Hva er individuell pensjonssparing (IPS), og hvem passer det for?

  •  

Individuell pensjonssparing - vet du hva det er? Vi forklarer IPS.

Du har kanskje hørt om IPS, individuell pensjonssparing, men hva er det, og hva skiller det fra annen type pensjonssparing? Og hvem bør spare i IPS?

Individuell pensjonssparing (IPS) er en skattemessig gunstig spareordning som ble innført i 2017. Gjennom IPS-ordningen kan du spare opp til 15 000 kroner per år til egen pensjon. Beløpet er fradragsberettiget i alminnelig inntekt. Med dagens skatt på alminnelig inntekt, som er 22 prosent, gir sparing av maksbeløpet 3 300 kroner mindre i skatt for spareåret. Du kan ha en fast spareavtale eller sette inn penger når det passer. Pengene bindes til pensjon og er unntatt formuesbeskatning.

Når kan du ta ut IPS-pengene?

Når du skal begynne å ta ut pengene av IPS-en, beskattes uttaket som alminnelig inntekt. Pengene kan tas ut fra fylte 62 år og må tas ut over minimum 10 år og minst til fylte 80 år. Begynner du med uttak som 62-åring, må du altså fordele uttaket over 18 år. Begynner du å ta ut fra IPS som 75-åring, må du fordele uttaket til du er 85 år. Uttak er imidlertid ikke til hinder for fortsatt sparing så lenge du er under 75 år.

Kenneth-Sjaavaag-privatokonom-Sparebanken-Sor

Hva skjer med IPS når du dør?

Dersom du dør mens du fortsatt har oppsparte penger i IPS, så overføres pengene til barn under 21 år i form av barnepensjon, eller til ektefelle i form av etterlattepensjon. Om du ikke etterlater deg noen i disse to kategoriene utbetales pengene som et engangsbeløp til dødsboet.

Les om Mads (35) som kvittet seg med dyr gjeld og ble en sparer.

Hva er forskjellen på IPS og frie fond?

Velger du fondssparing i såkalte frie fond har du ingen binding på pengene. Det kan være en fordel, men også en ulempe. Er du flink til å holde deg til sparemålet ditt, vil du klare å la pengene stå til pensjon, selv om det skulle dukke opp fristelser underveis. Synes du derimot at det er vanskelig å spare, og at sparepengene «brenner», da kan binding være en fordel.

Det kan lønne seg å starte fondssparing tidlig. Les mer her. 

Som tidligere nevnt: Velger du IPS, er pengene bundet til pensjon og en gitt utbetalingstid, men du får en skattefordel. Du kan spare opptil 15 000 kroner i året, og av det du sparer får du 22 prosent skattefradrag i innbetalingsåret. Du betaler imidlertid tilbake skattefordelen når du tar ut pengene i form av pensjon. Da har du forhåpentligvis fått avkastning på de «lånte» pengene, noe som gir deg gevinst av skattefordelen. Med lånte penger menes skattefordelen du får i spareåret, som du må betale tilbake i form av skatt når du tar ut IPS som pensjonist.

Enkelt å starte sparing

Er du kunde i Sparebanken Sør, er det enkelt å komme i gang med langsiktig sparing – enten det er i frie fond eller via IPS. Ønsker du personlig tilpasset råd om hvilket fond som kan passe for deg, anbefaler jeg å gå gjennom vår sparerobot.

Ønsker du å opprette IPS, gjøres dette enkelt i vår fondsportal. Den finner du i nett- eller mobilbanken under «Dine fond og aksjer».

Husk at én time brukt i dag for å komme i gang med pensjonssparing kan ha en enorm betydning for hvilket liv du kan leve som pensjonist om 10, 20, 30 eller kanskje 40 år.

Lykke til!

Av: Kenneth Sjåvåg Privatøkonom
Blogg:
Ikke bare bank