Leder regionens største sparebank
Geir Bergskaug er administrerende direktør i Sparebanken Sør.
– Vi har bygget mange verdier som har kommet landsdelen til gode de siste 200 årene. Det er derfor vi er her.
Geir Bergskaug er administrerende direktør i Sparebanken Sør. Det har han vært siden 2010. Etter studier på Handelshøyskolen i Bergen, startet han sin karriere i mediebransjen, nærmere bestemt i Schibsted og Aftenposten. Her jobbet han med forretningsutvikling, markedsutvikling og utvikling av publikasjoner.
Så gikk veien videre til bank og forsikring, bare avbrutt av en periode med videre studier i utlandet. Da han kom til Sparebanken Sør, var det fra jobben som konserndirektør i Gjensidige.
– Det har vært mange navn på denne banken, og vi kommer fra mange steder i regionen. Vi har vært gjennom store endringer, men vår kunnskap om regionen og lokalsamfunnene er uovertruffen.
Geir Bergskaug
– Som sparebank representerer vi bredden i samfunnet. Dette skal gjenspeile seg i gaver og kundeutbytte.
Han legger til at ved å drive fornuftig og lønnsomt, blir både banken og regionen styrket. Mer enn 70 prosent av overskuddet går nemlig tilbake til kunder og samfunn.
– Jo mer vi tjener, jo mer kommer det regionen til gode. Sparebanken Sør er av, fra og for landsdelen.
Geir Bergskaug
En bank det er verd å bli hos
– Sparebanken Sør leverer kompetanse og god rådgivning. Vi tilbyr den lille bankens personlige nærhet og den store bankens stordriftsfordeler. Hver eneste kunde skal få hjelp og råd ved behov, sier Geir engasjert.
– Vi har også et mål om å være best på digitale løsninger, og da må vi utvikle oss raskt. Aller helst bør vi forutse hva kundene vil ha før de skjønner det selv. Da er vi klar når behovet melder seg. Kundene skal oppleve at vi er en bank det er verd å bli hos.
En av Norges eldste sparebanker
– Som en av Norges eldste sparebanker, har vi en lang og solid historie, sier Geir.
– Vi har spilt en avgjørende rolle i norsk økonomi og samfunn, med røtter tilbake til tidlig på 1800-tallet. Sparebankene skulle sørge for at innbyggernes penger ble godt ivaretatt slik at det var mulig å bygge en reserve. Det var starten på en samfunnsordning som tok større sosialt ansvar.
Ved å fokusere på sparing i stedet for forbruk, ble økonomien trygget. En effekt av bankenes inntreden i vanlige folks liv, var blant annet at far ikke lenger brukte opp lønna på et skjenkested på vei hjem fra jobb. En annen viktig ting var innskuddsrente.
– Sparebankene er en av de sterkeste forretningsmodellene i norsk historie de siste 200 årene, sier Geir.
Geir Bergskaug
– Norske sparebanker i dag har bygget seg opp en av verdens høyeste egenkapitaler. De er solide, kostnadseffektive og digitaliserte.
Jobber hardt for bærekraftig vekst
Viktige utviklingstrekk i bankverdenen i 2024 er økte krav til sikkerhetsløsninger, arbeid mot økonomisk kriminalitet, stadig nye teknologiske løsninger og bærekraft.
Når det gjelder bærekraft, kan Geir stolt fortelle at et av verdens største ratingselskaper, Sustainalytics, har scoret Sparebanken Sør svært høyt.
– Faktisk blant de beste i verden!
Les mer: Beste bank på bærekraftsrating
– Vi har høye ambisjoner for bærekraftig vekst og utvikling for landsdelen vår. Dette er vår misjon. Noen ganger når vi ambisjonene før tiden. Andre ganger tar det kanskje et år eller to ekstra, men vi kommer dit!
– Endringsvilje er helt nødvendig
I Sparebanken Sør er det omtrent 500 ansatte fordelt på 31 kontorer.
– Vi har mange utviklingsmuligheter fordi vi har mange spennende og faglig avanserte jobber. Jeg er veldig fornøyd med at vi er et stort nok konsern til å kunne utvikle flinke fagfolk.
Geir Bergskaug
Han synes det er bedre å utvikle fagfolkene selv enn å måtte lete etter dem andre steder og konkurrere om dem.
Geir poengterer at et viktig stikkord blant de ansatte i Sparebanken Sør er endringsvilje.
– Det er både en styrke og en nødvendighet. Vi trenger folk som vil utvikle seg, og som vil være med på å løfte banken inn i nye løsninger og arbeidsmåter.
– Endringer går helt fint! Selv om du må gjøre ting på en ny måte, får du det til, og jobben blir som oftest enda morsommere. Ansvarliggjøring av hver enkelt er viktig, men folk må føle seg så trygge at de våger å både prøve og feile. Det er det som fører til utvikling, mener han.
– Mangfold blant ansatte er en superkraft
Sparebanken Sør er opptatt av å rekruttere mennesker med ulike kjønn, bakgrunn og fagfelt. Og samarbeidet med Universitetet i Agder gir svært gode muligheter for å rekruttere mangfoldig.
– Vi er heldige som kan samarbeide med UiA om å rekruttere så mange talentfulle mennesker. Det er en utrolig styrke.
Geir Bergskaug
– Vi ansetter stadig flere med høy utdannelse. I tillegg bruker vi tid. Vi vil at alle de ansatte skal identifisere seg med verdiene vi står for.
Noe av det viktigste Geir gjør i jobben sin, er å sikre samsvar mellom landsdelens behov og bankens mål. Det som er viktig for landsdelen, kundene og de ansatte, er også viktig for Sparebanken Sør.
– Vårt særtrekk har vært, og er, vår tilpasningsevne til det som skjer rundt oss. Slik skal og må det være fremover også, sier han.
Tekst: Hilde Eskild
Foto: Morten Krogstad Nøstdal