Hvordan leve godt på studentbudsjett
Etter mange år som student har jeg samlet erfaringer og tips som kan hjelpe deg til en bedre hverdag på et stramt budsjett.
Å være student betyr ikke at du ikke kan leve godt, det krever bare litt ekstra disiplin og planlegging.
Lag budsjett og få oversikt
Ved å lage et budsjett får du god oversikt over utgiftene dine og bedre kontroll på økonomien.
Start med å kartlegge faste utgifter som bolig, mat, strøm, mobil, forsikring, semesteravgift, pensumbøker, og eventuelt busskort og abonnement på treningssenter. Da blir det enklere å se hvordan du kan kutte i forbruket ditt og hvor du kan spare penger.
Sørg også alltid for å ha oversikt over regninger og betal disse i tide for å unngå purregebyr og inkasso. Bruk AvtaleGiro og eFaktura og sett opp automatisk trekk av regninger samme dag som du får stipend.
Planlegg måltider
Du kan spare mye penger ved å planlegge hva du skal spise og begrense handlingen til kun én eller to ganger i uken.
Bruk for eksempel søndagen til å finne ut hvilke tilbud de ulike matbutikkene har og planlegg ukens måltider, før du handler inn til hele uken på mandagen. Ved å gå sjeldnere i butikken unngår du dyre impulskjøp og fristelser i løpet av uka.
Det kan også være lurt å lage litt større porsjoner slik at du får rester du kan spise til lunsj eller middag neste dag.
Få Kaja (23) sine sparetips for studentvennlig mat
Bo alene eller i bofellesskap?
Hvordan du velger å bo som student har også mye å si for lommeboka. Leier du privat vil du kunne spare mye på å flytte inn i et bofellesskap framfor å bo alene. Da kan dere dele på faste utgifter som strøm, internett og abonnement på strømmetjenester.
Som student kan du også leie studentbolig, som ofte er det rimeligste boalternativet. Undersøk med studentsamskipnaden hvilke muligheter som finnes for dette, og vær tidlig ute siden etterspørselen ofte øker gjennom sommeren.
Er det mulig å kjøpe bolig som student? Les om Tonjes erfaringer.
Vurder en deltidsjobb
For de fleste studenter vil det være vanskelig å overleve kun på utbetalingene fra Lånekassen. Det kan derfor lønne seg å ha en deltidsjobb. Det vil gi deg litt ekstra penger å rutte med, i tillegg til at du får arbeidserfaring på CV-en som vil være bra å vise til når du skal ut i fulltidsjobb.
Blir det vanskelig å kombinere en deltidsjobb med studier, kan du for eksempel jobbe i ferier. Ikke glem at du også skal leve om sommeren når du ikke får utbetaling fra Lånekassen.
Husk at dersom du tjener mer enn Lånekassens inntektsgrense, vil du miste retten til fullt stipend. I 2024 er denne grensen satt til 214 213 kroner før skatt.
Forsikringer er ikke en utgift du bør kutte, det kan bli dyrt dersom det skulle skje noe uforutsett.
Anine Bentsen
Spar penger på strøm og forsikring
Undersøk hvor du kan få rimeligst mobilabonnement, strøm og forsikringsavtaler. Du kan for eksempel bruke bytt.no til å sammenligne priser og finne de beste tilbudene.
Forsikringer er ikke en utgift du bør kutte. Det kan bli dyrt dersom det skulle skje noe uforutsett. Det du derimot kan spare penger på er å sjekke at du ikke betaler mer enn nødvendig.
Hvis du har jobb, bør du finne ut om du har forsikringer gjennom arbeidsforholdet ditt. Dersom foreldrene dine har innboforsikring eller reiseforsikring i Frende, kan det være du er dekket gjennom dem.
Sjekk om du er dekket - se tips til å flytte hjemmefra her.
Tenk gjenbruk
Selg unna ting du ikke bruker og kjøp brukt når det er mulig. Sjekk alltid ut nettsteder og apper som Finn.no og Tise før du kjøper nytt.
Pensumbøker kan også kjøpes brukt, eventuelt lånes på skolens bibliotek. De fleste studiestedene har egne grupper for dette på Facebook, og i tillegg kan du kjøpe og selge på ibok.no.
Mitt siste tips er å ta godt vare på studietiden din, og nyt de gode øyeblikkene og opplevelsene. Disse vil du ikke få tilbake. Og ja, kanskje blir det litt trangt økonomisk til tider, men husk at du også kan være sosial, kose deg og leve godt som student uten å ha så mye penger.