Slik kom jeg i gang med fondssparing
Det lønner seg nesten alltid å spare langsiktig i fond, men hvordan kommer du i gang? Trainee i Sparebanken Sør, Anine Bentsen, fikk hjelp av sin rådgiver, og oppdaget at det var enklere enn hun trodde.
Jeg tror fondssparing er et tema som skaper hodebry for mange, meg selv inkludert. Særlig etter jeg startet å jobbe i Sparebanken Sør har jeg blitt mer bevisst på sparing, og skjønte etter kort tid at langsiktig sparing i fond lønner seg.
Jeg synes likevel det var vanskelig å vite hvor jeg skulle begynne. For meg ble det avgjørende å kontakte kunderådgiveren min, Karina Holte, som ga meg en god og enkel innføring i hva fondssparing er, og hvordan jeg kommer i gang.
Klar til å komme i gang med langsiktig sparing? Få hjelp av spareroboten her.
Ifølge Karina er det fornuftig å spare i fond dersom du skal spare langsiktig, det vil si i 5-10 år eller mer.
– Ved denne formen for sparing kjøper du andeler i et fond som forventes å øke i verdi, og som dermed vil gi større avkastning enn å spare på en sparekonto med nærmere null prosent rente, forklarer Karina.
Opprette aksjesparekonto
Et godt råd jeg fikk av Karina var å opprette en månedlig spareavtale i et aksjefond, og da i en aksjesparekonto (ASK).
– Ved å ha fondene i en aksjesparekonto kan du kjøpe og selge aksjer og aksjefond uten at du trenger å skatte underveis. Du kan selge og bytte fond, realisere gevinst og kjøpe nye fond for det du har tjent, uten at du trenger å skatte av gevinsten før du tar den ut.
Mads (35) kvittet seg med dyr gjeld og ble en sparer. Les om hvordan han gikk fram.
Ifølge Karina er Sparebanken Sør sin sparerobot et lurt sted å begynne. Den viser enkelt hvordan det fungerer, og her kan du også opprette en spareavtale.
Prøv fondskalkulatoren vår og beregn hva du kan få i avkastning
– Spareveilederen hjelper deg med å ta det aktive steget for å komme i gang med sparing og opprette en spareavtale. Her må du også svare på spørsmål om økonomien din, og om det passer for deg å spare i fond. Har du dyre lån og kredittkortgjeld, er bankens råd at du først bør betale ned disse. Når du først har startet sparingen er det veldig enkelt å ha oversikt over dette i nettbank og mobilbank, sier hun.