Ikke bruk penger du ikke har
Kredittkort krever strukturert og fornuftig bruk.
Nordmenn mellom 18 og 29 år er på forbrukslåntoppen i Skandinavia – å slå våre naboer på dette området er ikke akkurat noe å slå seg på brystet for!
Stadig flere studenter og ungdommer opparbeider seg kredittkortgjeld ved å ta opp forbrukslån med høy rente.
Fristelser
Den økonomiske handlefriheten er liten for ungdommer og studenter – samtidig er presset stort fra omgivelsene, og ikke minst er fristelsene mange.
Fine, moderne klær er fristende, kostbare ytterjakker en «selvfølge», siste modell mobiltelefon, nettbrett og PC/Mac, osv.
I tillegg er det jo viktig å være sosial, være med på fester, spise middag ute av og til, ha fast abonnement på et treningssenter, dra på vennetur til skisenter på vinteren og på ferie om sommeren…
Ond sirkel
Dette er krevende nok om man er i full jobb. En student har med studielån og deltidsjobb kanskje disponibelt kr. 150 000,- pr. år– og som regel ganske høy husleie. For en del blir løsningen å ta opp et forbrukslån. I starten er det gjerne gode intensjoner om å betale tilbake når studielånet blir utbetalt, eller når lønna kommer i neste måned.
Problemet er at mange da faller for nye fristelser, eller at de rett og slett har brukt penger de ikke har. Dessverre er det også mange eksempler på at det blir tatt opp nytt forbrukslån hos en annen tilbyder for å betale litt ned på det gamle, og med høyere kredittgrense.
Dette blir en ond sirkel – en spiral det er vanskelig å komme ut av.
Forbrukslån kan høres lettvint og greit ut, men har høy rente og mange gebyr som gjør at den effektive renten kan komme godt over 20 %. Det er dårlig studentøkonomi!
Får ikke lån og abonnement
Vanskeligheter med å betjene høy kredittkortgjeld, kan også føre til store, økonomiske utfordringer senere i livet. Betalingsanmerkninger fører til at det blir veldig vanskelig å få boliglån og billån, og kan til og med hindre deg fra å få eget mobil- og internettabonnement.
Disse anmerkningene kan henge med deg også etter at du har fått fast jobb med god inntekt. Og husk at når du blir yrkesaktiv må du også begynne å betale renter på studielånet ditt!
Med fornuftig og kontrollert bruk kan kredittkort være greit å ha. Det gir en fleksibel betalingsevne i perioder med lite penger, men det krever god kontroll og oversikt over egen økonomi.
Tre gode råd:
- Om du trenger kredittkort – ikke ha flere enn ett kort, da er det lettere å ha full kontroll.
- Har du allerede opparbeidet deg en alt for høy kredittkortgjeld med høy rente – snakk med banken din. Det er ofte mulig å få til en refinansiering, dvs. at du får gjort om mange dyre smålån til et ordinært banklån med en «fornuftig» rente. Ta det som en lærepenge og stå i mot en del av fristelsene du fortsatt kommer til å oppleve.
- Ikke bruk penger du ikke har, eller kan betale tilbake i løpet av kort tid.