50 år i bankens tjeneste

  •  

Øyvind Raddum jobbet i Sparebanken Sør i 50 år.

Da Øyvind Raddum gikk av med pensjon, var det etter lang og tro tjeneste – og en revolusjon av en bankhistorie.

Det er godt og vel et halvt århundre siden Øyvind fra Hisøy begynte å jobbe i Arendal Sparebank, som seinere ble en del av Sparebanken Sør. Den gang var han bare 19 år. 

Det var onsdag 25. august 1971, og banksjefen kom med en advarsel: «Er det populær du vil bli, er ikke pengeutlåner den rette jobben». 

I dag bor Øyvind på Nedenes og har vært pensjonist i to år. I en alder av 69 år, og etter hele femti år med ulike roller og arbeidsoppgaver i Sparebanken Sør var tiden inne.

– Jeg fikk jobbe med så mye forskjellig, og arbeidet var interessant hele tiden. Dessuten samarbeidet jeg med mange flotte mennesker, både internt og utenfor banken, forteller han.

Fra manuelle føringer til mobilbank

Ikke minst har Øyvind fått være med på litt av en utvikling.

– Da jeg begynte, førte vi kundekonti på kort og regnet renter manuelt. Tenk hvilken forskjell det er fra slik bankene fungerer nå, sier han, og understreker at utviklingen i høyeste grad har vært positiv.

– Den største revolusjonen var nok overgangen til mobilbank. Plutselig hadde kundene full oversikt selv, hvor som helst og når som helst. Det må da være en stor fordel?

Øyvind Raddum

Øyvind var også med på flere sparebankfusjoner i løpet av årene, og det var slik han endte i Sparebanken Sør. Et statlig utvalg mente at ved å slå sammen små sparebanker og samle kapital, ville man gjøre bankene mer robuste. Med virkning fra 1. januar 1973 fusjonerte flere mindre og mellomstore sparebanker til Aust-Agder Sparebank. Fusjonene fortsatte, og i 1984 var Sparebanken Sør et faktum.

– Jeg håper vi får fortette utviklingen vi har hatt de siste årene som en effektiv bank med god egenkapital. Det tror jeg på.

Lønnet utdanning

Etter ett år som bankansatt, ble Øyvind innkalt i militæret.

– Den gang fantes det en spesiell ordning, forklarer Øyvind.

– Hvis du hadde vært ansatt i banken i ett år eller mer, fikk du lønn fra banken mens du var i kongens klær. Jeg tror det var omtrent halv lønn. Du kunne velge om du ville spre utbetalingene til hver måned, eller få alt på en gang. Jeg tok alt på én gang og kjøpte bil, humrer han.  

Etter å ha avtjent verneplikten, bar det tilbake til bankjobben, og til Bankakademiet.

Øyvind Raddum, kikker inn i skapet

– Jeg kom rett fra Drottningborg videregående, da jeg ble ansatt som 19-åring. Og selv om dette var en svært anerkjent handelsskole, var det litt lite å bygge karriere på.

Øyvind tok derfor både første og andre avdeling ved Bankakademiet, høyskole for bank- og finansutdanning. Han vurderte å gi seg etter det, men ble oppmuntret til å fortsette.  

– Lederne mine i banken mente jeg ikke kunne gi meg, og overtalte meg til å ta tredje avdeling også. De tre neste årene reiste jeg rundt på forelesninger over hele landet, ved siden av jobb, før jeg til slutt kunne kalle meg bankøkonom. Det var en fantastisk ordning. Jeg fikk en solid økonomiutdannelse som ble betalt av arbeidsgiveren min, sier han. 

40 år som leder

I 1981 ble Øyvind banksjef i Landvik Sparebank, som var en underavdeling av Aust-Agder Sparebank.  

Da han tiltrådte fikk han høre en liten historie han skulle trekke lærdom av. Om en bonde som kom inn i banken og ville låne tre tusen kroner til en traktor. Og en banksjef som avviste ham kontant og sa: Du trenger ikke traktor, du som har hest!  

«En slik banksjef skal du IKKE være, var beskjeden jeg fikk», sier Øyvind og ler. 

– Og det er ikke slik banken skal jobbe i forhold til kundene sine. Vi skal ikke utøve makt og synse på den måten. 

I 1993 overtok Øyvind som banksjef i Tvedestrand, hvor han ble frem til 2010. Det ble 17 interessante år. 

– Vi bygget nytt bankbygg, som var et spennende arbeid å få være med på. Men mest interessant var likevel at vi fikk oppgaven med å være pilotbank, for å ta i bruk PC som nytt hjelpemiddel. 

Øyvind Raddum

I 2009 gikk banken over fra å være organisert etter region til å bli delt opp i bedriftsmarked og personmarked.  

– Gunnar Thomassen ble ansatt som direktør for personmarkedet, og ville ha meg med. Da flyttet jeg til hovedkontoret i Arendal, hvor jeg jobbet som leder for personmarkedsstab frem til nyttår 2021. 

Følger med som pensjonist  

Idet 2022 begynte, tok Øyvind fatt på sin nye tilværelse som pensjonist. Han er fremdeles en aktiv kar, som holder seg oppdatert, i form og i ånde. Han er for eksempel fremdeles buss-sjåfør, en jobb han har hatt i over femti år på si, og som også banken har fått nyte godt av.  

– Når man er i jobb, møter man hyggelige mennesker hver dag. Jeg tenkte kanskje ikke så mye over det der og da, men nå ser jeg hvor heldig jeg var, og hvor viktig det er å ha gode kolleger. Heldigvis treffer jeg fremdeles flere av dem, i bankens pensjonistforening. 

Tekst: Hilde Eskild
Foto: Morten Krogstad Nøstdal

Silhouette av gjesteblogger
Av: Gjesteforfatter Gjest
Blogg:
Ikke bare bank