Slik sparer Malene (21) til egen leilighet

  •  

Malene Hauan Jensen har spart i fond siden hun var 18 år, og setter hver måned av penger til bufferkonto. – Jeg drømmer om å kunne kjøpe bolig om noen år, sier hun.

Malene Hauan Jensen (21) fra Kristiansand er student, men har et mål om å spare 20 000 kroner i året.
– Det handler om å være strukturert og bevisst i hverdagen, sier hun.

Hver måned sparer Malene Hauan Jensen (21) 750 kroner i fond, hun har bufferkonto og fyller opp BSU-kontoen sin hvert år. Hvordan klarer hun det på et relativt stramt studentbudsjett?

– Det er viktig å ha en plan, og et budsjett. Mange av utgiftene mine er faste hver måned, så jeg vet omtrent hvor mye jeg bruker. Med en gang stipend og lån kommer på konto, så trekkes automatisk et fast beløp til sparing. På den måten blir jeg ikke fristet til å bruke dem, forteller hun.

Dette er en smart måte å spare på mener privatøkonom Kenneth Sjåvåg. 

– For å få til sparing er det avgjørende at du ikke sparer det du har igjen etter forbruk, men bruker det du har igjen etter sparing, sier han. 

– Spar penger på strømming og telefon

Malene er bevisst på hva hun bruker i hverdagen, spesielt på matbutikken. Der er det mye å spare med litt planlegging, og hun tipser om å følge «Fattig student» i sosiale medier.

Kenneth er enig, og anbefaler å unngå å gå i matbutikken når du er sulten. 

– Hold deg til planen, slik at matutgiftene ikke spiser for mye av budsjettet ditt, sier han. 

Malene har flere sparetips på lur: 

– Jeg tror at mange studenter kunne spart mye på å vurdere hvor mange strømmeabonnementer man trenger. Det er fint å kunne se en serie på Netflix, men trenger du i tillegg TV2 Sumo og Viaplay? Eller kanskje dere er flere venner som kan dele, foreslår Malene. 

Hun mener også at man kan spare mye på å bytte telefonabonnement.

– De fleste har wifi både hjemme og på skolen. Trenger du da fri data? Ikke vær så lojal mot leverandøren din, men undersøk hvor du kan få en billigere pakke og utnytt vervekampanjer.

Sparesjefens 10 økonomitips

  1. Sett opp et realistisk budsjett og følg planen
  2. Opprett fast sparing som trekkes når du får lønn/stipend
  3. Planlegg mathandlingen
  4. Vurder om du kan kutte ett eller flere strømmeabonnement
  5. Vær bevisst på mobilbruk, kan du få et billigere abonnement?
  6. Skaff deg en bufferkonto til uforutsette utgifter
  7. Spar penger i BSU
  8. Få deg en sommerjobb
  9. Spar langsiktig i fond
  10. Bruk sosiale medier for å lære og bli inspirert til å spare penger

Bufferkonto gir trygghet

Å ha en bufferkonto til uforutsette utgifter gir stabilitet i hverdagen. Når Malene får ekstra penger, som ved jul, bursdag og når de store utbetalingene fra Lånekassen kommer i august og januar, setter hun noe av dette inn på bufferkontoen.

– Det er en trygghet å alltid ha et visst beløp der. Hvis summen blir høy nok, så flytter jeg noe av det over på boligsparing, sier Malene.

Les om hvorfor privatøkonom Kenneth anbefaler å ha en bufferkonto

Drømmen er å kjøpe seg egen leilighet etter hvert, og ved å spare jevnt på BSU opparbeider hun seg en god egenkapital. Hun har hatt sommerjobb siden hun var 14 år, og pengene hun tjener kommer godt med i løpet av studieåret.

– I tillegg er det jo veldig deilig å få feriepenger. De kan for eksempel brukes på å dekke husleie i juli, når jeg ikke får lån og stipend.

Malene Hauan Jensen

Privatøkonomen er, ikke overrasskende, enig i at BSU er smart. 

– Er du student og tenker at du skal kjøpe egen bolig en gang i fremtiden, er det smart å prioritere BSU. Ikke bare får du en knallrente sammenliknet med andre sparekontoer, du får også et lukrativt skattefradrag, sier Kenneth. 

Dette er reglene for BSU

Sparer langsiktig i fond

Da Malene var 18 år begynte hun med fondssparing, etter anbefaling fra mamma.

– Jeg gikk i banken og fikk hjelp av en rådgiver til å sette opp aksjesparekonto. Jeg fikk også råd om hvilke fond jeg burde begynne med. Fondene mine gir en mye høyere avkastning enn sparekontoen, og det er bra for den langsiktige sparingen, sier hun.

Malene oppfordrer andre unge til å komme i gang med fondssparing, og mener at alle kan få det til.

– Aksjer har jo blitt trendy i det siste, men hvis du er nybegynner, så er det kanskje lurest å begynne med noen trygge fond. Du trenger ikke å kunne mye for å komme i gang. Jeg har prøvd meg fram, og lest meg mer opp etter hvert. Hvis du for eksempel er opptatt av miljø og bærekraft, så kan det være fint å investere i fond som tar hensyn til det, anbefaler hun.

Prøv sparevroboten og start spareavtale i fond her.

Privatøkonomen synes det er flott at Malene allerede er godt i gang med fondssparing. 

– Har du mulighet til å spare et fast beløp i fondsmarkedet over lang tid, og tåler å se at verdien på pengene svinger litt, er en spareavtale i fond smart. Slik gir du deg selv gode sparevaner som du vil kunne ha stor glede av gjennom livet, anbefaler Kenneth. 

Tips og triks på Instagram

Malene studerer til å bli grunnskolelærer, men på fritiden driver hun instagramkontoen @sparesjef. Hun startet den først og fremst for sin egen del, men er glad hvis hun også kan inspirere andre.

– Jeg er heldig som har lært mye om økonomi hjemme, men jeg vet at det er et vanskelig tema for mange, for vi lærer lite om det på skolen. Derfor håper jeg å kunne inspirere andre unge til å ta gode valg, slik at de kan få det litt bedre med sin økonomi, sier Malene.

Hun deler oppdateringer om fondssparing, sparetips og -mål. I tillegg lærer hun selv mye av andre økonomikontoer.

– Sparemiljøet på Instagram er veldig positivt, og det er inspirerende å se hvordan andres lykkes med økonomi. Jeg snapper opp mange tips og triks jeg ofte ikke har tenkt på selv. Det er fint å bli «influenset» til å spare penger, i stedet for å bare bruke dem!

Av: Siril Reyes Aartun Leder marked og kommunikasjon
Blogg:
Ikke bare bank