Investerer i utvikling mot det grønne skiftet

  •  

Espen Lund i Partner Energy er opptatt av å gjøre investeringer i selskapet som jobber mot en bærekraftig fremtid.

– Vi er to karer med sola i ryggen som ønsker å bygge noe selv. Det er utrolig givende å investere i, og utvikle selskaper.

Espen Lundstrøm er en av to partnere i investeringsselskapet Partner Energy. I tillegg til å investere i andre virksomheter, utvikler og forbedrer de selskaper innen fornybar energi og teknologi.

– Det som virkelig trigger oss, er å se at ting blir gjort bedre i form av reduserte utslipp, bedre drift og bedre inntjening.

Espen Lundstrøm

Han har jobbet med investeringer i hele sin karriere, og har alltid trivdes med det.

– Jeg må forholde meg til ting jeg ikke kan styre. Det er spennende. Dessuten er ingen dager like. Det er alltid noe nytt å lære seg, sier han fornøyd.

I Partner Energy blir Espen presentert som finansmann og tallknuser. Han setter seg inn i detaljene for å forstå virksomhetene de investerer i. I tillegg til å være siviløkonom, har han en bachelor i elkraft.

Den andre partneren er Frank Håland. Han har blant annet bakgrunn fra forsvaret og som konserndirektør i Agder Energi.

– Til sammen har vi lang erfaring fra både kraft-, energi og finansmarkedet. Det er en god kombinasjon i arbeidet med investeringer og fremtidsrettet teknologi innen energi, slår Espen fast.

Bankene er en hovednøkkel til det grønne skiftet

Elisabeth Austad Asser er bærekraftansvarlig i Sparebanken Sør, hvor Partner Energy er kunde. Hun forklarer bankens forhold til bærekraft slik:

– En bank sier ja og nei til virksomheter og privatpersoner som trenger å låne penger. Både verdiene til Sparebanken Sør og direktiver fra EU tvinger oss til å si nei til virksomheter som ikke er bærekraftige. Vi må være med på å hjelpe frem de som trekker i samme retning – mot det grønne skiftet og bærekraft.

Elisabeth Austad Asser

Slik sett er grunnen beredt for et godt kundeforhold mellom Sparebanken Sør og Partner Energy.

– I 2019 gjorde vi analyser som antydet at det kom til å bli et stort energiunderskudd, og vi så at det ville bli store svingninger i kraftmarkedet. I ettertid ser vi jo at vi traff ganske bra på det, sier Espen.

Et investeringsselskap utenom det vanlige

To andre viktige punkter de forholdt seg til, er at Norge har store problemer med strømnettet, og at vi sløser enormt med energi.

– Det første selskapet vi investerte i var Opp Kraftledningstjenester. De gjør svært krevende operasjoner for å vedlikeholde strømnettet og har nesten bare Statnett som kunder. Når noe går galt, rykker de ut og jobber mens det er strøm på linja.

Espen Lundstrøm, portrettfoto

Etter hvert har Partner Energy gått inn på eiersiden i flere selskaper. Eksempler er Green Norway og Green Bio. De jobber henholdsvis med å optimalisere energiforbruk i næringsbygg og å levere miljøvennlig biovarme.

– Vi har genuin tro på partnerskap som samarbeidsmodell, og er nok langt mer aktive enn mange andre investorer. Vi jobber sammen med ledelsen og tilrettelegger slik at foretakene har de verktøyene de trenger for å oppnå grønn vekst.

– Dessuten er vi gode på planer og strategier. Det er viktig for oss å tiltrekke oss dyktige mennesker og å ivareta alle ansatte i selskapene vi er involvert i. Vi har vært med på å skape mange arbeidsplasser i regionen, sier Espen.

Bra å ha tilknytning til en lokalbank

– Vi har vært fornøyde med oppfølgingen fra Sparebanken Sør fra dag én. Når vi har behov for å få saker raskt gjennom, får de det til. I store forretningsbanker risikerer vi at alle avgjørelser blir tatt i komiteer vi aldri møter.

Espen tilføyer at de trenger en bank med en viss størrelse.

– Noen av investeringene våre krever store mengder kapital, men siden Sparebanken Sør er den største sparebanken her i distriktet, har ikke dette vært noe problem.

Espen Lundstrøm

– Det er dessuten fint å være kunde i en bank som gir tilbake til samfunnet, avslutter han.

Tekst: Hilde Eskild
Foto: Morten Krogstad Nøstdal

Silhouette av gjesteblogger
Av: Gjesteforfatter Gjest
Blogg:
Ikke bare bank