Slik sparer du penger i matbutikken

  •  

Å spise godt kan være utfordrende på et stramt budsjett. Tine Stange i Sparebanken Sør gir deg sine smarteste tips til å spare penger.

Går du systematisk til verks i innkjøpene kan du spare mye penger. Her er noen tips for å gjøre det enklere.

Planlegg handleturen

Du har nok hørt det før: – Gjør du jobben med å planlegge handleturen, kan du spare mye tid og penger, sier Tine Stange, autorisert finansiell rådgiver i Sparebanken Sør.

Hun anbefaler å sette seg ned og legge en plan for uka som kommer.

  • Hva skal ukens middager være? Du sparer på å velge middagsretter med få ingredienser.
  • Lag handleliste, og hold deg til den.
  • Lag budsjett slik at du ikke kjøper mer enn du har råd til.
  • Handle en gang i uka, gjerne på torsdag. Da er det lettere å holde seg til planen og færre anledninger til å gå på en smell.

– Jeg handler på torsdager. Hvis jeg handler på mandager er det større sjanse for at jeg må på butikken igjen før helga, sier hun.

Se på kiloprisen

– Pakningene på halvfabrikat og ferdigmat er ofte små, særlig etter den såkalte krympflasjonen. Prisen kan se lav ut, men sjansen er stor for at prisen du betaler for varen er høy, sier Stange.

Kjøper du større pakker med mat, og grønnsaker i løsvekt, får du mer for pengene enn hvis du kjøper den «billige» ferdigmaten.

For eksempel koster fem kilo ris mer enn en liten boil-in-bag på butikken, og du må koke den 10 minutter ekstra. Men du slipper å bruke penger på ris på en god stund. Du får også ganske mye mel for prisen av et ferdigbrød, til deg som liker å bake.

Tine Stange sparer penger i matbutikken.jpg

– Selv kjøper jeg aldri ferdig skivet ost. Jeg kjøper en hel kilo. Den varer lenge og du får mye mer ost for pengene, sier Tine Stange. Her er hun i gang med ukeshandelen. 

Kutte råvarene når lommeboka er smal?

Skal du bli mett for minst mulig penger, lønner det seg å gå for pølser og kjøttdeig i stedet for fisk og rent kjøtt.

– Men pølser er fortsatt dyrere enn det siste alternativet, nemlig å kutte ut kjøttet innimellom. Velg bønner eller linser i stedet, eller bland det inn i kjøttdeigen. Det er billig, smaker godt og er i tillegg et miljøvennlig valg, sier Stange.

– Det aller billigste er å lage maten selv. Norske grønnsaker i sesong har gjerne den laveste kiloprisen. Som en bonus får du mer variasjon på middagsbordet gjennom året, sier Stange.

Hva kan du leve uten?

Ikke kjøp mer enn du trenger. Kanskje et selvsagt råd, men et viktig et. Ingenting er dyrere enn mat som blir kastet.

– Ta en ekstra sjekk i handlekurven før du betaler. Har du noe i kurven som du kan klare deg uten? Har du mye forskjellig pålegg og frukt, kan du spare på å legge noe tilbake i hyllene.

Ekstratips: Sørg for å være mett når du går i butikken. Er du sulten, er det vanskeligere å stå imot fristelser som ikke står på handlelista.

Frys ned

Har du fryser, har du en fordel. Da kan du kjøpe store kvanta uten å være redd for å måtte kaste mye mat. Tilbudsdiskene med datovarer kan være en gullgruve.

– Mange ferskvarer kan fint fryses, og det aller meste kan fryses ned når det er ferdig tilberedt som middag. Dessuten – hva er bedre enn å komme hjem til ferdig middag etter jobb eller skole, sier Stange.

Ta med matpakke

Norge er en nistenasjon. I alle fall var vi det. Er du en av mange som i stedet velger kantina, har du mange penger å spare på å bytte vane.

Er du ikke så glad i brød, kan du variere med knekkebrød, wraps, omelett, havregrøt, yoghurt, frukt og middagsrester.

– Lag et regnestykke på hvor mye penger du bruker i kantina. Bruker du 50 kroner hver dag, blir det over 11 000 kroner på ett år, sier hun.

Spar litt hver gang du trekker kortet med SmåSpar

Apper for sparing

Få oversikt over tilbudene og planlegg middagene etter hva som er billig akkurat nå. «Mattilbud»-appen samler tilbudskatalogene til alle butikkene i nærområdet ditt, som gjør det lettere å sammenlikne priser.

Er du medlem i Coop, Trumf og Rema, sparer du enda mer på å benytte kuponger og medlemstilbud.

Oppsummert

  • Skriv handleliste
  • Få oversikt over gode tilbud, og gå gjerne i flere butikker
  • Se på kilo- og literpris istedenfor stykkpris
  • Kjøp store pakker
  • Kutt ned på kjøtt
  • Unngå å kjøpe mat du ikke får spist opp
  • Ta handleturen når du ikke er sulten
  • Lag nistepakke
  • Bak brød
  • Lag store middagsporsjoner og frys ned

Følg oss på Facebook for flere tips (åpnes i nytt vindu)

Susanne Tollerød, profilbilde
Av: Susanne Tollerød Kommunikasjonsrådgiver
Blogg:
Ikke bare bank