Økonomiske utsikter fra øst til vest

  •  

Tore Vamraak, Elisabeth Slettedal, Jan Egil Norheim og Kenneth Sjåvåg.

Det er mye som rører seg i verdens økonomier akkurat nå. Ønsker du å vite hvorfor amerikansk økonomi fortsatt viser sterke tall til tross for høyere arbeidsledighet? Hold deg oppdatert her hos oss.

Økonomiske utsikter fra øst til vest: juniepisode av Makropodden

I den nyeste episoden av Makropodden leder Elisabeth Slettedal oss gjennom en innsiktsfull diskusjon om globale økonomiske trender. Med som gjester er Jan Egil Norheim, Kenneth Sjåvåg og Tore Grobek Vamråk. Episoden spenner vidt, fra Japan til USA, Europa og tilbake til Norge. La oss dykke ned i detaljene for å forstå de komplekse sammenhengene som påvirker vår økonomi.

Jan Egils perspektiv på verdensøkonomien

Jan Egil Norheim starter samtalen med å fokusere på Japan, hvor avslutningen av nesten 30 år med minusrenter har ført til en uventet lønnsvekst. “Minusrenteperioden er over, og vi ser en formidabel lønnsvekst i Japan,” sier Jan Egil og forklarer hvordan dette kan påvirke både priser og renter ytterligere. I USA fortsetter økonomien å vokse, men høy lønnsvekst og litt økt arbeidsledighet påvirker sentralbankens rentebeslutninger. “Det er fortsatt et håp om rentekutt i september, men det virker mer sannsynlig at det skjer i desember,” kommenterer han. Når det gjelder Europa, ser vi en forsinkelse i forventede rentekutt, og høyrepopulistiske partiers fremgang skaper usikkerhet, som også kan påvirke økonomiske beslutninger her hjemme.

Tore diskuterer norsk økonomi

Tore Grobek Vamraak understreker at internasjonale trender påvirker norsk økonomi direkte. “Den internasjonale impulsen vi får til norsk økonomi går i retning av mer aktivitet og økte renteforventninger,” sier Tore. Han påpeker at regjeringens reviderte nasjonalbudsjett og den nylige inflasjonsrapporten viser en sterk økonomi, men høy lønnsvekst og prisstigninger kan forsinke eventuelle rentekutt fra Norges Bank. “Flere faktorer trekker i samme retning, at det kan se mørkere ut for når neste rentekutt kommer,” tilføyer han. Tore forventer likevel en rente-reduksjon i siste kvartal av året, med ytterligere kutt i 2025.

Kenneths tips for husholdninger

Kenneth Sjåvåg setter søkelys på hvordan husholdninger kan håndtere den nåværende økonomiske situasjonen. Han anbefaler å bruke feriepenger til å betale ned dyr gjeld eller å bygge opp en buffer. “Å ha en blanding av fornuftig og ufornuftig bruk av feriepengene, kan være en tilnærming,” sier Kenneth. Han påpeker også viktigheten av å spare til langsiktige mål som pensjon eller drømmen om å reise jorda rundt. I en undersøkelse fra Frende Forsikring, reflekterer Kenneth over at mange husholdninger kanskje allerede har tilpasset seg økonomisk. “Det er ikke nødvendigvis de dyreste leikene som gir mest igjen,” kommenterer han og fremhever verdien av enkle og meningsfulle ferieopplevelser.

I denne episoden av Makropodden får vi en grundig gjennomgang av globale og lokale økonomiske trender som setter scenen for de kommende månedene. Det er tydelig at både internasjonale og nasjonale faktorer spiller en viktig rolle i økonomiske beslutningsprosesser, noe som påvirker alt fra renter til husholdningers økonomiske planlegging.

Fakta om Makropodden

  • For deg som følger med på valuta- og aksjemarkedet
  • Nye episoder hver måned 
  • Tilgjengelig på aCastApple Podkaster, og Spotify
Bloggfoto av Ann-Kristin Robstad Jørgensen
Av: Ann-Kristin R. Jørgensen Webredaktør og blogger
Blogg:
Ikke bare bank