Sparer 55 000 i året på BSU – slik gjør de det
Camilla og Christer er flinke til å spare, men sørger for å ha nok penger til å nyte livet også. – Det handler om prioriteringer, sier det unge paret.
Ekteparet Camilla Marie Prosgaard (23) og Christer Wold Sundstøl (29) har gode sparevaner og har klart å fylle opp hver sin BSU-konto de siste årene. Dette har vært viktig for å oppfylle egenkapitalkravet de trengte for å få boliglån.
– Mitt absolutt beste tips til andre unge: spar i BSU! Det er supersmart, fordi du får god rente, mye bedre enn på sparekontoen. I tillegg får du skattefradrag, opptil 5500 kroner! Jeg skjønner ikke hvorfor jeg ikke begynte før, sier Christer Wold Sundstøl (29).
Han forteller at han ikke brydde seg så mye om sparing tidligere, og kom relativt sent i gang.
– Jeg var 24-25 år da jeg forsto at BSU var en lur ting. Heldigvis var det ikke for seint å begynne sparingen.
Christer har satt inn maksbeløpet på 25 000 kroner hver januar for å utnytte rentefordelen mest mulig. Fra 2021 er maksbeløpet hevet til 27 500 kroner. Les mer om BSU-reglene her.
Kona, Camilla Marie Prosgaard (23), som har vært student inntil i sommer, har tidligere kviet seg litt for å spare i BSU. For hva skjer hvis hun trenger pengene i løpet av året?
– Jeg har lært at jeg kan ta ut beløpet jeg har spart dette året dersom det skulle bli nødvendig, og da er det ikke så skummelt. Det er en barriere å ta ut BSU-pengene når de først står på kontoen, så derfor prøver jeg å sette inn så mye jeg kan tidlig på året. Ofte er pengene glemt ganske raskt etter at jeg har satt dem inn, sier hun.
Les mer om fordelene med BSU her
Beviser at de kan spare
Camilla og Christer er tydelige på at de ikke hadde klart å få boliglån uten kausjonist, men BSU-sparingen har vært svært viktig.
– Selv om inntekten vår ikke har vært så høy, så opplevde vi at rådgiveren la vekt på at vi er flinke til å spare og at vi har klart å bygge opp mye egenkapital på egenhånd, sier Christer.
Finansiell rådgiver i Sparebanken Sør, Hege Kirkhus, bekrefter dette.
– Det er lettere for oss å si ja til boliglån når kundene beviser at de klarer å spare. BSU er et fantastisk produkt som alle bør begynne med så fort de har en inntekt og betaler skatt, sier Hege.
Les mer om hvordan Camilla og Christer gikk fram for å få boliglån
Fakta om BSU
- Du kan spare inntil 27 500 i året, inntil 300 000 totalt til og med det året du fyller 33 år
- Du kan få skattefradrag på 20 prosent, maksimalt 5500 kroner
- Du får bankens beste rente
- Pengene er bundet til boligformål
Spareråd til unge
Hege har noen klare råd til hvordan unge bør spare:
– Prioriter sparing i BSU. I tillegg bør du ha en solid bufferkonto hvor det til enhver tid står et beløp tilsvarende minimum én månedslønn. Det er viktig dersom det skjer noe uforutsett. Mange har nok fått bruk for en slik buffer i koronatida, sier hun.
Dersom man har brukt BSU-kontoen på å kjøpe bolig, eller har spart maksimalt beløp, anbefaler Hege å sette penger i fond.
– Det har vist seg å gi god avkastning over tid, og det kan derfor være en smart måte å spare til pensjon, sier hun.
Prøv spareroboten og finn ut om fondssparing passer for deg og din økonomi.
Bevisst forbruk
Til sammen har Christer og Camilla satt inn 50 000 kroner i året på BSU. De har ikke et detaljert budsjett i hverdagen, men er bevisste på hva de bruker penger på.
– For oss handler det om å prioritere. Vi tar oss råd til det vi har lyst til, som for eksempel å reise på ferie. Vi kutter heller i andre, mindre viktige ting, sier Christer.
Camilla nikker, og legger til:
– Vi har ikke et mål om å ha mest mulig penger til enhver tid og sparer ikke på alt. Vi har en god balanse mellom oss: Jeg sørger for at vi unner oss noe, og du er mer gjerrig, sier hun, henvendt til ektemannen.
– Ja, det er sant, jeg er litt gjerrig, kanskje spesielt når det gjelder å kjøpe ting til meg selv. Når vi er ute og spiser, så drikker jeg alltid vann, fordi jeg synes Pepsi Max er altfor dyrt, sier han og ler.
Camilla og Christers sparetips
- Sett inn så mye som mulig på BSU i januar
- Planlegg og gjør god research rundt større utgifter, som reiser
- Få oversikt over utgifter og finn ut hvor "lommetyvene" er
- Drikk vann på restaurant
- Hvis du er student, bruk ferier til å jobbe ekstra
Sparer penger på unødvendige lommetyver
Christer forteller at han stusser når kompiser sier at de er blakke før måneden er omme, selv om de har faste jobber og ikke spesielt høye faste utgifter.
– Da vi satt oss ned og så på hva de brukte pengene på, så gikk det opp for dem hvor utrolig mye penger som går med til alkohol, tobakk, taxi og nattmat. Jeg går ikke så ofte ut selv, men når jeg gjør det, så prøver jeg å ikke bruke mer enn nødvendig. Du kan spare en del på å ha vorspiel, ikke drikke så mye og spise hjemme i stedet for å kjøpe fastfood ute, sier Christer.
Et annet tips fra paret er å planlegge større utgifter, for eksempel reiser. Når de reiser på ferie har de ofte brukt mye tid i forkant på å finne rimelige flybilletter, overnattingsmuligheter og aktiviteter.
– Jeg er ikke så glad i å planlegge, men hvis jeg kan spare penger på det, så gjør jeg det likevel, sier Christer.