Bygge garasje? Dette må du tenke på
Første bud er å vite hva du har behov for. Først da kan du finne ut hvor mye garasjen vil koste, om den er søknadspliktig og eventuelt hvordan du bygger den selv.
Spørsmål du bør spørre deg før du starter er:
- Hvor mange biler skal det være plass til?
- Vil du ha plass til takboks på bilen og mulighet til oppbevaring i taket? Husk å sikre god nok takhøyde.
- Trenger du oppholdsrom til barna eller et kontor? Bygg det på garasjeloftet.
- Trenger du ekstra plass til snøfreser, gressklipper og andre verktøy? Da bør du beregne litt ekstra plass til dette.
- Ønsker du deg treningsrom, kan den innerste delen av garasjen fungere ypperlig til dette, hvis du planlegger nok plass.
En garasje kan altså være mer enn et tak over bilen, så god planlegging er nøkkelen til å ende opp med en garasje du blir fornøyd med.
Tips til å planlegge garasje
- Bestem deg for type garasje – involver eventuelt en arkitekt
- Sett opp budsjett
- Finn ut hvor mye av jobben du har mulighet til å gjøre selv
- Sjekk om garasjen er søknadspliktig
- Lag en tidsplan
- Hent inn tilbud fra flere håndverkere
Ferdiggarasje eller spesialtilpasset garasje
Det finnes i hovedsak to varianter av garasjer: ferdiggarasje og spesialtilpasset.
Hvis du vil bygge selv, er det mest praktisk og økonomisk med en ferdiggarasje. De kommer ofte i byggesett. Minuset med denne typen er at du må begrense deg til det du finner på markedet. Finner du ikke det du er ute etter der, må du bygge en spesialtilpasset garasje.
Spesialtilpassede garasjer kan bygges som en del av huset, under bakken, med direkte inngang til huset, garasjeloft eller andre funksjoner du kunne tenke deg. Denne varianten bygges bra bunn, og her kan det være lurt å involvere en arkitekt.
Uansett hvilken variant du velger, kan garasjen forsikres som en del av husforsikringen.
Hvor mye koster det?
Prislappen kommer an på hvor stort du skal bygge, hvor mye av arbeidet du skal gjøre selv og hvor mye grunnarbeid som må til. Ferdigvariantene er billigere enn en spesialtilpasset garasje.
De enkleste formene for ferdiggarasjer koster rundt 100 000 kroner. En carport er enda rimeligere hvis du kan nøye deg med det.
En spesialtilpasset garasje har uendelige muligheter for ulike funksjoner. Dermed er det heller ikke tak for hva den kan koste.
I tillegg til selve garasjen, kommer kostnaden for fundamentet, og den er ganske lik uansett hvor luksuriøs garasjen din er. Dette koster vanligvis også rundt 100 000 kroner.
Sett opp budsjett for å få bedre oversikt over hva garasjen kommer til å koste.
Last ned budsjettmal for garasjeprosjekt (excel)
Dette gjør garasjen dyrere:
- Håndverkere. Det går færre timer med til en ferdiggarasje enn til en spesialtilpasset versjon. Vanlig timepris for snekkere er rundt 800 kroner.
- Elektrisitet og vann: Dette må du få elektriker og rørlegger til å legge inn. Disse håndverkerne har en litt høyere timepris enn en vanlig snekker – ofte opp mot 1200 kroner.
Selv om en garasje kan koste mye penger, kan du se på dette som en investering. En garasje vil nesten alltid øke boligens verdi og pris ved et eventuelt salg.
Finansiering
Et boliglån kan hjelpe deg å finansiere garasjen. Har du allerede boliglån hos oss, kan du søke om refinansiering, så du får samlet alt i ett, gunstig lån.
Er det søknadspliktig?
De fleste former for garasjer er søknadspliktige – og husk at du kanskje må søke om å rive den gamle garasjen også.
På ebyggesok.no kan du finne ut om ditt prosjekt er søknadspliktig eller ikke. Direktoratet for byggkvalitet har skjemaer for nabovarsel og byggesøknader tilgjengelig digitalt.
Vil du helst bygge uten å søke?
Da må garasjen
- være maks 50 kvadratmeter
- stå minst en meter fra andre bygninger på tomta di
- være maks fire meter høy på midten, og maks tre meter høy gesims (siden på taket)
- ikke brukes til beboelse
- ikke ha kjeller
- ikke plasseres over vann- og avløpsledninger
NB! Det kan fortsatt hende du må søke om dispensasjon, for eksempel hvis garasjen skal stå nærme sjøen eller nær tomtegrensen.