Hvordan få seg jobb som student?
Å få seg jobb krever noen ganger andre metoder enn å scrolle gjennom stillingsannonsene på finn.no.
Å få seg deltidsjobb i en studentby er ikke alltid så lett. Det er mange om beinet, og lett å gi opp etter avslag på avslag.
Da jeg begynte å studere tenkte jeg at det skulle være en rimelig rett frem prosedyre å få tak i en deltidsjobb. Jeg hadde tross alt jobbet siden jeg var 13 så det var ikke at jeg hadde en helt blank CV heller.
Og faktisk gikk det veldig greit første gang. Ble kalt inn til intervju og deretter tilbudt stillingen.
Året etter byttet jeg by, og tenkte det heller ikke skulle bli noe problem å få ny jobb.
Rimelig naivt.
Arbeidsmarkedet kan være tøft.
Det er et begrenset antall stillinger som passer en student og tilsynelatende ubegrenset antall mennesker som vil ha den samme stillingen som deg. Etter hva jeg erfarer kan man potensielt være en av et tresifret antall kandidater for en 20 prosent stilling i butikk, om man er riktig uheldig.
Selv søkte jeg på ca. tjuefem stillinger fra guide til industriarbeider til butikkansatt, men fikk ikke engang så mye som et svar den første søknadsrunden.
Hva gjør du hvis du ikke får jobb?
Det sies at mellom 30 og 50 prosent av alle stillinger blir utlyst, og enda færre blir utlyst på Finn og lignende. Hvorvidt det tallet stemmer eller ei vet jeg ikke, men jeg har liten grunn til å betvile det. Så, det viktigste du egentlig kan gjøre i prosessen for å skaffe deg jobb er å være proaktiv.
Ta kontakt med arbeidsgivere. Åpne søknader er gull og krever ikke all verden. Send en mail til en arbeidsgiver hvor du forteller veldig kort hvem du er, hvorfor du vil jobbe for dem og om de ansetter for øyeblikket.
Antageligvis får du et svar ala «Hei, vi ansetter ikke akkurat nå. Legg gjerne inn en CV.»
Du kan også legge ut en "åpen søknad" på Facebook eller i andre sosiale medier. Kanskje noen du kjenner vet om noen som trenger en arbeider.
Du kan anse deg selv som en gartner. Du legger frø både her og der, og før du vet ordet av det har du en spire. Problemet er at man ikke er garantert noe som helst, hverken om du får en stilling eller at den kommer før punktet hvor din eneste næringskilde er en halv pose saltstenger fra i fjor.
Jobb frilans
Da kan det heller være gunstig å vurdere å jobbe frilans/enkeltpersonsforetak.
Mange tror «frilans» kun knyttes opp til journalister, men det er ikke tilfellet. Denne bloggen her er frilans. Jeg er min egen sjef, men er hyret inn av Sparebanken Sør. Og jeg har ikke en journalistisk bakgrunn, selv om jeg er en slags informasjonsformidler.
Er du god til å kode? Er du dyktig på et instrument? Hobbyfotograf? Kakebaker? Da kan det være bedrifter eller privatpersoner der ute som trenger din ekspertise akkurat nå.
Hobbyer og tidligere erfaringer kan fort gi deg ekstra penger på konto, som frilanser.
Prosessen med å starte opp et enkeltmannsforetak er rimelig enkel, gjennom en steg-for-steg prosedyre på Altinn. Og det er helt gratis å opprette! Hos frilansinfo.no finner du svar på det meste du lurer på angående opprettelse, gjennomføring og livet generelt som frilanser hvis du er interessert i å vite mer om det.
Les mer om hvordan du kan komme i gang som frilanser
Skaff deg et godt nettverk
Ellers er det ikke rent sjeldent man får høre at «nettverk er en nødvendighet.» Som et ungt menneske som er i startgropen av sin karriere er det ikke sikkert at man har et bredt nettverk.
Dessuten er et nettverk litt catch 22: For å få et nettverk må du ha et nettverk.
Et sted å starte kan være å opprette en profil, og være aktiv, på LinkedIn. En annen innfallsvinkel er å delta i studentorganisasjoner, andre organisasjoner og være med på arrangementer med fokus på fag. En tredje kan være å bruke nettverkene til de rundt deg. Selv om de er venner eller familie kan de kjenne til muligheter for deg gjennom sine nettverk.
Å være «fyren» i «jeg kjenner en fyr» kan gi fin vekst i økonomien din!
Lykke til!
/Tommy