– Det er mennesker som gir oss energi
Vi besøkte SKANBATT i deres nye lokaler på Mjåvann. De har blitt kåret til Gasellebedrift fire år på rad. Fra venstre: Kjell Are Sangvik, Malene Kjøstvedt og Line Sangvik.
– Det kommer daglig latter ut fra supportkontoret her. Det er sånn vi vet at kundene er fornøyd med hjelpen de får.
Det sier Kjell Are Sangvik. Han er ett av flere barnebarn som har overtatt familiebedriften SKANBATT, Skandinavisk batteriimport.
En barndomsdrøm
– Helt siden jeg var liten har jeg visst at jeg skulle jobbe i bestefar sitt mekaniske verksted, sier han.
Men SKANBATT er ikke lenger et mekanisk verksted. Den delen av bedriften la de ned i 2016, da de satset for fullt på batteri- og energiløsninger i stedet. Endringen har resultert i en firedoblet omsetning og en tredobling av ansatte.
Det har ikke skjedd uten motstand.
– Det ligger mye følelser i en nedarvet familiebedrift, både for oss i familien og for kundene. Men skal man overleve som bedrift i dag, må man være villig til å endre seg etter samfunnet man lever i. Nå tyder mye på at batterier er en stor del av en bærekraftig fremtid, sier Kjell Are.
Menneskene som gjør forskjellen
Og det er batteriimport som er SKANBATTs spesialitet i dag. Men når vi spør hva som får dem til å skille seg ut, er det ikke produktene eller teknologien som er det første svaret.
– Det er menneskene som jobber her som gjør at vi blir gode. Når vi kommer om morgenen, møter vi hverandre med et smil. Sånt smitter, og da blir vi motiverte for å skape noe bra sammen, sier Line Sangvik, HR-ansvarlig i SKANBATT.
– At vi er gode på å se hverandre, gjør at vi blir gode på å se kundenes behov også.
Line Sangvik
– Vi jobber mye for å sette oss inn i hva kundene trenger. Da må vi kjenne våre egne produkter godt, og teste dem selv, legger hun til.
– Vi har jo en ansatt som bruker ekstra mye tid på å teste produktene, sier Malene Kjøstvedt, markedsansvarlig i SKANBATT.
Den ansatte hun snakker om heter Øystein Røed. Han har installert et bredt utvalg SKANBATT-løsninger i boligen sin på fire hjul.
Spennende liv i bobil
Bobilen til Øystein fungerer akkurat som en liten leilighet. På de syv kvadratmeterne har han fått plass til induksjonstopp, airfryer, stekeovn, kaffemaskin, oppvaskmaskin, hjemmekontor og vaskemaskin.
– Det er et godt eksempel på hvor selvforsynt man kan være. Men jeg hadde nok ikke bodd i bobil uten et solid strømopplegg, sier Øystein.
Bilen er utstyrt med batterier, solceller på taket, to ladere for hurtiglading under kjøring og en såkalt inverter. Den gjør det mulig å få vanlig husstrøm fra batteriene og lade fra landstrøm. Åtte måneder i året trenger han kun strøm fra solcellene.
– Jeg har bodd i denne bilen i tre år og tre måneder. Nå har jeg kjøpt meg en ny bobil som er ni kvadratmeter, og jeg planlegger minst like mange år til i den nye, sier han.
Se løsningene i Øysteins hjem:
– Ja, dette skal vi løse
Da SKANBATT skulle bytte bank, spilte menneskene de møtte en sentral rolle.
– Vi trengte ikke å komme med lua i hånda, men ble møtt med en positivitet og god energi. Et ønske om å finne gode løsninger sammen, sier Kjell Are.
– De ansatte i Sparebanken Sør heier på oss, samtidig som de setter realistiske rammer når vi blir ekstra ivrige.
Kjell Are Sangvik
– Det som er spesielt med SKANBATT, er at de har klart å vokse raskt, samtidig som de klarer inntjeningen, sier Anne Grindland Sædberg.
Anne er assisterende banksjef for bedriftsmarkedet i Sparebanken Sør og er SKANBATTs kontakt i banken. Hun er imponert over drivkraften og den gode energien deres.
– De er en utrolig spennende kunde med solid kompetanse på det de driver med. Vi i banken lærer mye av dem. De er også gode på å ta til seg råd fra oss, både om økonomien og riggen i bedriften.
Et eksempel hun trekker frem er hvordan de som importør må forholde seg til valutamarkedet, hvor det er ekstreme svingninger.
– I valutamarkedet er det ekstreme svingninger. Da er det svært viktig å ha en god strategi på hvor stor risiko man kan ta.
Anne Grindland Sædberg
Ta kontakt med Sparebanken Sør Markets for å få råd om utenlandshandel og valutamarkedet.
Anne Grindland Sædberg er assisterende banksjef for bedriftsmarkedet i Sparebanken Sør, og har vært med SKANBATT på den eventyrlige veksten deres.
Nytt, brukt bygg
Høy vekst krever større plass. SKANBATT har derfor flyttet inn i et stort, flott og nytt bygg – faktisk er det ikke helt nytt, men et gjenbrukt Obs-bygg som er fraktet fra Stavanger.
– Vi er i gang med Miljøfyrtårn-sertifisering, og ville gjøre det så miljøvennlig som mulig da vi skulle flytte, sier Malene.
Det gjenstår litt før SKANBATT er ferdig etablert på Mjåvann. Snart kommer det solceller på taket og lageret skal fylles med produkter. På showroomet står det foreløpig ett eneste batteri, men rommet skal snart fylles med SKANBATTs variasjon av produkter.
Malene og Line viser stolt frem bilbatteriet som er til utstilling i showrommet. Har du en bil som slår av motoren mens du venter på rødt lys, har du kanskje et batteri av denne typen.
– Vi gleder oss veldig til det er ferdig og kunder kan komme og se hva vi leverer og montører kan teste forskjellige funksjoner, sier hun.
Det nye lageret på Mjåvann er i ferd med å fylles. Line og Malene har mye boltreplass i mellomtiden.