Forskning og produktutvikling

  •  

Administrerende direktør i Appsens, Tord Ytterdahl (t.v) og lege Edvard L. Sandberg om hjerteforskning i Næringspodden.

I Norge lever ca 150 000 nordmenn med hjerteflimmer, men opp til 1/3 lever med dette uten å være klar over det. Ubehandlet hjerteflimmer kan blant annet føre til hjerneslag og andre alvorlige komplikasjoner hos personer med økt risiko. Heldigvis skjer det forbedringer og forskning på dette feltet, noe som er temaet i denne episoden av Næringspodden.

I denne episoden av Næringspodden snakker vi med Edvard L. Sandberg og Tord Ytterdahl. Edvard er lege og med fordypning innenfor hjertemedisin og tar for øyeblikket en doktorgrad innenfor samme tematikk. Dette er en historie om lokal verdiskaping som kan føre til stor internasjonal verdiskaping:

– Hjertet er jo det viktigste og mest interessante organet vi har i kroppen vår, etter min mening. Hjerte slår ca. hundre tusen ganger i løpet av døgnet. Hos de aller fleste fungerer dette optimalt gjennom mange år, men mange kan også oppleve ulike hjertesykdommer og også da hjerterytmeforstyrrelser, noe som er ganske utbredt. Derfor har dette blitt hovedformålet med mitt doktorgradsprosjekt, sier Sandberg.  

Risiko for hjerneslag, hjertesvikt og demenssykdom

– Ubehandlet hjerteflimmer kan gi en betydelig økt risiko for hjerneslag, hjertesvikt og demenssykdom. Ved å finne hjerteflimmer før disse komplikasjonene oppstår, kan man iverksette god medisinering for å minske risiko for alvorlige komplikasjoner, fortsetter Sandberg.  

Med sin forskning har Sandberg gått inn i et samarbeid med Appsens, et medisinsk teknologiselskap med Tord Ytterdahl i spissen. Selskapet etablerte seg i 2017 og har hovedkontor i Lillesand. Appsens samarbeider tett med nasjonale helseforetak og universitetet om utvikling av avansert medisinsk utstyr. 

Sammen med Sørlandet Sykehus HF, Universitetet i Agder og en rekke andre teknologipartnere, har Appsens utviklet den innovative hjertesensoren, ECG247, som kontinuerlig langtidsovervåker hjerterytme. Sensoren er brukervennlig og kan administreres av brukerne, hjemme fra egen stue. Edvard overvåker og gir beskjed til pasientene når forstyrrelser forekommer hos deltakeren. Administrerende direktør i Appsens, Tord Ytterdahl, er veldig fornøyd med samarbeidet, og skal nå ut i verden med sin hjerterytmesensor. 

Behov for hjerteovervåkning

– Utgangspunktet til dette prosjektet var en slags bestilling fra sykehuset og hjertespesialistene som så et behov for hjerteovervåkning som var enklere, rimeligere og mer effektivt. Her kan man jo gjøre en overvåkning av hjerterytmen mye raskere, med mindre ressurser, avslutter Ytterdahl.  

Hør mer gründervirksomheten Appsens og Sandbergs livsviktige arbeid i månedens episode av Næringspodden: 

Blogg:
Ikke bare bank