Skader knær og hoder i skibakken
Unngå skader i skibakken, med noen enkle forholdsregler.
Vinterferie. Vi vrimler ut i skibakken, noen mer trent enn andre, og mange helt uten erfaring.
Vi ramler, detter, deiser, dumper og brekker.
De fleste skadene i skibakken er selvforskyldt, erfarer vi i forsikringsbransjen.
Jo, flere i bakken, desto større er sjansen for at det går galt. Og du må tilpasse farten til det som skjer rundt deg!
Flest ulykker på ski
Ulykker på alpinski utgjør størstedelen av de rapporterte skadene, fulgt av skader på snowboard og telemarkski.
Nybegynnere er også langt mer utsatt for skade, enn mer øvede alpinister og snowboardkjørere.
Skader knær og hoder
Ifølge statistikk fra Alpinanleggenes Landsforening (ALF) skyldes 85 prosent av skadene at skiløperen faller selv. Kne er mest skadde kroppsdel, etterfulgt av hode. Belastningen på knær og leddbånd etter flere timer på ski hver dag er heftig, spesielt om du er utrent.
Koordineringsevne, styrke og oppmerksomhet reduseres i løpet av dagen, og mange unødvendige ulykker skjer mot slutten av dagen, når både beina og bakken er slitne. Vårt tips for å unngå skade, er at du heller avslutter aktiviteten før du har tatt deg helt ut.
Kjør ut til siden
Tidligere statistikk viser at rundt syv prosent av skadene i bakken skyldes kollisjon.
God oversikt over trafikken i bakken øker sikkerheten, og det er den som kommer bakfra som alltid har ansvaret for å unngå sammenstøt.
Risikoen for å bli påkjørt er naturlig nok størst hvis du ikke er synlig. Derfor bør du ikke bli stående under hopp og heng. Skal du ta en pause kjører du ut til siden.
Skulle du bli skadet i en påkjørsel i bakken, kan du søke erstatning fra den som kjørte på deg, eller vedkommendes forsikringsselskap.
Vi anbefaler en egen ulykkesforsikring i tillegg til den som er inkludert i reiseforsikringen, både for barn og voksne. Da vil du få god hjelp og erstatning ved alvorlige skader, om du eller barnet skulle bli medisinsk invalid eller ufør etter en ulykke.
Bruk hjelm
Om du kjører bil og kolliderer i 50 kilometer i timen er du beskyttet av setebeltet, bilskroget og airbag. I samme hastighet i skibakken, har kroppen knapt beskyttelse.
Bruken av hjelm er det enkleste sikkerhetstiltaket for å redusere risikoen for hodeskader. Rundt 98 prosent av alle norske barn under 15 år bruker hjelm i skibakken.
Og her bør voksne lære seg å bli like flinke som barna.
Heidi Tofterå Slettemoen
Kommunikasjonsansvarlig, Frende forsikring