Dåp på budsjett
Ellen Sigernes Grønstrand og Morten Gustavsen deler hvordan de har holdt dåpsbudsjettet nede på et fornuftig nivå.
Midt i en ny hverdag dukker store milepæler som dåp eller navnefest opp. Hvor mye trenger det egentlig å koste?
Ellen Sigernes Grønstrand og Morten Gustavsen fikk nylig sitt første barn. Nå planlegger de navnefest for datteren Oda.
Det er lett å bli overveldet når man planlegger en navnefest for sitt første barn. Sted, mat, dekorasjoner og andre detaljer kan raskt gjøre feiringen dyrere enn man kanskje hadde tenkt.
Mange føler at alt må være perfekt, noe som kan øke både stressnivået og utgiftene. Men Ellen og Morten har tatt en annen tilnærming.
– Vi har lenge gledet oss til denne dagen, men vi bestemte oss tidlig for at vi ikke ville bruke mer penger enn nødvendig. Man kan jo få til en fin feiring uten å sprenge budsjettet, forteller Ellen.
De har innsett at det er fullt mulig å skape en minnerik dåpsfeiring uten å sprenge budsjettet. Med smarte valg og litt planlegging har de funnet løsninger som både sparer penger og sikrer en flott feiring.
– Start med å lage en oversikt over det nødvendige og prioriter hva du syns er viktigst denne dagen. Med litt kreativitet kan feiringen bli mer personlig samtidig som man kan spare inn mye.
Ellen Sigernes Grønstrand, førstegangsmor
Leie lokale eller ha festen hjemme?
En av de største utfordringene for mange som planlegger slike feiringer, er å finne et passende lokale. Ellen og Morten vurderte først å holde festen hjemme eller leie et festlokale, men fant raskt ut at de kunne tenke annerledes for å holde kostnadene nede. Løsningen ble at de får låne kantina på Ellens arbeidsplass.
– På arbeidsplassen min er det en fin kantine som de ansatte kan låne til spesielle anledninger, som dåp eller konfirmasjon. Den er romslig, og vi slipper utgiftene som hadde kommet med å leie et festlokale, forteller Ellen.
Med kantina som festlokale får de både god plass til alle gjestene og muligheten til å arrangere festen på en praktisk måte, uten å måtte bruke penger på leie av lokaler.
Mat og drikke
Når det gjelder maten, har Ellen og Morten også tatt smarte valg. De har valgt å droppe catering, som fort kan bli dyrt, og har i stedet bestemt seg for å lage en enkel buffet selv.
– Vi synes det er gøy å lage ulike retter fra bunnen av. Så vi lager enkle retter som vi vet folk liker, som salater, koldtbord og noen varme retter. Familien vår har også tilbudt seg å bidra med kaker og desserter, noe som er positivt med å holde kostnadene nede, sier Morten.
– Å velge hjemmelaget mat gir ikke bare mulighet for å spare penger, men det skaper også en personlig og hjemmekoselig atmosfære, legger Ellen til.
Selv om de har valgt en enkel løsning, er Ellen og Morten sikre på at det vil bli en flott opplevelse for gjestene.
Ellen og Morten sin sjekkliste
- Avtal med kirke eller seremonisted i god tid
- Lag gjesteliste og send invitasjoner tidlig
- Velg om feiringen skal være hjemme, utendørs eller i leid lokale
- Planlegg meny – hjemmelaget eller catering
- Bestem tema og pynt (Psst! På en søndagstur kan du finne mye pynt utendørs)
- Vurder om dere ønsker penger, gaver eller sparetiltak for barnet
- Gi en av gjestene større ansvar for å ta bilder
- Fordel praktiske oppgaver som borddekking, servering og rydding
Ønskeliste med fokus på sparing
For mange småbarnsforeldre er ønskelisten en viktig del av feiringen. Ellen og Morten har valgt en praktisk tilnærming når det kommer til gaver. I stedet for å ønske seg mange fysiske gaver, har de valgt å ønske seg penger som de kan sette på en sparekonto for henne.
– Vi har allerede det meste vi trenger av utstyr og klær, så vi synes det er mer fornuftig å ønske oss penger som vi kan spare for henne, forteller Ellen.
Å ha en langsiktig spareplan for barnet sitt er noe som føles riktig for Ellen og Morten, og de ser det som en god måte å gi datteren sin en trygg økonomisk start på livet.
– Vi har opprettet en sparekonto, og noen av pengene vil vi kanskje investere i fond slik at de kan vokse over tid, sier Morten.
Ellen og Morten har også vurdert andre økonomiske tiltak for å sikre Odas fremtid. De har allerede opprettet en barneforsikring for å sikre at hun er dekket ved eventuelle helseutfordringer, noe de mener gir dem ekstra trygghet i hverdagen.
– Det er mange uforutsette utgifter og risikoer i livet, så det gir oss ro å vite at hun er godt forsikret, forteller Morten.
Tekst og foto: Ingrid Sigernes Grønstrand.