Studere i utlandet?

  •  

Å studere i utlandet kan gi gode opplevelser og nyttig erfaring.

Å studere i et annet land byr på ekstremt mange verdifulle erfaringer, samt noen potensielle utfordringer. Her har du noen tips til hvordan du kan gjøre studiehverdagen i utlandet enklest mulig.

Jeg sitter i skrivende stund på en café med elendig internett langt oppe i Andesfjellene. Jeg er nemlig på vei til Colombia hvor jeg skal studere et år. Nærmere bestemt skal jeg til Medellín, byen som ble verdenskjent gjennom serien «Narcos». Heldigvis er ikke Medellín lengre en av verdens farligste narkohovedsteder, men det betyr ikke at det er problemfritt å skulle reise på utveksling.

Som om det ikke burde være nok å skulle forlate alt som er kjent hjemme må man i tillegg sørge for at en hel del praktiske ting faller på plass både før og under utenlandsoppholdet.

Her kommer en liten guide til deg som har tenkt å studere utenlands.

Planlegg i god tid

Hvor skal du reise? Hvordan søke? Hva må du ta med?

Hva er viktig å vite om landet før du reiser?

Disse spørsmålene kan virke overveldende dersom du er sent ute med søknad og planlegging. Start derfor planleggingen i god tid for å få satt deg ordentlig inn i både søknadsprosessen og valg av land og universitet. I tillegg råder jeg deg til å lese deg grundig opp på landet før du reiser. Både kultursjokk og andre problemer kan begrenses med god forkunnskap. Jeg dro på utveksling til Argentina på videregående og innså fort at jeg burde ha tatt med meg flere bukser og sko. Det var rett og slett ikke mulig å få tak i lange nok bukser eller skostørrelser over 38.

Slike ting kan være vanskelige å forutse og det kan derfor være en god idé å snakke med noen som har studert på samme sted eller forsøke å komme i kontakt med noen lokale studenter i det aktuelle landet. 

Forsikring og visum

Dette er veldig viktig! Dersom du skulle havne i en ulykke eller få behov for medisinsk hjelp er du nødt til å ha en forsikring som dekker utgiftene.

Det kan bli svimlende dyrt å skulle betale for sykehusopphold i utlandet. I tillegg er det viktig å være forsikret dersom bagasjen skulle forsvinne eller noe skulle bli stjålet. En vanlig reiseforsikring gjelder vanligvis bare for noen uker, så du må forhøre deg hvilke regler som gjelder for ditt forsikringsselskap.

De fleste tilbyr utvidede reiseforsikringer eller egne forsikringer for studenter i utlandet.

Visum er også viktig å ha på plass før du reiser. Det hender faktisk at folk blir nektet inngang i noen land på grunn av manglende visum. Dette kan du enkelt undersøke på nett, og de fleste land lar deg også søke visum elektronisk. Husk også å sjekke om passet ditt er gyldig!

Søk om fullt stipend og lån

Vi nordmenn er ekstremt privilegerte som kan få hjelp fra lånekassen til å finansiere studiene, og dette burde utnyttes fullt ut. Uavhengig av om du kommer til å bruke opp alt er det smart å søke om fullt stipend og lån.

Det er bedre å ha for mye enn for lite å rutte med. I tillegg kan det være både vanskelig og lite lønnsomt å skulle skaffe seg jobb i utlandet. Støtten fra lånekassen vil da komme godt med.

Kredittkort og regningsbetaling

Et kredittkort er smart å ha ved betaling av store summer som for eksempel reiser fordi det gir en større grad av beskyttelse. Det burde imidlertid ikke brukes dersom du ikke allerede har pengene på konto.

Purregebyrer og renter kan bli dyrt dersom du ikke klarer å betale tilbake pengene i tide. Et kredittkort kan også være greit å ha ved en eventuell nødsituasjon, eller dersom andre kort blir stjålet.

Visste du at...

hvis du betaler reisen med Visa kredittkort i Sparebanken Sør og har brukt kortet siste 6 måneder, så har du reise- og avbestillingsforsikring inkludert gratis i kredittkortet!

Husk også at du burde betale alle andre regninger i tide! Det er ekstremt kjipt å få purringer og inkassovarsler på regninger som ligger igjen i postkassen hjemme. Sørg for å få lagt inn alt du kan elektronisk som eFaktura og AvtaleGiro. Det er også en god idé å bytte postadresse eller få noen til å gi deg beskjed dersom en regning skulle dukke opp hjemme.

Opprett flere kontoer

Det er en dårlig idé å ha alle pengene på en brukskonto både med tanke på eventuell svindel og på grunn av renteinntektene du går glipp av.

En sparekonto som ikke er koblet opp mot kortet ditt er mye tryggere for oppbevaring av større summer og de har som regel høyere renter enn brukskontoene. Når du studerer i utlandet får du hele summen fra lånekassen på en gang og det er derfor en dårlig idé å ha så mye penger på en og samme konto. Som et minimum burde du altså ha en brukskonto og en sparekonto, men gjerne også en bufferkonto og en konto til eventuelle skolepenger.

Spar så mye du kan

Å spare litt hver måned som student i utlandet er enda viktigere enn å spare i Norge. Med dette mener jeg ikke at du skal leve på brød og vann, men risikoen for valutasvingninger og uventede utgifter er større i et fremmed land.

Du burde derfor alltid ha nok penger i bakhånd til å kunne betale for noe uforventet. Dersom det ikke skulle oppstå noe problem knyttet til dette kan jo pengene alltids bruke på reising eller noe annet du ønsker deg.  

Å jobbe eller ikke jobbe?

Dersom landet du reiser til gir deg arbeidstillatelse er det i utgangspunktet ikke noe i veien for å skulle skaffe seg en deltidsjobb, men sørg likevel for at du prioriterer studiene.

Det å skulle sette seg inn i et nytt språk, et nytt utdanningssystem og en ny kultur samtidig som man jobber kan for mange bli litt i overkant. Hvis du ser bort ifra verdifull arbeidserfaring er det i tillegg ofte lite å tjene på en deltidsjobb i utlandet. Spørsmålet om du skal skaffe deg jobb eller ikke avhenger altså av hvilket land du reiser til og hvor mye tid og kapasitet du har til overs.   

Verdifull erfaring

Å reise på utveksling vil garantert være ekstremt verdifullt både for deg som person og for å søke jobb etter studiene. De fleste arbeidsgivere anser utenlandsopphold som noe positivt og det er et stort bonus å kunne et annet språk flytende. Prøv å få ordnet så mye som mulig av det praktiske på forhånd, så kan du bare glede deg til alt du kommer til å lære og oppleve! 

Priseksempel Visa kredittkort

Eff.rente 21,19 %, 15 000,-, o/12 md. Kostnad 1434 kroner. Totalt: 16 434 kroner.

Av: Kristine Vasland Flåt Tidligere studentblogger
Blogg:
Ikke bare bank