Sparetips til ungdom
Personlig økonomi og sparing er noe som interesserer Teodor Skare fra Kristiansand, og da han var 14 år, hadde han mange lure tips til andre ungdommer.
Teodor Skare var bare 14 år da han delte sine beste sparetips til ungdom. Han hadde allerede i ung alder fått stor interesse for sparing og personlig økonomi.
– Det første jeg noensinne kjøpte for egne penger var en iPad da jeg var seks år gammel. For at jeg skulle forstå hvor mye penger det var, tok pappa ut alle pengene i sedler og viste meg. Da lærte jeg at penger er noe mer enn bare et tall på sparekontoen min, sier Teodor Skare fra Kristiansand.
Startet sparingen tidlig
Teodor forteller at han i tidlig alder begynte å spare penger han fikk til bursdag og jul. På eget initiativ begynte han å forhandle om ukelønn hjemme, og fikk seg etter hvert jobb som sykkelbud. Pengene setter han rett inn på sparekontoen.
– Jeg har alltid vært interessert i sparing. Det hender ofte at pappa og jeg blir sittende ved bordet lenge etter middag og snakke økonomi. Jeg er nysgjerrig av natur, så jeg spør og graver. Mamma blir litt lei av å høre på, ler han.
Smart spareregel
Teodor har laget seg en rutine som gjør at sparekontoen får jevnlig påfyll:
– Hver gang beløpet på brukskontoen min overstiger tusen kroner, setter jeg tusen kroner over på sparekontoen med en gang, og lar det resterende stå igjen til bruk. Så hvis jeg for eksempel har tusen og femti kroner på brukskontoen, setter jeg tusen over på sparekontoen, og har femti kroner stående igjen som jeg kan bruke til hva jeg vil.
Ikke nok med at Teodor sparer i sin egen sparekonto, han har også en ekstra sparekonto på lur.
– Når ikke jeg sparer til noe spesielt, overfører jeg sparepengene til foreldrene mine, som setter pengene på en sparekonto som jeg ikke får adgang til før jeg blir voksen.
Teodor forteller at han er flink til å ikke bruke så mye penger i hverdagen, og har en beløpsgrense på hundre og femti kroner i uka.
– I tillegg pleier jeg å tenke meg om to ganger før jeg kjøper noe. Da spør jeg meg selv om det er noe jeg trenger, eller om det er noe jeg fort vil gå lei av, sier han.
Teodors beste sparetips
- Start sparingen tidlig
- Skaff deg en jobb eller forhandle om ukelønn hjemme
- Tenk deg om to ganger før du kjøper noe
- Selg det du ikke trenger
- Ha et mål med sparingen, det er enklere å spare til noe konkret
Lærer av bomkjøp
Noen bomkjøp innimellom må man derimot regne med, og Teodor nevner spesielt et kjøp han angrer på: et hoverboard.
– Jeg var lei etter en uke, ler han.
– Men det er også sånn man lærer, og det var etter det at jeg begynte å tenke meg bedre om før jeg kjøper noe.
Videre forteller Teodor at han er flink til å tenke bruksområder om det er noe han har lyst til å kjøpe. Hvis det er noe som kan brukes til flere ting, så kan kjøpet rettferdiggjøres i større grad.
– Akkurat nå sparer jeg opp til en gaming-PC, og den kommer jeg jo til å bruke til skolearbeid også. Så sånn sett er den jo et fornuftig kjøp!
Teodor Skare (14)
Vil bli proff på sykkel
Det er ikke bare økonomi og sparing den flittige fjortenåringen interesserer seg for. Han sykler for Kristiansand Cykleklubb (KCK) som sponses av Sparebanken Sør, og er spådd en lovende sykkelkarriere.
– Jeg trener minst en gang om dagen. To ganger om dagen når jeg trener med klubben.
Interessen for sykling kom da Teodor var fem år gammel.
– Det var onkel som fikk meg interessert. Han tok meg med inn i skogen hvor vi øvde på terrengsykling, og fra da var jeg hekta.
Sparebanken Sør ønsker å bidra til samfunnet blant annet ved å støtte idrett, kultur og unge talenter. Her kan du lese mer og søke om støtte.
Bankens ungdomsprogram
Ungdom mellom 13 og 17 år kan bli med i ungdomsprogrammet til Sparebanken Sør, hvor man blant annet får ungdomskortet uten årsavgift, og gratis rådgivning sammen med foresatte.
– Det er fornuftig at barn og ungdom lærer om sparing og sunn økonomi tidlig, slik at de tar med seg gode sparevaner inn i voksenlivet, sier privatøkonom Kenneth Sjåvåg.