Fra rådgivning til leilighetskjøp på to måneder
Malin Johnsen og Philip André Rustad er storfornøyde med å endelig ha flyttet inn i sin egen leilighet i Oslo.
Det gikk bare to måneder fra Philip André Rustad fra Oslo tok kontakt med Sparebanken Sør til han og samboeren overtok sin første bolig.
– Der andre banker så hindringer, ble vi i Sparebanken Sør møtt med en løsningsorientert rådgiver som raskt hjalp oss med å få finansieringsbeviset på plass, forteller han.
Philip André Rustad og samboeren Malin Johnsen hadde over en lengre periode vært i kontakt med flere banker i Oslo, hvor de bor, for å prøve å få lån til å kjøpe sin første bolig. Siden de begge var studenter på søknadstidspunktet og ikke hadde fast jobb, så opplevde de det som krevende.
– Det var mye fram og tilbake, og egentlig ganske slitsomt. Men da jeg så en artikkel fra Sparebanken Sør om en student som hadde klart å få boliglån, så fikk jeg et håp, forteller Philip.
Han sendte inn en henvendelse digitalt og ble oppringt av finansiell rådgiver Kristian Grette i Sparebanken Sør.
– Jeg fikk et godt inntrykk med en gang. Jeg husker at Kristian sa til meg at selv om dette var en utfordrende lånesak, så skulle vi gjøre det vi kunne for å lande en god løsning. Og det sørget han for, sier Philip.
Foreldre som medlåntakere
For å kunne få boliglån kreves det i utgangspunktet minimum 15 prosent egenkapital, og du kan ikke låne mer enn fem ganger brutto inntekt. Som unge førstegangskjøpere kan det derfor være krevende å komme inn i boligmarkedet.
– Reglene er strenge både til egenkapital, betjeningsevne og gjeldsgrad. Som student vil man da være avhengig av medlåntaker, i mange tilfeller foreldre. Ved endte studier, når en signert arbeidskontrakt foreligger, kan man få banken til å vurdere om medlåntakerne kan tas bort, forklarer rådgiver Kristian Grette.
Selv om både Philip og Malin hadde spart opp 300 000 kroner hver i egenkapital og Philip hadde fått jobb, så var det en hindring at Malin fortsatt var student, og hadde lav inntekt. Løsningen ble derfor at Philip står som hovedlåntaker, med sine foreldre som medlåntakere på hele lånet.
– Planen er at Malin overtar for mine foreldre som medlåntaker så snart hun er ferdig med studiene og har fått jobb, sier Philip.
Slik sparte Christer og Camilla opp egenkapital til bolig i BSU
Sjekkliste
- Begynn å spare penger tidlig!
- Gjør deg kjent med boligmarkedet/leilighetsmarkedet i byen du bor i / skal flytte til. Å følge med på Finn.no er veldig lurt.
- Snakk med banken din og forhør deg om dine muligheter og hvilket tilbud de kan gi deg. En god dialog med banken er alfa og omega.
- Snakk med folk du kjenner, og som har bodd / bor i byen - hvor er det best å bo? Er det noen spesielle områder de kan anbefale?
- Gå på visninger! Uansett om leiligheten er aktuell eller ikke, lærer du veldig mye av å gå på visninger. Det er en fin måte å finne ut hvordan du vil ha det og ikke minst hvordan du ikke vil ha det, og du blir raskt fortrolig med prisnivå i forhold til størrelse og standard.
- Få hjelp i budrunden fra noen som har erfaring.
Rask prosess fra rådgivning til boligkjøp
Det gikk ikke lang tid fra den første kontakten med banken til finansieringsbeviset var i orden. Deretter kunne det unge paret gå på visninger.
– Vi vant den andre budrunden vi var med i, og var så heldige å få en rask overtagelse. Så allerede to måneder etter at jeg snakket med Kristian første gang, så overtok vi leiligheten! Nå har vi brukt en måned på å pusse opp, og er veldig glade for å flytte inn i vårt eget hjem, sier Philip.
– God oppfølging er viktig
Han forteller videre at han kunne ikke vært mer fornøyd med hjelpen han har fått av sin rådgiver.
– Kristian har vært kjempeflink til å følge opp hele veien og har vært rask til å svare på spørsmål fra oss både tidlig og sent. Jeg føler på en måte at han har dratt lasset, så har vi bare signert på de nødvendige papirene. Det har rett og slett vært en smertefri prosess.
Rådgiver Kristian synes det er veldig hyggelig å høre at Philip og Malin har hatt en god opplevelse med banken.
– I denne saken var det velvillige foreldre som både kunne og ville stille opp. Det gjorde en løsning mulig. God rådgivning mener jeg handler om å se etter løsninger. Som en relasjonsbank er det viktig for oss i Sparebanken Sør å følge opp kunden godt.
Priseksempel på boliglånet
Eff. rente 6,08 %, 2 mill., o/25 år, etabl.geb. 3500 kr. Kost. 1 826 173 kr.
Totalt: 3 829 673 kroner.