Hvor mye koster russetiden?

  •  

Hvor mye koster russetiden? Vi har snakket med russen om hva de har av utgifter for fire uker med moro.

Russetiden har så vidt begynt, og gatene fylles opp med ungdom i røde og blå russebukser over alt. 13 års skolegang er snart tilbakelagt, og fire uker skal nytes til det fulle.

Men planleggingen av russetiden har begynt for lenge siden. For hvor mye koster faktisk fire uker med moro?

Tips fra russens økonomiansvarlig

Kirsten Danielsen Møll er økonomiansvarlig på russevanen Jubel 2022.

– Vi er en jentegjeng p�� 16 fra Mandal vgs. I Mandal har det alltid vært mest vanlig å ha russevan, men de siste årene har det alltid vært en stor buss også. Hun forteller om hvor viktig det er å spare og ha god økonomistyring i russetiden.

1. Spar til russebil tidlig

– Det er viktig å begynne å spare tidlig. En russevan koster fort hundre–tohundre tusen kroner. Buss er enda dyrere, forklarer Kirsten.

2. Samler penger gjennom dugnad og jobber

Pengene samler de inn gjennom dugnad og deltidsjobber. – Alle satte inn en avtalt sum fra eget arbeid, så har vi kjørt dugnader for å samle inn resten.

Dugnadsarbeidet har bestått av alt fra maling av hus til flyttejobber og fast vaskejobb hos en vi var hos hver andre uke i to måneders tid. Dessuten har vi også solgt kjeks og godteri med god fortjeneste.

3. Jevnlige økonomimøter og budsjett

Jentene har hatt økonomimøter jevnlig for å diskutere hvilke utgifter som bør prioriteres og hvilke som er mindre viktige. – Da ingen skal kjøre i beruset tilstand leier vi inn sjøfør til hele russetiden. Slik vet vi at vi er trygge hele veien.

Vi begynte med å sette opp et budsjett, der vi også satt en del penger av til buffer, da uforutsette utgifter fort kan dukke opp, forteller Kirsten videre.

Hvilke utgifter byr russetiden på?

Utenom vanen har jentene utgifter som verktøy, lys, anlegg og aggregat. Dessuten er det vanlig at russegruppene har to navn gjennom russetiden.

– Vi blir kjent gjennom dekknavn, for vår del var dette Out of reach. Dette het vi frem til konseptslipp 19. mars. Da ble vi Jubel 2022, sier Kirsten.

Hver enkelt betaler for de klærne de selv ønsker med russegruppens navn på + egne russebukser, russekort og annet utstyr. Videre har jentene utgifter som bensin, sjåfør i russetiden og verkstedssummer. Dessuten må bilen EU-godkjennes, dette koster også selvsagt noe.

Jentene finansierer hele russetiden på egenhånd.

– Dette er vårt prosjekt, derfor er det viktig at vi jobber for pengene selv, uten innblanding fra foreldre. Slik vet vi at hver krone som går inn i russetiden er vel fortjent.

Kirsten anslår at hennes gruppe vil bruke rundt tohundre til tohundre og femti tusen med alle utgifter sammenlagt.

– Det er opp til den enkelte russegruppen å bestemme hvor mye penger de ønsker å bruke på russetiden. Vår gruppe har tenkt nøye gjennom alle utgifter og prioritert med hard hånd. Slik får vi en god russetid, uten å ruinere oss, avslutter Kirsten.

Russepresidenten kommer med et klart råd

Oliver Revheim er russepresident på Mandal vgs, men er selv ikke med på noen buss.

Han synes det er viktig at russen lærer seg fornuftig økonomistyring, enten det er med russetiden som formål eller for tiden videre.

– Vi lærer mye om økonomistyring gjennom å planlegge russetiden. Dette er jo som regel ungdoms første møte med store summer som skal forvaltes så godt som mulig. Vi skal selvfølgelig kose oss i russetiden, men det er viktig å ikke tømme personlig konto på fire uker. Det kommer en tid etterpå også.

Råd for en god og økonomisk russetid

  • Begynn å spare tidlig, alt koster mer enn du tror.
  • Sett opp budsjett tidlig, slik vet du hva du har til rådighet.
  • Husk bufferkonto! Det dukker fort opp uforutsette utgifter.
  • Kos dere i russetiden, men ikke svi av alle pengene. Det kommer en tid etterpå også!
Karuna Fagerstrøm er ansvarlig for bloggen vår en periode
Av: Karuna Fagerstrøm Tidligere sosiale medier-ansvarlig og innholdsprodusent (vikar)
Blogg:
Ikke bare bank