Slik vedlikeholder du en enebolig

  •  

Eirin Åsland Goksem har satt av en fast dag i måneden til vedlikehold. – Da trenger jeg ikke ha disse oppgavene hengende over meg hele tiden, og er mer motivert til å jobbe når dagen kommer, sier hun.

Har du flyttet fra leilighet til hus, har du nettopp blitt din egen vaktmester. Dette bør du gjøre for at huset skal holde seg i god stand og ikke synke i verdi.

Før frosten kommer – høst

Rydd opp: Sørg å flytte inn robotgressklipper, maling, potteplanter og andre ting som ikke tåler frost.

Utemøblene: Vask og tørk utemøblene godt, før du lagrer dem på et frostfritt sted. Hvis du lar dem stå ute, vil de fortere bli slitt, og garantien vil ikke være gyldig hvis du har lagret dem uforsvarlig.

Kraner: Før det blir frost er det lurt å stenge av utekranene. Ellers kan de fryse, og dermed sprekke og bli ødelagt.

Trampoline: Demonter hele trampolinen og lagre den på et tørt sted. Duken og kantbeskyttelsen bør få tørke før du bretter dem sammen. Da har du trampolinen i mange år. Tips: Bruk hansker så du ikke klemmer fingrene i fjærene.

I hagen: Bind opp planter som ikke tåler tyngden av mye snø. Når du klipper plenen for siste gang, bør den ha en lengde på omtrent fem centimeter. Da er den beskyttet mot kulde uten at gresset presses ned og danner grobunn for sopp og mose.

– Det varierer jo litt når frosten kommer, så jeg pleier å kombinere disse tingene med dekkskifte på bilen, tidlig i oktober, sier Eirin.

Last ned Eirin sin vedlikeholdskalender (pdf)

Tak og takrenner – høst og vinter

Aller først: Ta sikkerheten på alvor.

– Ta på deg hjelm, gode sko og annet verneutstyr før du går opp på taket. Er du redd for høyder eller har helseutfordringer, er det best å leie inn noen til å gjøre jobbene i høyden, sier Nina Messel Johansen, autorisert forsikringsrådgiver i Sparebanken Sør.

Frende ulykkesforsikring

Takrenner: Rens gjerne takrennene et par ganger i året. De skal lede vann bort fra huset, og vil ikke fungere hvis det er for mye blader, bark og annen skitt i dem.

Pipa: Se over pipa for å forsikre deg om at ikke fuger har sprukket, eller at det kan komme inn vann noen steder.

Taket: Over tid kan det gro mose og andre ting som holder på fuktighet. Vasker du det av og til, vil du unngå frostspreng og slitasje gjennom vinteren. Har det kommet mye snø? Vurder om du trenger å måke taket.  

– Her hjemme glir snøen stort sett ned av seg selv, men på hytta har vi et flatere tak, og det snør mer. Der pleier vi å måke taket av og til, sier Eirin.

Brannsikkerhet - vinter

– Jeg pleier å sjekke brannsikkerheten som en del av forberedelsene til jul. Da er vi klar for matlaging og baking og alt som skal skje, sier Eirin.

Røykvarslere og brannslukningsapparat: Sjekk batteriene på røykvarslerne jevnlig og at brannslukningsapparatene ikke har gått ut på dato.

Slik sjekker du brannslukningsapparatet

Feier: Kommunens feier er ansvarlig for å føre tilsyn og eventuelt feie pipa di, men du er selv ansvarlig for å rette opp andre feil. For mye sot kan føre til pipebrann, og fyringen blir mindre effektiv.

Sjekk det elektriske: Start i sikringsskapet. Se etter misfarginger, og kjenn etter om noe kjennes varmere enn normalt hvis du ikke har automatsikringer. I sikringsskapet kan du også teste jordfeilbryteren og om overspenningsvernet har vært utløst. Overspenningsvernet må nemlig skiftes ut når det har vært utløst en gang.

Ta en runde i huset: Er ledninger og kabler fortsatt like hele? Ligger noe i klem? Sitter brytere og stikkontakter som de skal?

– Husk at en elektriker må fikse eventuelle feil du finner, men du er selv ansvarlig for at alt er i orden, sier Nina.

Nina Messel Johansen, autorisert forsikringsrådgiver

Vann og rør - sommer

Filtre og sluk: Innimellom bør du rense sluk, vannlåser og vannfilteret i tappekraner på kjøkken, bad og vaskerom. Rens filter og sjekk at slangene til vaskemaskinen og oppvaskmaskinen er like hele. Du bør også kontrollere at varmtvannsberederen har riktig trykk.

Tette rør: Hvis du merker at vannet synker sakte ned i avløpet kan det være lurt med en avløpsrens. Har det tettet seg ordentlig til, kan en profesjonell rørspyling være en løsning.

Hovedstoppekranen: Reiser du bort en stund, bør du stenge hovedstoppekranen. Det er også lurt å smøre den av og til, slik at den ikke ruster fast.

– Skulle det skje en vannlekkasje, blir vannet stående og renne dersom hovedstoppekranen er åpen. Vannskader kan bli veldig dyre å fikse, så det er lurt å huske på dette, sier Nina.

Husveggen – vår

Vasking: Vask veggen og terrassen for å fjerne sopp, grønske og mose. Dette gjør veggen mer fuktig, og dermed ekstra utsatt for råte.

Maling: Fra tid til annen bør du også male huset. Hvor ofte du bør gjøre det, kommer an på hva slags maling du har på huset fra før. Tynn beis har kortere holdbarhet enn tradisjonell maling. Husk å vaske og skrape bort gammel maling før du går i gang.

Inneklima – vår og sommer

Ventiler og vifter: Vask vifter og filtre i kjøkkenvifte, varmepumpe, avtrekksventiler på badet og andre apparater som sirkulerer luft rundt i huset.

Filtrene i tørketrommelen: Du husker sikkert å rense lofilteret når du har brukt tørketrommelen, men ikke alle vet at tørketrommelen også har et annet filter som kan renses litt sjeldnere. Sjekk bruksanvisningen og finn ut hvor dette filteret sitter på din tørketrommel.

Gjør rent: Om våren er det lurt å ta en skikkelig vårrengjøring. Fjern støv og vask bak baderomsmøbler, lister, dører, ovner og andre steder du ikke tar i den vanlige husvasken. Lar du kriker og kroker være skittent lenge, kan det sette varige flekker og potensielt føre til slitasje.

Garasjen – vår og sommer

Er du så heldig å ha garasje, har du enda noen oppgaver som venter. Hengsler, skinner, låser og andre bevegelige deler i garasjeporten bør nemlig renses og smøres et par ganger i året. Da unngår du at den blir treg og setter seg fast.

Har du automatisk port, bør du sjekke motoren innimellom også.

Forsikre deg mot skader

Selv om du holder huset ditt godt, er det lurt å være forberedt på at skader kan skje. Frende tilbyr en solid husforsikring som dekker deg hvis du skulle være uheldig.

Susanne Tollerød, profilbilde
Av: Susanne Tollerød Kommunikasjonsrådgiver
Blogg:
Ikke bare bank