Har du forsikret livet ditt?

  •  

Livsforsikring er viktig å tenke på før det er for sent.

Livsforsikring er som regel ikke det som står øverst på folks "to do-liste", men det er kanskje den viktigste forsikringen du kan ha.

Selv etter 10-15 års bankerfaring slår det meg fra tid til annen hvordan noen ting aldri kan repeteres for ofte. Jeg hadde nylig gleden av å være med på oppfriskningskurs om livsforsikring, og jeg ble nok en gang grepet av viktigheten av dette.

Det gjorde faktisk at jeg gikk til det skritt å gjøre en dobbeltsjekk på familiens forsikringer!

Vi vet alle at vi må forsikre boligen, bilen, båten, kort sagt alle de materielle tingene vi har.

Sitt eget liv er det dessverre alt for få som tenker på å forsikre. En ting er om du skulle falle fra, hvordan går det da økonomisk med dem som sitter igjen?  

Ofte byr det på nok utfordringer å miste en du er glad i om ikke det skal føre deg ut i et økonomisk uføre i tillegg.

Samboere og gifte

I moderne tid har vi sett at stadig flere velger å leve sammen som samboere og ikke som gifte. I det daglige vil flertallet der ute merke liten forskjell på om man er «rette ektefolk» eller bor sammen i såkalt ugift samliv.

Skulle imidlertid uhellet være ute er det en vesentlig forskjell. Mens gifte arver hverandre med ¼, hvis de har barn og ½ om de ikke har barn, er situasjonen en helt annen om du er samboer. For samboere som ikke har, har hatt eller venter felles barn, er arveretten per i dag lik null. Har man såkalt felles barn-tilknytning arver gjenlevende samboer 4 ganger grunnbeløpet i folketrygden, som per i dag utgjør rundt 370 000 kroner.

Hvem som arver hvor mye kan til en viss grad bestemmes i et testament, men om dere har barn vil hverken samboer eller ektemake kunne arve alt du etterlater deg.

Gjennom livsforsikring kan du kjøpe deg en såkalt dødsrisikodekning som gjør at en ønsket sum utbetales til den du begunstiger om du skulle falle fra. Det kan være forskjellen som gjør at den gjenlevende fortsatt har økonomisk ryggrad til å sitte med boligen.

Nedsatt arbeidsevne

En annen ting er hva som skjer om du skulle være uheldig å få nedsatt arbeidsevne, av en eller annen grunn, og bli ufør. Vi er heldige som bor i Norge i den forstand at vi har et sikkerhetsnett som kalles uføretrygd fra folketrygden. Men, selv om du får innvilget uføretrygd vil den være vesentlig lavere enn lønna du får ved å jobbe.

Det å bli ufør vil derfor gjøre at inntekten faller betraktelig og det vil for mange være vanskelig å følge opp sine økonomiske forpliktelser. Du kan tenke deg scenarier som at du må selge huset, bilen og andre ting for å få ned kostnadene dine.

Dette vil være kjedelig på toppen av det faktum at du har mistet arbeidsevnen din.

Gjennom livsforsikring kan du skaffe deg en såkalt uføredekning for å veie opp inntektstapet ved eventuell uførhet!

Pris på forsikring avgjøres i stor grad av risikoen for at noe skal skje. Jo yngre du er, jo lavere sannsynlighet er det for at du skal dø eller bli ufør i morgen. Derfor kan nevnte forsikringer være billige for unge mennesker, mens prisen stiger med alderen.

Min oppfordring er uansett å ta en gjennomgang på dette med rådgiveren din i banken. Det er superviktig for samboere med tanke på dødsrisikodekningen, men det kan også være viktig for gifte og enslige. Mange har noen dekninger på jobben, men veldig ofte er det dessverre ikke nok.

Dette er en av de tingene som er lurt å gjøre før det kan bli for sent!

Les mer om personforsikringer her.

Av: Kenneth Sjåvåg Privatøkonom
Blogg:
Ikke bare bank