– Økonomi og psykisk helse henger sammen

  •  

Ida Zoï Salvesen Waatevik er finansiell rådgiver i Sparebanken Sør. Hun forteller om hvordan hun får gjøre en forskjell i folks liv.

– Jeg vil være en personlig trener som hjelper folk med å komme i god økonomisk form.

Det sier Ida Zoï Salvesen Waatevik, autorisert finansiell rådgiver i Sparebanken Sør. Hun skulle opprinnelig bli ballettdanser. Etter 16 år på parketten, startet hun på en danseutdannelse i Oslo. Men ønsket om et stabilt liv med fast inntekt fikk henne til å endre studieretning. Det ble en bachelor i markedsføring og salgsledelse i stedet.

– Det gikk opp for meg hvor viktig økonomisk trygghet er for meg. Vi har alle et ulikt økonomisk utgangspunkt. Å håndtere økonomi på en god måte, er en del av det å mestre livet.

Ida Zoï Salvesen Waatevik

Den erfaringen har hun tatt med seg inn i jobben sin. I dag gir hun kundene råd om stort og smått i deres økonomiske hverdag.

– Mye av jobben går ut på å formidle et komplekst bankspråk på en enkel og forståelig måte, slik at kundene blir i stand til å ta viktige økonomiske valg. Jeg er støttespiller og motivator, forteller hun.

Og understreker hvor viktig det er at kundene får oversikt over egen økonomi og eget forbruk, og at de setter seg mål ut fra sine egne utgangspunkt.

– Jeg kan ikke trylle eller bare fikse økonomien for folk, men når kunden har vilje og evne, har jeg kunnskapen til å finne løsninger. På lik linje med å komme i god fysisk form, kreves det innsats.

Ida Zoï Salvesen Waatevik

Realiserer og knuser drømmer

Det å jobbe som rådgiver, er å være til stede i folks oppturer og nedturer i livet.

Ida er fullt klar over at hun ofte møter mennesker som er i sårbare situasjoner, for eksempel i forbindelse med samlivsbrudd. Da må hun være interessert og til stede, og hjelpe med å ta gode, realistiske valg.

– Det kan være utfordrende å fatte beslutninger basert på fakta når det er så mange følelser involvert, sier Ida tankefullt.

En gang måtte hun fraråde en kunde å beholde huset for barnas skyld etter et samlivsbrudd. Det ville sette vedkommende i en enormt presset økonomisk situasjon.

– Det endte med at kunden kjøpte et mindre rekkehus. Etterpå fikk jeg takketelefon. Ved å unngå å makse finansieringen, hadde vedkommende råd til å leve, ikke bare eksistere.

– Det kan være stor forskjell på hva som er finansielt mulig og hva som er lurt. Det fører til at jeg noen ganger realiserer drømmer, mens andre ganger er jeg en drømmeknuser.

Ida Zoï Salvesen Waatevik

– Men det er en del av jobben. Jeg må våge å være ærlig med kunden.

Noe av det Ida liker aller best med jobben sin, er at hun hele tiden blir utfordret, både når det gjelder fag og relasjoner. Dessuten er den digitale utviklingen konstant.

– Her gjelder det å hive seg med. Jeg er under utvikling – ikke under avvikling, smiler hun og forsikrer om at hun har verdens beste kolleger.

– For å håndtere endringer og utfordringer på en god måte, må vi ha en positiv og trygg base. Det har jeg her.

Ida forteller om støtte, vennskap og høy trivsel på jobb, blant kolleger som vil hverandre vel.

Lærer ungdom ansvar for egen økonomi

I samarbeid med Ungt Entreprenørskap holder hun stadig foredrag om personlig økonomi på ungdomsskoler og videregående skole. Det handler om å gjøre ungdommen rustet til å ta økonomisk ansvar for seg selv. Målet er å få dem til å forstå egne vaner og forbruk, slik at de kan mestre sitt økonomiske liv.

– Jeg vil lære dem å ta bevisste valg, og til å se fordelene med budsjetter og planer.

– Jeg ønsker at de skal forstå at det er dem selv det kommer an på. Pengene de bruker kommer jo fra et sted, og i fremtiden må de faktisk skaffe dem selv.

Ida Zoï Salvesen Waatevik

– Mange av de unge svarer at når de ikke har råd til noe, så ringer de bare til mamma og pappa. Noen forteller om et svært høyt forbruk. Utfordringen kan da bli at de venner seg til en standard de ikke har råd til å opprettholde, mener hun.

Og røper at hun synes det er gøy å gi elevene en liten lærepenge. Når elevene lærer å sette opp et enkelt budsjett, er det flere som blir sjokkert når de oppdager hvor mye ting faktisk koster – og at de går i minus.

– En viktig tommelfingerregel er rett og slett denne: Har du ikke råd, så kjøper du det ikke. Vi må spare til det vi ønsker oss. For mange er det slett ingen en selvfølge.

Bruker egen historie for å hjelpe andre

– Når jeg snakker med barn og unge, vil jeg være åpen og møte dem på deres nivå. Jeg har valgt å være personlig, og jeg forteller dem om egen oppvekst med økonomiske utfordringer.

En dag, på vei ut til bilen, ble Ida stoppet av en elev som kjente seg igjen i det hun hadde beskrevet. Eleven var lei seg og oppgitt.

De ble stående og prate lenge. I løpet av samtalen fikk Ida blant annet formidlet at selv om livet er urettferdig, har vi mange muligheter. Med gratis utdanning og egen innsats, kan vi få til mye.

Et halvt år senere møtte hun eleven som stolt kunne fortelle:
«Jeg kjøper ikke energidrikker lenger, og jeg har begynt å spare»

– Jeg ga eleven en klem, smiler Ida.

– Den lille hendelsen ga meg bekreftelse på at jeg har en meningsfull jobb. Jeg får være med på å gjøre en forskjell i folks liv.

Tekst: Hilde Eskild
Foto: Morten Krogstad Nøstdal

Silhouette av gjesteblogger
Av: Gjesteforfatter Gjest
Blogg:
Ikke bare bank