Har du forsikret hunden din?
8 måneder gamle Finn, som akkurat har sett en flokk geiter. De aner fred og ingen fare. (De fikk også fortsette å beite uforstyrra, ta det med ro.)
Har du råd til å forsikre hunden din? Har du råd til å la være? Er hele denne artikkelen en unnskyldning for at forfatteren skal vise fram bilder av egen hund? Les videre og få svaret på alt dette!
Da jeg var liten, bodde vi på gård. I hovedhuset på gården bodde det en Leonberger som het Gorby. Jeg vet ikke om hunden var oppkalt etter mikrobølgeovn-maten eller den tidligere russiske presidenten; som 6-åring hadde jeg liten innsikt i verken kosthold eller politiske tilknytninger hos storbonden. Uansett var Gorby en glede for alle som kjente han, han var en stor og lodden bjørnehund som alltid var i godt humør når han travet rundt på gårdstunet.
Så da samboeren og jeg hentet en liten kullsvart valp i desember 2022, var jeg mildt sagt både spent og forventningsfull.
Finn, møt verden. Verden, møt Finn.
Finn er en svart schæferhund, og med han fulgte det en prislapp på 20 000 kroner. Første gangen jeg hørte summen fikk jeg litt bakoversveis. Jeg hadde ikke satt meg noe inn hva en valp kan koste. Dette var heldigvis lenge før vi faktisk henta han, og vi brukte mye tid til å regne på forsikringer, sjekke ut priser på utstyr, mat osv. Når jeg sier vi, mener jeg altså mest samboeren min.
I ettertid har jeg også skjønt at pengene er vel verdt det når du bruker en seriøs oppdretter. Mindre helseproblemer i slekta = mindre helseproblemer for din hund, sannsynligvis. Og mindre helseproblemer for lommeboka.
Hadde jeg lest Hvor mye koster det å ha hund i starten av dette eventyret hadde jeg nok også blitt mindre overrasket over utgiftene...
Har du råd til å ikke ha forsikring?
Hundeforsikringen vår koster litt under 8000 kroner i året, 660 kroner i måneden.
Det var en av de dyrere forsikringene med lavest egenandel. Ikke fordi vi har så veldig mye til overs om dagen, det er egentlig fordi vi ikke har lyst eller råd til å dekke alt selv. Hvis det plutselig oppstår en situasjon som krever en kompleks operasjon, f.eks., er vi nok glade for det. I alle fall nå midt i oppussing, bytte av kledning og hjelpe meg.
Vi gikk for samme leverandør som forsikrer huset vårt, siden det er vanlig å måtte ha annen forsikring hos leverandøren for å kunne forsikre et kjæledyr.
Visste du at dersom du samler flere forsikringer hos Frende, kan du få lojalitetsrabatt? Les om totalkunderabatten til Frende her.
Oppstartskostnader i haugevis
Og før krabaten skulle hentes hjem, måtte vi fikse innebur, bilbur, matskål, seng, bånd, sele, leker, snacks, mat, et par håndklær, valpekurs, og refleksdekke. (Og et par leker til siden han er så god gutt, ja SÅ god gutt er han, ja det er han altså.)
Med alt av utstyr havnet summen på litt over 32 000 kroner. Da var vi rigga og klare for den første måneden. Med både tørt og vått fôr, litt ymse dill og dall ligger han rett nord for 1200 kroner i drift hver måned. Og som andre gode budsjetter, har vi litt rom for uforutsette utgifter.
Forsikringen ble brukt allerede de første ukene
Etter hvert begynte det høyre øyet å bli ganske rødt og irritert, og det væsket titt og ofte. Det kom et par veterinærbesøk, et arsenal av øyedråper, og til slutt en operasjon. Dette kom på litt over 3000 til sammen, men hadde vi ikke hatt forsikringen hadde vi vært oppe på et femsifret tall.
Så kom det litt mer "vedlikeholdsutgifter": en ormekur, flåttkur, en ny seng som skulle erstatte den første valpesengen (R.I.P.), og før vi hadde trukket pusten var vi oppe og luktet på 40 000 kroner før februar var ordentlig i gang.
Jeg skal innrømme at før det lille neket vårt kom inn i huset og livene våre, tenkte en del av meg at dette hørtes ut som en veldig dyr måte å komplisere livene våre på. Dette endret seg heldigvis straks Finn var på plass. Han er alltid i godt humør (bortsett fra akkurat når vi tar på tursela, illustrert under her), han er frisk og rask, og er kjempelett å ha med å gjøre 85 % av tiden. De siste 15 % snakker vi ikke om.
Hvor kan du spare penger?
Til å begynne med kan man for eksempel bli enige i husholdningen om at man aldri, aldri, ALDRI skal kjøpe dekorative klær til valpen. Det er både fornuftig, økonomisk og sosialt forsvarlig.
Hund kommer til å koste penger uansett, og det tror jeg er viktig å erkjenne. Husk derfor at finn.no er din venn for utstyr og tilbehør. Og hvis du har en valp som skal vokse en del, husk at du etter hvert må bytte ut alt du har kjøpt. Du må sikkert gjennom 2-3 halsbånd, seler, bånd blir slitt ut osv. For ikke å snakke om tøflene mine som ser ut som de har vært agn på haifiske. Det kommer til å bli svinn her og der.
Et par konkrete tips for å redusere hundeutgiftene
- Ikke kast maten hvis hunden ikke spiser opp, prøv igjen til neste måltid. Apetitten til valper svinger ofte, og det kan fort bli mye fôr som går i søpla. Frys den ned og gi den når den er kald, eller prøv å finn morsomme måter å fôre på.
- Kjøp brukt utstyr og bur hvis du kan, og kanskje det er noe gammelt rask som kan bli nye valpeleker?
- Kjøp hundesnacks på tilbud, eller enda bedre: lag din egen! Sving innom en slakter og hør om det er noe restepølser eller lignende du kan kjøpe billig. Skjær i små terninger, legg i ziplockposer i fryseren og hent ut etter behov.
Mitt aller beste tips er å sette deg ned og regne på det før du bare går i gang og skaffer deg en hund. Har du råd til forsikring? Hva hvis den blir dyrere? Hva hvis maten blir dyrere? Har du noe i livet ditt du bruker penger på nå i dag, som du er villig til å ofre hvis det skulle bli nødvendig?
Hvis svaret er ja på alle disse, da bør du gå i gang. Hvis svaret er nei på noen av dem, kan du for eksempel ta kontakt med en bankrådgiver og se om det er noen grep du kan gjøre med økonomien din som får deg nærmere hundemålet ditt.
Og til slutt må du velge hund da. Jeg anbefaler svart schæfer, en lokal kvalitativ studie viser entydig at det er verdens beste hund.