Boligkjøp-ordbok for førstegangskjøpere
Å kjøpe bolig er spennende, men kan også være en forvirrende reise. Cecilie Tande Flood gir deg noen språklige oppklaringer.
Hva betyr egentlig «heftelse» og «servitutter», og hvorfor er det viktig? Rådgiver Cecilie forklarer deg fremmedordene du må forstå før du kjøper bolig.
– Man må ganske dypt inn i språkjungelen når man skal begi seg ut på sin første boligkjøpsreise, sier Cecilie Tande Flood, autorisert finansiell rådgiver i Sparebanken Sør.
Hun gir deg forklaringene på de viktigste begrepene du må kjenne til når du går inn i prosessen.
Før du går på visning
Prospekt: Husets CV
Prospektet, også kalt salgsoppgaven, er som husets CV. Det er eiendomsmegleren som lager den. Den skal gi deg all informasjonen du trenger om boligen, fra antall soverom til om det er en fancy badstue i kjelleren. Får du det du har behov for? Gå nøye igjennom prospektet før du går på visning, og husk at formålet med prospektet er å selge boligen.
BRA og P-rom: Hvor stor er boligen?
I annonsene brukes begrepene bruksareal (BRA) og primærrom (P-rom) om boligens størrelse. BRA er det totale arealet, og inkluderer garasje, boder og andre rom på eiendommen som ikke brukes så mye. P-rom er de arealene du faktisk bruker til daglig, som stue, kjøkken og soverom. Det er altså P-rom du må se på for å vite hvor stor boligen er i seg selv.
– Husk å stille spørsmål til megleren om alt du lurer på. Å eie bolig er et stort ansvar, så det er viktig å forstå hva du kjøper.
Cecilie Tande Flood
Egenerklæringsskjema: Det selgeren vet om boligen
Egenerklæringsskjema er selgerens informasjon om husets tilstand og eventuelle utfordringer selgeren har hatt.
Ferdigattest: Bekrefter at huset er ferdig og i orden
Ferdigattest er et dokument som bekrefter at bygningen er ferdig og godkjent etter alle krav og lover som gjelder for nye boliger. Dette er viktig å ha for å være sikker på at huset er bygd på riktig måte.
Ingen gjenboere: Ingen innsyn
Ganske enkelt ingen innsyn – naboene dine kan ikke se inn i boligen din. Det har ingenting med spøkelser å gjøre.
Før du kjøper
Fellesutgifter: Månedlige regninger
Hvis du kjøper leilighet i et borettslag, må du regne med å betale fellesutgifter hver måned. Denne regningen dekker ofte strøm i trappeoppgangen, vaktmestertjenester og utgifter til vedlikehold. Nedbetaling på fellesgjeld er ofte en del av denne regningen.
Fellesgjeld: Lån på deling med naboene
Fellesgjelda er det lånet borettslaget har sammen, og du har ansvar for å betale ned din del. Vær sikker på at du har råd til å betjene dette i tillegg til ditt eget lån før du bestemmer deg for å kjøpe.
Tilstandsrapport: Husets helse
Tilstandsrapporten er som en helsesjekk av huset. Den sier deg hvor bra eller dårlig ting fungerer. TG1, TG2 eller TG3? Rom som har tilstandsgrad 0 og 1 er i god form, mens rom med tilstandsgrad 2 kanskje trenger litt kjærlighet og oppmerksomhet. Et bad med tilstandsgrad 3 er et forvarsel om at du må belage deg på en stor utgift til oppussing.
Løsøre: Det som følger med – eller ikke
Løsøre er de tingene i huset som ikke er fastmontert. Garderobeskap, kjøleskap, lamper og gardiner – alt det som gjør huset komplett. Sjekk nøye hva som er inkludert i handelen og hva du må skaffe selv.
Verditakst og prisantydning: Hva er boligen verdt?
Verditakst er en vurdering av hva boligen er verdt, gjerne satt av en takstperson som ikke er en del av meglerselskapet. Verditakst er ikke det samme som prisantydning, som er en prislapp satt av megleren. Prisantydningen er basert på prisene i boligmarkedet, og påvirkes av blant annet beliggenhet, standard og hva andre boliger har blitt solgt for i samme tidsrom.
– En bolig er bare verd den prisen som markedet er villig til å betale. Er det ingen andre som viser interesse, kan du kanskje få boligen for under prisantydning, sier Cecilie.
Trenger du finansieringsbevis? Søk her
Når du skal ta opp boliglån
Pantedokument: Bankens sikkerhet
Pantedokumentet er som en sikkerhet for banken. Når du tar opp boliglån, gir du banken pant i eiendommen. Hvis du ikke kan betale på boliglånet, har banken rett til å ta huset. Dette høres skummelt ut, men det skjer svært sjelden. Havner du i økonomiske vanskeligheter, kan vi hjelpe deg på rett spor lenge før det går så langt.
Førstehjemslån: Boliglån tilpasset det første boligkjøpet
Skal kjøpe bolig for første gang, kan banken gi deg boliglån med litt lavere rente. Da blir det lettere å ta det første steget ut i boligmarkedet.
Boligens potensiale
Heftelse: forpliktelser og begrensninger
Heftelser brukes som en samlebetegnelse for juridiske forpliktelser eller begrensninger som følger med boligen. Det kan for eksempel være vedlikeholdsforpliktelser, bruksrettigheter eller gjeld som følger med boligen, men gjeld er svært sjelden.
– Heftelsene kan påvirke boligens verdi eller bruksområder, så det er viktig å vite hvilke heftelser som følger med boligen.
Cecilie Tande Flood
Servitutter er et annet eksempel på en heftelse, som er mer vanlig.
Servitutter: Naboenes rettigheter over din eiendom
Servitutter er juridiske avtaler som kan påvirke naboens bruk av eiendommen din. For eksempel kan naboen din ha båtfeste eller parkering på din eiendom. Det kan også innebære at naboen kan forby deg å bygge garasje eller endre på husets utseende. Sett deg inn i hvilke servitutter som følger med boligen før du bestemmer deg.
Regulert område: Hva får du lov til å gjøre?
Hvis du kjøper et hus i et regulert område, er det allerede satt noen begrensninger på hva du kan gjøre med eiendommen. Så hvis du for eksempel vil male huset gult, må du dobbeltsjekke at det er lov innenfor disse rammene.
Når du har vunnet budrunden
Eierskifteforsikring: Sikkerhet ved overlevering av nøklene
Dette er en forsikring som dekker skjulte feil og mangler ved eiendommen i en begrenset periode etter du har overtatt. Du velger selv om du vil kjøpe eierskifteforsikring, men den gir en ekstra trygghet dersom det skulle dukke opp problemer med huset etter du har kjøpt det.
Tinglysning: Registrer deg som eier
Når du har kjøpt bolig, må du sørge for at den offisielt blir din. Det er her tinglysning kommer inn i bildet. Det er en offentlig registrering av eiendomsretten din. Megleren som selger boligen til deg legger til rette for at tinglysningen blir gjort riktig.
Dokumentavgift: Staten vil ha sin del
Dette er en ganske høy avgift som du må betale til staten når du kjøper selveierbolig. Og hva er en selveierbolig? Det er en bolig der du eier både huset og tomten, og ikke deler noen arealer med naboer. Kjøper du leilighet i borettslag for eksempel, slipper du unna dokumentavgiften.
– Dokumentavgiften er 2,5 % av det du betaler for selve boligen. Dokumentavgiften regnes ikke som en del av boligens verdi, så vær sikker på at du har råd til å betale denne i tillegg til egenkapitalen du trenger, sier Cecilie.
Overdragelse: Nøklene er dine!
Dette er det magiske øyeblikket når du offisielt blir eieren av boligen. Det markerer overgangen av eiendomsretten fra selger til kjøper. Gratulerer, du har nå nøklene og eierskapet til ditt nye hjem!