Slik blir du frilanser
Det er mange fordeler ved å være din egen sjef.
Å jobbe som frilanser og være din egen sjef kan virke som en drøm – kreativ frihet og selvstendighet! Å trå inn i frilansverdenen krever likevel litt planlegging og innsats for å gjøre ting etter boka. Vi gir deg en enkel "how-to" for å komme i gang som frilanser ved siden av for eksempel studier.
Hva er en frilanser?
Å være frilanser betyr at du kan påta deg oppdrag fra arbeidsgivere uten å være fast ansatt. Du blir din egen sjef og kan velge oppdrag etter eget ønske, noe som kan være spesielt gunstig for studenter. Det er ingen spesifikke kvalifikasjoner nødvendig for å bli frilanser, og det finnes muligheter innenfor et bredt spekter av bransjer, både nasjonalt og internasjonalt.
Slik kommer du i gang som frilanser
- Opprett et enkeltpersonsforetak (ENK).
For å bli frilanser trenger du et enkeltpersonforetak og et organisasjonsnummer. Organisasjonsnummeret benytter du til å blant annet opprette en egen bankkonto og å melde deg inn på frilanssider – noe jeg kommer tilbake til litt senere. - Åpne en egen bankkonto
Etter registreringen trenger du en egen bankkonto. Som student kan du opprette studentkonto hos Sparebanken Sør, som har gebyrfritt Visa-kort i fem år og en knallgod lånerente. - Skaff deg et fakturaprogram.
Som frilanser må du selv fakturere for tjenestene dine. Det finnes flere gratis eller rimelige faktureringsverktøy som for eksempel Conta Faktura. Et fakturaprogram hjelper deg også å holde oversikt over inntektene dine. - Sett opp et enkelt regnskapssystem.
Som frilanser må du selv fakturere for tjenestene dine. Det finnes flere gratis eller rimelige faktureringsverktøy som for eksempel Conta Faktura. Et fakturaprogram hjelper deg også å holde oversikt over inntektene dine. Mange bruker tjenester som Fiken eller Tripletex, som fungerer både som regnskapshjelp og faktureringsprogram. -
Når du er klar med formalitetene, er det på tide å finne oppdrag! Her er det flere metoder, som for eksempel:
Innsalg
Ta kontakt med potensielle arbeidsgivere og gjør et innsalg. Formidle hva som er din kompetanse og hva du kan hjelpe vedkommende med. Dette kan være tidkrevende, men gir deg et bredt utvalg av muligheter.
Nettverk
Bygg nettverk gjennom frivillig jobbing, kurs, seminarer, og organisasjoner. Nettverk er ofte den mest effektive måten å få oppdrag på.
Anbudstjenester
Plattformer som Fiverr gir tilgang til internasjonale oppdrag, men priser kan variere. Vær oppmerksom på at noen oppdrag kan ha lav betaling, så vær nøye med å velge de som gir verdifull erfaring.
Hold økonomien i orden
Som frilanser kan du ha mange arbeidsgivere og enkeltstående oppdrag. Da er det viktig å holde tunga rett i munnen når det gjelder for eksempel skatt.
Også frilansere må betale skatt, men hva slags skatt vil avhenge av om du mottar lønn eller fakturerer for et oppdrag du har levert. Får du lønn, vil skatten trekkes fra lønnen av arbeidsgiver på skattekort. Driver du et enkeltpersonsforetak, må du betale forskuddsskatt.
Klar – ferdig – tjen penger!
Nå er du klar for å ut og tjene egne penger som frilanser! Men hvor mye skal du ta i timepris? Her har Conta laget en smart timepriskalkulator du kan bruke til utregning. Sjekk ut timepriskalkulator her (lenken åpnes i nytt vindu).
På Altinn finner du maler for driftsbudsjett for å kartlegge kostnader. Her er maler for driftsbudsjett (lenken åpnes i nytt vindu).