Andrea (26) er student og fersk boligeier

  •  

Andrea Nilsen Øverås (26) har akkurat flyttet inn i sin egen leilighet, og er veldig fornøyd med å ha fått hjelp til boliglån i Sparebanken Sør.

Andrea Nilsen Øverås ville inn på boligmarkedet for å sørge for at husleien hver måned gikk til henne selv, i stedet for til en utleier. Langsiktig og målrettet sparing har vært viktig, men også hjelp fra foreldre og støtte fra Sparebanken Sør.

– Det har vært veldig fint å bli kunde i Sparebanken Sør, spesielt som førstegangskjøper. Jeg har fått god hjelp, og har følt meg ivaretatt i hele prosessen, sier Andrea Nilsen Øverås (26).

Hun bor på Langhus og er lektorstudent på Oslo Met. I disse dager flytter hun inn i sin splitter nye leilighet, noe hun er storfornøyd med. Hun legger likevel ikke skjul på at det har vært en lang prosess.

– Det er krevende å kjøpe bolig som singel og student uten fast inntekt. Derfor har det vært så fint å ha Espen Sonesen som rådgiver. Han har gitt gode råd, sett løsninger og gjort meg og foreldrene mine trygge hele veien, sier hun. 

Foreldre som medlåntakere

Det er krav til både inntekt og egenkapital for å kjøpe bolig. Det finnes derimot ulike løsninger dersom man ikke oppfyller kravene, og en av dem er å ha en medlåntaker. Fordi Andrea er student, så har hun for øyeblikket ikke høy nok inntekt til å få boliglån. Foreldrene hennes er derfor medansvarlige for lånet, med sikkerhet i egen bolig.

Andrea Nilsen Øverås, portrett
 
– Dette er en veldig grei løsning for meg. Når jeg forhåpentligvis får jobb etter endte studier, så kan jeg søke om refinansiering og overta hele lånet selv, sier hun.

Les mer om hvordan du kan hjelpe barna inn på boligmarkedet her.

Hun forteller at rådgiver Espen har vært viktig både for henne og for foreldrene.

– Det er mange vanskelige begreper å forholde seg til når man kjøper bolig, og selv om foreldrene mine har kjøpt før, så var det godt å ha Espen til å svare på alle spørsmålene våre, sier Andrea. 

Økt rente og langsiktig sparing

En annen utfordring som har kommet opp den siste tiden er at markedet, prisene og boliglånsrenta er ganske annerledes nå enn i 2021, da hun bestemte seg for å kjøpe.

– ­Det er ikke sikkert jeg hadde turt hvis jeg hadde visst hvor mye prisene ville gå opp, men jeg er glad jeg tok sjansen. Selv om rentene er høye, så tilsvarer det en leiepris. Jeg har avdragsfrihet mens jeg studerer, og det hjelper selvsagt, forklarer Andrea.

Lurer du på hvor mye du kan låne til bolig? Les mer her. 

Andreas beste tips

  1. Start sparingen tidlig, og vær bevisst på eget forbruk.
  2. Opprett fast sparing hver måned – alle monner drar.
  3. Kontakt flere banker og finn ut hvor du får best service.
  4. Snakk med rådgiveren din i banken om ulike løsninger.

En viktig årsak til at Andrea har klart å kjøpe bolig i så ung alder, er at hun har vært bevisst på egen sparing i mange år. Hun har hatt deltidsjobb ved siden av studiene, og har i tillegg tatt flere smarte valg som har ført til at hun har klart å spare opp egenkapital.

– Når det gjelder sparing, så finnes det ingen enkle løsninger. Det handler om å ha kontroll over eget forbruk, og være bevisst på hvor det er mulig å spare. Jeg har for eksempel bodd hjemme mens jeg studerte, og har satt av en del av studielånet. Jeg har unngått å få dyre vaner, og har nok droppet noen byturer til fordel for sparing, forteller hun. 

Andrea Nilsen Øverås

Bruk rådgiveren i banken


Til andre unge som ønsker å komme inn på boligmarkedet, har Andrea noen nyttige tips: 

– Sett av penger til boligsparing hver måned. Selv om du bare har noen hundrelapper til overs, alt hjelper!

Andrea understreker at hun vet at det ikke er enkelt for alle å spare, spesielt i den perioden vi er inne i nå. Derfor er hun opptatt av at vi må snakke mer om økonomi, og ikke minst bruke banken for det den er verdt:

– Ta kontakt med rådgiveren din, be om tips og lær mer om fondssparing og BSU. Du vil ikke angre på det! 

Prøv spareroboten og få hjelp med fondssparing.

Fornøyd med Sparebanken Sør

Da Andrea og foreldrene hennes startet prosessen med å få boliglån, så innhentet de tilbud fra flere banker, både små og store. Det er mange grunner til at de til slutt landet i Sparebanken Sør:

– For det første, så fikk jeg de beste vilkårene i Sparebanken Sør, noe som selvfølgelig er viktig. Men det som også har stor betydning er servicen vi har fått, forteller Andrea.

Vil du bli kunde i Sparebanken Sør? Her får du tips til hva du må tenke på når du skal bytte bank. 
 
Hun forteller videre at Espen Sonesen ringte henne med en gang hun meldte interesse, og ventet tålmodig på at hun skulle bestemme seg.

– I Sparebanken Sør opplevde jeg at de var genuint opptatt av å få meg som kunde. Det var ikke jeg som sto og banket på døra og ba om å få slippe inn. I andre banker tok det lenger tid, og jeg måtte sitte lenge i kø for å få svar på telefon. I tillegg har oppfølgingen vært veldig god hele veien, sier Andrea. 

Løsningsorientert bank

Espen Sonesen, autorisert finansiell rådgiver i Sparebanken Sør, er glad for å høre at Andrea har hatt en god opplevelse med banken.

Espen Sonesen, rådgiver i Sparebanken Sør
 
– Vi er opptatt av å bli kjent med kundene våre og forstå deres behov. På den måten kan vi finne løsninger som passer hver enkelt, forklarer Espen.

Han har lang erfaring med å veilede kunder som ønsker å kjøpe bolig, og oppfordrer spesielt unge til å ta en prat med rådgiveren sin tidlig i prosessen.

–  Det kan hende det finnes muligheter som du ikke var klar over. Vi står klare til å hjelpe deg med å oppfylle boligdrømmen!

Vil du booke et digitalt møte med rådgiveren din? Les mer her. 

Priseksempel på boliglånet

Eff. rente 6,08 %, 2 mill., o/25 år, etabl.geb. 3500 kr. Kost. 1 826 173 kr.
Totalt: 3 829 673 kroner.

Av: Siril Reyes Aartun Marked- og kommunikasjonsrådgiver for bedriftsmarked
Blogg:
Ikke bare bank