Julekalender - fem tips til billige adventsgleder

  •  

Ønsker du å lage en litt annerledes julekalender i år? Her gir vi deg fem tips til hvordan du kan skape adventsglede, uten å ruinere lommeboka.

I disse dager planlegges årets julekalendere for fullt, og det finnes et hav å velge i. Mange velger også å lage egne pakkekalendere til barna. I 2020 brukte vi i Norge samlet rundt 1 milliard kroner på julekalendere. Dette viser en undersøkelse Ipsos gjorde det året. – Det er jo ganske vilt, sier banksjef i Arendal Sidsel Christiansen. Hun oppfordrer folk til å tenke annerledes og bærekraftig.

– Folk har jo som regel alt de trenger. Kanskje kan vi nå tenke alternativt når det gjelder årets julekalendere!

– Det finnes jo mange måter man kan lage kalendere på, poenget er jo å telle ned til jul sammen, ikke antall gaver, påpeker Christiansen.

Foto av Sidsel Christiansen

Hvis du nå i november kjenner på stress rundt hvordan du skal rekke å finne tjuefire småting til å putte i kalenderen, bør du lese videre. Her kommer nemlig fem tips til hvordan du kan lage årets adventskalender.

Aktivitetskalender er blitt populært

Pandemien ga oss tid til å være sammen, og nå som hverdagen er i full sving, er det nok flere som tar seg i å savne kvalitetstid med familien. Hvorfor ikke bruke kalenderen til å gjenskape nettopp dette?

Legg opp til en hyggelig aktivitet hver helg og la ungene gjennom uka få hint som leder opp til helga. Hvis aktiviteten for eksempel er juleverksted, kan ungene hver dag få redskaper som lim, papir, glitter og bomull som til slutt resulterer i julekort og nissemenn første søndag i desember.

Neste helg kan det være pepperkakebaking som står på agendaen, med tilhørende utstyr som kalendergaver gjennom uka. Siden de fleste har pepperkakeformer og bakeutstyr liggende, slipper du å kjøpe inn noe nytt.

Trikset er å pakke inn det dere allerede har, og la ungene gjette gjennom uka hva helgas aktivitet vil bli ut fra utstyret de pakker opp. Vi garanterer at dette vil by på førjulshygge for hele familien.

Foto av pepperkakebaking

Rampenissekalender er gøy for barn og voksne

Rampenissen flytter inn i desember og finner på sprell og fanterier i løpet av natta. Eksempler på sprell nissen kan gjøre er å søle sukker på kjøkkenbenken, hive vedkubber utover gulvet eller leke gjemsel. Neste morgen står ungene opp og må være detektiver for å finne ut av hvor rampenissen nå har gjemt seg og hva han har funnet på.

Husk at du absolutt ikke trenger kjøpe inn et rampenissesett for å være med på moroa. Finn frem en nissefigur du allerede har liggende og la nissen gjøre sprell i hele desember. Ungene kommer garantert til å huske jula rampenissen flyttet inn!

Helgepakkekalender

Hvis du først ønsker å gi barna pakkekalender, kan det være en idé å gi dem en større pakke i helga istedenfor. Legg sammen beløpet du ville brukt på smågaver gjennom uka og kjøp heller noe større som barna faktisk ønsker seg eller har bruk for. Ideer her kan være en ny bamse, klær eller kanskje en julebok?

Slik blir hver gave mer spesiell, samtidig som julekalenderen blir mer bærekraftig; det er større sannsynlighet for at de fire litt større gavene vil bli brukt over lengre tid enn tjuefire småting.

En slik kalender kan kombineres med en type aktivitetskalender, der aktivitetene er mindre hendelser som er enkelt å gjennomføre i hverdagen. Ideer her kan være «i dag skal vi lage hjemmelaga kakao» eller «i dag får minstemann i huset velge kveldens julefilm». Slik får dere en hyggelig førjulsaktivitet hver dag og pakkene i helga blir mer spennende for ungene.

Omtankekalender

Vi bruker mye tid sammen med familien i hverdagen, men hvor gode er vi på å fortelle at vi er glade i hverandre? Omtankekalenderen går ut på å skrive ned tjuefire hyggelige ord eller komplimenter til barna. Kanskje dere også kan få barna til å skrive ned noen hyggelige ord eller tegne en tegning til dere som foreldre også? La kalenderen gå på omgang, så alle i familien får litt hjertevarme gjennom de mørke desemberkveldene.

Foto av barn som klemmer far

Omvendt julekalender

Dette blir garantert desembers mest hjertevarme kalender. Kalenderen går ut på å gå gjennom barnas leker og klær og pakke inn det som fremdeles er i god stand, men som de ikke lenger har behov for. Gi pakkene til Fretex eller andre humanitære organisasjoner. La barna være med på å bestemme hva de skal gi vekk og forklar formålet godt.

Barn nå til dags er mye mer bevisst på gjenbruk og et varmere samfunn enn vi kanskje tenker, så la adventstiden fylles av giverglede. Dessuten føles gavene på julaften mye bedre når man først har gitt noe vekk.

Husk at du her kan gjøre mye forskjellig; barna trenger ikke å gi vekk tjuefire ting. Ta med barna på konserter der inntektene går til en humanitær organisasjon, engasjer hele familien og vær frivillige på et suppekjøkken eller lignende. Dere kan også invitere familier eller enslige som ønsker litt førjulshygge på en koselig middag eller bakedag. Dere vil garantert få en god desember med mange nye inntrykk og mange spennende samtaler rundt middagsbordet.

God førjulstid!

Karuna Fagerstrøm er ansvarlig for bloggen vår en periode
Av: Karuna Fagerstrøm Tidligere sosiale medier-ansvarlig og innholdsprodusent (vikar)
Blogg:
Ikke bare bank