Sikkert som banken?

  •  

Nina Merete Olsen er ansvarlig for antihvitvask i Sparebanken Sør.

Nina Merete Olsen holder stadig foredrag om hvordan vi kan unngå å bli svindlet: Stopp. Tenk. Sjekk. Pust med magen og bruk fornuften, er hennes viktigste råd.

Nina er engasjert i forholdsvis nye områder i bankverdenen, men før vi kommer nærmere inn på dette, må vi ha svar på en ting:

– Sikkert som banken. Gjelder det fremdeles. Er det like sant?

– Det kan jeg svare ja på, uten å n��le. Banken er svært bevisst samfunnsrollen sin. Verdiene våre er å være stødig, engasjert og framtidsrettet. Vi skal alltid være til å stole på, forsikrer hun.

– Til tross for at svindel og bedrageri har vært ekstremt økende de siste tre-fire årene, er banken minst like sikker som før.

Nina Merete Olsen

– Vi har hele tiden et intenst søkelys både på cybersikkerhet og fysisk sikkerhet. Når det gjelder økonomisk kriminalitet, følger vi med og jobber kontinuerlig med å ha oversikt, sier Nina.

Å komme hjem

Hun har gjort mye forskjellig. Faktisk er det hele 40 år siden Nina begynte i Sparebanken Sør, og i løpet av disse årene har hun utdannet seg til siviløkonom. Hun har også vært ute i diverse permisjoner, hvor hun blant annet har jobbet i barnevernet og med flyktninger.

– Men jeg har alltid vendt tilbake til banken, og det har vært som å komme hjem, sier hun.

 

– Jeg er stolt av Nina Merete Olsen på kontoret sittdet samfunnsansvaret banken tar, og hvordan den bidrar i lokalsamfunnet, både med skattekroner, sponsoravtaler, gavebidrag og andre former for engasjement. Sparebanken Sør har alltid kundens beste for øye. Det er en arbeidsplass med stort mangfold og mange ulike oppgaver og med stort fokus på trygghet for de ansatte, sier Nina.

Hun startet som sommervikar i Christiansand Sparebank i 1981. Etter blårussfeiring og grunnfag i engelsk på det som den gang het Høgskolen i Agder, fikk hun tilbud om fast jobb. Siden den gang har Nina vært det meste, og så og si fått med seg hele den elektroniske utviklinga banken har vært gjennom.

– I 2014 ble jeg ansvarlig for antihvitvaskingsarbeidet i banken. Den gangen omfattet det bare 0,6 årsverk. Nå, ti år senere, er over 20 årsverk engasjert i dette arbeidet, så vi kan trygt si at behovet har eksplodert.

Nina Merete Olsen

– Min jobbhverdag er både variert og spennende. Jeg har faglige møter omkring tegn på hvitvasking, og er i mange møter for å vurdere nye produkter og tjenester for hvordan banken skal fange opp mistenkelig adferd. Jeg sitter i flere nasjonale utvalg i regi av Finans Norge, og jobber dessuten mye med analyse av data for å optimalisere sikkerheten.

Hvitvasking

Om ikke du skulle ha det helt klart for deg: Hvitvasking er å få ulovlige penger til å fremstå som lovlige.

– Hvis du selger narkotika, kan du bruke de ulovlige kontantene til å betale for svart arbeid på et hus. Så selger du huset videre til en høyere sum en du kjøpte for. Kjøpesummen blir satt inn på konto og er dermed hvitvasket, forklarer hun.

Penger som skal hvitvaskes forsvinner ofte ut av landet. Nina forteller at det hver eneste dag smugles 27,5 millioner kroner ut av Norge, penger som er utbytte fra ulike typer kriminalitet.

Phishing

Svindel der bakmenn forsøker å lure noen til å oppgi opplysninger som passord, PIN-kode eller betalingskortinformasjon kalles phishing eller nettfiske. Nina vet godt at det er lett å riste litt på hodet av dem som blir svindlet, og å tenke at vi aldri ville gått i den fellen selv. Men dette kan skje hvem som helst, understreker hun.

– Jeg nærmer meg alltid disse sakene med stor ydmykhet. Absolutt alle kan havne i en slik situasjon.

Nina Merete Olsen

– Så hva er dine viktigste råd for å unngå akkurat det?

– Stopp! Tenk! Sjekk! Pust med magen og bruk fornuften.

Nina Merete Olsen

– Svindlernes metoder forandrer seg hele tiden. Dermed er det viktig for oss å lære kundene hva de IKKE skal gjøre. Som IKKE gi fra deg kode eller passord. IKKE del BankID med noen. Og IKKE gå inn på lenker.

– Og dessuten:
Får du opp «Obs! Noe gikk feil», så avslutt med en gang.

– Dersom du blir oppringt fra noen som utgir seg for å være banken, og blir i tvil i løpet av samtalen, så legg på telefonen, ring bankens nummer og undersøk. Når vi ringer kunder, ber vi dem aldri om å oppgi koder eller lignende informasjon. Vi vil heller aldri, i løpet av samtalen, sende noe som du skal bekrefte med BankID.

Et annet råd Nina ofte gir, er å øve på å bruke BankID. Logg inn på en trygg tjeneste og følg med på det du gjør, slik at du blir kjent med hvordan det fungerer.

Tregere, men tryggere

Nina understreker at Sparebanken Sør er opptatt av å lage effektive sikkerhetstiltak.

– Vi må ha robuste teknologiske systemer når det gjelder nettbank og mobilbank. Å forhindre kriminalitet har førsteprioritet, sier hun, og forklarer at dette vil føre til endringer kundene vil merke etter hvert.

– Vi må finne løsninger som gjør at kundene får gjort det de har behov for. Etter hvert vil kanskje sikkerhetsløsningene gjøre at ting tar litt mer tid. Vi vil ikke at våre systemer blir brukt av kriminelle. Det kan føre til at kundenes penger havner hos kriminelle organisasjoner som blant annet står bak terrorisme eller annen organisert kriminalitet.

Kort vei til hjelp og råd

– Svindlerne finner nye måter hele veien, men banken er hakk i hæl, forsikrer Nina.

– Vi har gode tiltak på gang. I løpet av 2024 vil det bli gjort mye for å redusere svindlernes muligheter. Bankene vil i større grad bruke kunstig intelligens for å stanse transaksjoner som skiller seg alarmerende ut fra kunders vanlige transaksjoner. Det vil også komme store mediekampanjer for å bevisstgjøre kundene våre, sier hun.

– Vi får nok ikke bukt med svindlerne, men vi skal sørge for at de får det tyngre og tyngre og vanskeligere og vanskeligere.

Nina Merete Olsen

Nina anbefaler nordmenn å bruke norske banker.

– Det internasjonale banksystemet er mer uoversiktlig, og det er lettere å bli utsatt for svindel. Fordelen med sparebankene er relasjonstankegangen og den lokale tilknytningen. Det er alltid kort vei til hjelp og råd.

Tekst: Hilde Eskild
Foto: Morten Krogstad Nøstdal

Silhouette av gjesteblogger
Av: Gjesteforfatter Gjest
Blogg:
Ikke bare bank