Hovedkontor: Arendal
Daglig leder: Andrè Skoog Bondevik
Antall ansatte: 7
Hjemmeside: https://www.agdir.no/