40 år med festival i trebyen
Kari-Anne Røisland, leder for Trebåtfestivalen i Risør.
– Trebåtfestivalen er en arbeidsplass med mangfold. Den gir glede og stolthet til folk og til byen vår.
Det sier Kari-Anne Røisland, som er leder for den tradisjonsrike Trebåtfestivalen i Risør. I fjor feiret de sitt førtiende arrangement, og festivalen i trebyen har ingen planer om å ta rev i seilene.
– Jeg er virkelig glad i byen min.
Kari-Anne Røyseland
Etter mange år utenbys flyttet hun hjem igjen til Sørlandet i 2020.
– Da begynte jeg å fundere på hva jeg kunne gi tilbake.
Med lang og variert erfaring fra reiseliv, både som salgsdirektør og HR-direktør i hotellkjeden Nordic Choice Hotels, kunne hun brukes til mye. Da Trebåtfestivalen i 2015 ha nytt team og nytt styre, gikk Kari-Anne i styret. Engasjementet utviklet seg etter hvert til en administrativ rolle der hun ble leid inn i halv stilling.
Norske tradisjoner og internasjonalt publikum
Risør Trebåtfestival har holdt det gående siden 1984. Den arrangeres hvert år, og har hele tiden vært en viktig møteplass for kystkulturen, samt en arena for kultur og tradisjonshåndverk.
Sparebanken Sør har vært hovedsponsor siden 2006.
– Sparebanken Sør er mer enn en sponsor. De er en viktig samarbeidspartner, og vi får ting til sammen. For oss er det veldig godt at noe ligger fast. Det gir ro og forutsigbarhet.
Kari-Anne Røyseland
– Tidligere hadde vi kontor og lager i bankbygningen, og slapp å betale husleie. Da bygget ble solgt, fikk festivalen ekstra støtte til å betale husleie i sine nye lokaler, sier Kari-Anne.
– Sparebanken Sør er en solid aktør, og det styrker vår merkevare at banken vil stå sammen med oss. Vi er stolte av å ha dem på laget, og vi håper at de føler det samme, sier hun.
Trebåtfestivalen i Risør har utviklet seg og vokst betraktelig gjennom årene.
– Vi er et internasjonalt arrangement. Det kommer båter fra Skandinavia, Storbritannia, Tyskland, Belgia og Nederland – vi har til og med hatt båter fra Frankrike og Russland. Og publikum kommer fra hele verden. Her får entusiaster møte sitt fagmiljø og sitt interessemiljø, forklarer hun.
– Det bygges ikke så mange trebåter lenger, men det er behov for restaurering og vedlikehold. Dessuten ønsker vi å være med på å styrke tradisjonshåndverkene og øke oppmerksomheten rundt dem.
Utstillinger, kurs og konserter
Festivalen byr altså på mer enn vakre trebåter. Det er et omfattende program med mange tilbud og aktiviteter, som krever mye organisering. Bryggelandskapet må rigges om og båtene plasseres forskriftsmessig. Det må leies inn ekstra brygger og settes opp telt til utstillere, kursing og matservering. Festivalen må dessuten ha egen strømleverandør i god tid før arrangementet, for at alt skal fungere. I tillegg skal artistene tas imot og legges til rette for, det skal ordnes med plakater og billetter. Lista er lang.
– Det er godt å ha reislivserfaring når alt dette skal fungere, smiler Kari-Anne.
– Festivalen bygges opp som en organisasjon med avdelingsleder på hvert fagområde. Vi må planlegge godt. Også for det uforutsette, for det skjer alltid noe overraskende, sier hun.
Stor frivillig innsats og stort mangfold
Rundt 400 frivillige er i sving under festivalen, og disse dagene i august er det alle mann på dekk.
– Lag og foreninger som jobber for oss får et honorar som går til foreningens arbeid. Det er bærekraftig og sørger for at festivalen får positive ringvirkninger året rundt, sier festivalsjefen.
Kari-Anne kan ikke få fullrost alle som engasjerer seg i festivalen, men hun har lyst til å nevne noen spesielt.
– Ungdommen, sier hun begeistret.
– Jeg elsker å jobbe med dem. De er ansvarsfulle, selvstendige, tar egne avgjørelser og har fullt fokus på oppgavene sine. Jeg blir så glad i dem, og jeg blir helt rørt. Vi har også to ungdommer med spesielle behov som har sommerjobb to timer mandager og tirsdager. Da ljomer Kaptein Sabeltann på høyttalerne i lokalene her, og arbeidsgleden er enorm. De er en viktig del av teamet, og vi kaller dem Stjernelaget.
– Jeg tror ikke det finnes en eneste innbygger i Risør som ikke en gang har vært frivillig på Trebåtfestivalen. Trebyen og trebåtfestivalen er en unik kombinasjon, som setter Risør på kartet, sier hun.
Tekst: Hilde Eskild
Foto: Morten Krogstad Nøstdal