Hvorfor bør du, og hvorfor bør du ikke, ha deltidsjobb som student
et finnes grunner til hvorfor du bør jobbe i studietiden, på samme måte som det finnes grunner til at du ikke bør det.
Det er delte meninger rundt det å ha deltidsjobb i studietiden. Her er noen punkter som viser om det lønner seg eller ei.
Etter et googlesøk på "deltidsjobb i studietiden" får jeg opp nærmere 41 000 treff. De ulike fagpersonene ser ikke ut til å bli enige med seg selv om hvorvidt det lønner seg med en annen inntekt enn det månedlige stipendet alene. Det positive er at det er studentene selv, og ikke fagpersoner, som må ta stilling til dette. Det negative er at det er studentene selv, og ikke fagpersoner, som må ta stilling til dette.
Noen har levert så mange søknader at regnskogfondet ringer og ber dem roe ned papirforbruket, andre har fått jobbtilbud som gjør det helt nødvendig å anvende koffeinpiller som primær næringskilde. Atter andre kan økonomisk sett ikke se for seg en forsvarlig hverdag uten en deltidsjobb, og en fjerdepart har allerede en jobb som ikke er finansielt tilstrekkelig etter deres forbruk å bedømme.
Vi har alle ulike livssituasjoner, preferanser, forbruk, behov, sparemål og utgifter, så hvorvidt du bør ha en deltidsjobb eller ei er ikke opp til meg å bedømme, men jeg kan i alle fall orientere deg, fra ett sett subjektive øyne, hva som er bra og mindre bra ved å ha en.
Det sies at man skal spare det beste til sist, men det er jeg helt uenig i. Hva om man blir mett på grønnsaker og poteter, og dermed ikke orker desserten? Nei, vi tar det positive først først:
+ Penger
Ganske opplagt får du flere penger. Disse kan du for eksempel spare i BSU. Disse nøklene kan du vifte foran ansiktet til vennene dine som valgte å ikke ha deltidsjobb i studietiden.
+ Erfaring
Ikke bare kan du klage over latskapen til dine fremtidige barnebarn med argument om at «da jeg var ung var det ikke noe som het fritid mens man var student. Jeg har jobbet siden jeg lærte å lese akademiske tekster!».
Du blir også mer attraktiv på arbeidsmarkedet. Jo mer relevant deltidsjobben er for en fremtidig arbeidsplass, jo bedre er det, men uavhengig av det, sier din evne til å skaffe deg en jobb og balansere studier og arbeid, mye om din person og motivasjon.
+ Relasjoner
Du får mulighet til å stifte bekjentskap og knytte kontakter. Det kan være spesielt positivt dersom du er nyinnflyttet, desorientert og ensom.
+ Selvbilde
Dette punktet har for min del vært det viktigste. Ikke undervurder å jobbe, uansett hvor lite samfunnsnyttig du føler deltidsjobben din er. Du blir kjent med deg selv på en helt ny måte, og etter å ha blitt varm i arbeidstrøya lærer du å sette fingeren på egne kvalifikasjoner, kunnskaper og positive og negative særtrekk som ansatt og kollega.
Det betyr at du i fremtiden vil klare å skrive en jobbsøknad eller delta på et jobbintervju uten å avgi det standardiserte svaret «jeg er litt for perfeksjonist» når din potensielle arbeidsgiver spør om du har noen dårlige egenskaper, og du i farten må komme på et adjektiv som egentlig kan tolkes i alle retninger.
På samme måte kan du bruke andre beskrivelser enn «pliktoppfyllende» og «flink til å samarbeide» når du får spørsmål om positive sider ved deg selv. To veldig viktige egenskaper, men de har blitt så store klisjeer at jeg betviler at en jobbsøker faktisk besitter dem om jeg ser noen har benyttet dem i en CV.
Og nå til grønnsakene og potetene:
- Sosialt liv
Sosialt liv er selvsagt bra, men ikke når det ikke eksisterer. Tilsynelatende forutbestemte tilfeldigheter vil ha det til å virke som at fester og arrangementer alltid finner sted når du jobber.
Det skal bare sies; det blir ikke kult når vennene dine snakker om hvor gøy helga var, når det villeste du gjorde natt til søndag var å være så trøtt etter jobb at du ubevisst tok fotkrem på tannbørsten din og ikke innså det før samboeren din kommenterte at ånden din luktet aloe vera. Dette problemet kan illustreres veldig enkelt, med tre sirkler, hvor kun to av dem kan prioriteres av et gjennomsnittsmenneske samtidig:
- Studiededikasjon
Dette kan du se i sirkelen, men det må likevel poengteres. Mange mestrer dette med glans, men en deltidsjobb resulterer åpenbart i mindre tid til å bruke på studiene.
De fremtidige nøklene jeg tidligere nevnte du kan vifte i ansiktet til dine venner som valgte å ikke ha deltidsjobb i studietiden, kan fort utdankes om de vifter tilbake med et vitnemål som ser ut til å ha vært skrevet av et barnehagebarn som kun har lært seg de to første bokstavene i alfabetet. Spesielt om ditt (ufullstendige) vitnemål hovedsakelig inneholder forbokstaven til banneordet du sannsynligvis ropte da du fikk dem.
- Økonomisk fornuft
Vi studenter kan alle si oss enige i at det hører med studietiden å ikke alltid ha det økonomisk behagelig. Dette er viktig for å lære seg å rasjonere pengene sine, leve på budsjett og la være å sløse penger.
De som konsekvent kan unne seg hva enn de vil i studietiden vil aldri utvikle denne økonomiske fornuften.
At jeg belyser flere positive enn negative sider er selvsagt helt bevisst.
/Thea