Slik laget vi budsjett og fikk orden i økonomien

  •  

I nett- og mobilbanken finner du oversikten du trenger for å ta orden på økonomien din. Bruk verktøyene du har, og lag deg en god plan.

Jeg husker det var et pes, de månedene det ramlet inn store regninger. Så fant vi løsningen.

Forsikringer, kommunale gebyrer, bilen på service – noen ganger bare klumpet det seg sammen med Lånekassen og TV-tjenester til et eneste stort, irriterende regningsmonster som bortimot slukte pengene i det øyeblikket vi fikk dem inn på konto. Slik kunne vi ikke ha det!

Innsamling av data

Så jeg gikk strukturert til verks. Etter å ha bodd i huset vårt i ett år, skaffet jeg meg oversikten over alle faste og årlige regninger. Jeg gikk gjennom dem alle og satte dem inn i et excel-skjema. Den gangen var det avisens årlige faktura, halvårlige regninger for kontaktlinsene mine, og flere andre regninger som kom gjennom året, og som jeg visste skulle komme året etter. 

Analyse av utgifter, og en plan

Så la jeg rett og slett sammen alle summene – og delte det på 12. For det er 12 måneder i året. Og da kom vi frem til månedsutgiften for alle regninger. Tadaaaa!!

Vår løsning: regningskonto

Deretter satte vi opp en regningskonto i nettbanken vår. En egen konto vi skulle betale alle regninger fra. Vi hadde en hver, men det er opp til hver husstand, tenker jeg. Videre satte vi hver måned av en fast sum penger til regninger lik gjennomsnittlig månedsutgift for alle regninger – slik at vi ikke skulle få slike vanskelige måneder med mange regninger.

Det kan være det ikke jevner seg helt ut før det er gått et år  – det løste vi bare med å sette over noen ekstra tusen helt i starten. Det er sånt feriepenger kan brukes til, for eksempel. Og etter noen måneder med faste overføringer til regningskontoen, så hadde vi nok til å dekke regningene – uansett hvor mange som kom masende samtidig!

God oversikt med flere kontoer

Dersom du synes en egen regningskonto er en god idé, er det ikke nødvendig å stoppe der. Siden du kan opprette så mange kontoer du vil i nett- eller mobilbanken, så kan du opprette kontoer for forskjellige formål. Her er noen tips:

  • regningskonto
  • buffer-konto
  • konfirmasjonskonto
  • ny bil-konto
  • feriekonto
  • ny sofa-konto

Så blir det lettere å ha full oversikt - og se hvordan du ligger an med planene for fremtiden din.

Enklere liv med budsjett

Slik fikk vi et enklere liv. Jeg var aldri bekymret for regninger mer, for jeg visste at vi hadde satt av nok. Og så fikk jeg en oversikt over utgiftene, så om jeg trengte å spare inn på noe, så kunne jeg enkelt se om det var noen faste utgifter vi kunne kutte – som abonnementer eller en strømmetjeneste, for eksempel. Alle regninger ble betalt fra regningskontoen, slik at det var lett å gå tilbake og se hva som var blitt betalt om vi lurte på noe.

Budsjettet holder enda 

Dette gjorde vi tidlig på 2000-tallet, og fremdeles har vi nok på konto til de regelmessige utgiftene som kommer. Jeg setter til side en fast sum i måneden til regninger enda, tilpasset dagens behov. Vi får det meste av regninger som eFaktura og AvtaleGiro nå, og da kan vi hente ut excel-liste rett fra kilden. Det er jo ganske nyttig – og tidsbesparende.

Slik kan du få oversikt over utgiftene dine

For å finne ut hva du har av utgifter, er det lurt å se på de siste 12 månedene under ett. Noen utgifter kommer månedlig, andre kvartalsvis, og noen bare én gang i året. Hent frem alle faste betalinger i nett- eller mobilbanken din. Du kan for eksempel se på Siste bevegelser, og søke i listene du får etter informasjonen du trenger.

Søk i Siste bevegelser

Under Siste bevegelser kan du blant annet avgrense søket til betalinger, AvtaleGiro og eFaktura. Husk å undersøke en periode på 12 måneder. Du kan ta en sjekk på overføringer, for å se om du har noe regelmessig du overfører til som du bør ta med i budsjettet. Du kan også søke på innbetalinger, for å se om du får noen regelmessig inn som du ikke har tenkt på i det siste.

Søkefeltet i Siste bevegelser i mobilbanken

I nettbanken finner du Siste bevegelser i menyen under Betale/Overføre

I mobilbanken finner du oversikten i menyen under Konto > Dine kontoer. Så utvider du med ned-pilen på kontoen du vil undersøke, og velger Siste bevegelser. Du søker ved å trykke på søk-ikonet oppe til høyre.

Søk etter andre utgifter

Vil du finne ut hvor mye du bruker i butikken, apoteket eller på favorittkafeen din? Da kan du velge konto, søke med fritekst og sørge for at du har avgrenset til varekjøp. Dermed kan du også finne ut hvor mye penger du har brukt på matbutikken i en periode, eller på apoteket, ved å søke på kjedens eller butikkens navn, for eksempel. Dersom du har tatt ut excel-liste over alle varekjøp, kan du jobbe videre med fila og samle alle utgifter til alle matvarekjedene, for eksempel.

Mulig å jobbe på papir

Det er mulig å eksportere listene dine ut som excel- eller pdf-filer. Det kan være nyttig å jobbe med for mange, så gjør gjerne det, og skriv gjerne ut filene dersom du foretrekker å jobbe på papir.

Oversikt over betalingsavtaler

Dersom du går inn på Betalingsavtaler i nettbanken / Betaling og overføring i mobilbanken, kan du raskt finne ut hva du har av AvtaleGiroer, faste betalinger og faste overføringer ellers, Dette er med på å gi deg den oversikten du trenger for å få orden på økonomien din.

Dine abonnementer

Du kan finne en oversikt over dine abonnementer og gjentagende kjøp under Kort i menyen i både mobil- og nettbanken. Den skal vise deg hvor du har lagret kortinformasjonen din til abonnementer. I tillegg viser oversikten eventuelle gjentagende kortkjøp som utgjør et mønster hos deg. Denne tjenesten er under utvikling og vil bli enda bedre, men sjekk gjerne her også.

Bruk kildene til å lage budsjett

Bruk alle kilder du kan for å få deg en god oversikt. Så er det bare å dele på tolv, sette av en liten sum til å starte med, og lage deg et godt budsjett for kommende år.

Det finnes også andre måter å sette opp budsjett på - les mer om budsjett i sakene under.

Bloggfoto av Ann-Kristin Robstad Jørgensen
Av: Ann-Kristin R. Jørgensen Webredaktør og blogger
Blogg:
Ikke bare bank